Lærdal Historien om bygda som brant

Det er som om satan sjøl blåser i peispusteren. I sterke gufs feier stormen ned fra fjellet og inn i dalen. Dalen er som en trakt, sier folk, en vindtunnel, og den intense blåsten har stått på i tre måneder.

Vinden får søppelspann til å fly gjennom gatene, den blafrer med takplatene, den støyer med folks sjelsliv. Folk i Lærdal vet at vinden «ifrå aust» ikke er til å spøke med. I gammel tid gikk folk brannvakt når austavinden herjet. For med vinden kommer også tørke.

Det har ikke vært nedbør i Lærdal på 42 dager. Det ligger ikke et snøfnugg på bakken, ikke en vannpytt. Vinden har blåst luften tørr i den varme vinteren. Flere dager har det vært mellom fem og ti varmegrader. «Styggemannen er i vinden» sier lærdølene. Han gir ikke folk fred. Om nettene ligger de våkne og lytter.

Lærdal går snart inn i den siste timen av det som har vært en helt vanlig lørdag: 18. januar i 2014. Barna i kommunen har lagt seg. Noen har begynt å gjøre seg klare for natten. De som fortsatt sitter oppe, ser Spellemannprisen på TV.