En drone sikter seg inn på «Jihad John»

Foto: General Atomics

Siden 2002 har USAs droneprogram vært et av de hemmeligste og mest kontroversielle våpnene i kampen mot terror. Nå er det tatt i bruk for å drepe lederne i verdens mektigste terrororganisasjon. Dette er historien om hvordan en av IS’ mest ettersøkte ble drept i sin egen bakgård av en drone styrt med joystick fra Nevada-ørkenen.

19. august 2014

Henrettelsen av James Foley

Man ser kun øynene til den svartkledde mannen som legger hånden på skulderen til den bakbundne, oransjekledde fangen.

– Dette er James Wright Foley, en amerikansk borger av deres land. Deres regjering har vært i fronten av aggresjonen mot Den islamske staten, sier den svartkledde.

Han løfter kniven og peker mot kamera.

– Dere kjemper ikke lenger mot et opprør. Vi er en islamsk hær og en islamsk stat. Alle forsøk fra deg Obama på å nekte muslimer å leve i trygghet i kalifatet vil resultere blodsutgytelsen av dine borgere.

«Jihad John» tar noen skritt tilbake, stiller seg bak journalisten Foley og fører kniven mot strupen hans.

17. august 1988

En gutt ble født

Denne augustdagen i 1988 ble det født en gutt i Kuwait som skulle få navnet Mohammed Emwazi. Seks år gammel flyttet han med sin familie til England. Til tross for at han ble litt mobbet på skolen, var det tilsynelatende få bekymringer rundt hans fremtid.

Mohammed Emwazi gikk på den kristne barneskolen St. Mary i Vest-London. Foto: Jonathan Hartley Associates

I 2009, 21 år gammel, gikk han ut med en datagrad fra University of Westminster. Medelever beskrev han som en høy, stille fyr. Mohammed gikk alltid rundt med en baseballcap. Han ble med i universitetets islamske studentsamfunn, men skal aldri ha møtt opp til noen forelesninger.

Samme år reiste Emwazi til Tanzania på det som angivelig skulle være en safaritur sammen med to venner. I stedet ble de pågrepet og mistenkt for å ha forsøkt å slutte seg til terrorgruppen al-Shabaab i Somalia, og deretter returnert til England.

Ifølge den britiske stiftelsen CAGE, som bistår det de mener er ofre for «krigen mot terror», ble Emwazi utsatt for trakassering av den britiske sikkerhetstjenesten fra Tanzania-turen og i årene framover. Etter at agenter oppsøkte hans forlovede ble giftemålet avlyst, ifølge CAGE.

Stiftelsen gjorde et intervju med Emwazi i 2009 der han forteller om at han blant annet ble spurt av MI5 om hva han tenkte om terrorangrepet 7. juli 2005 i London eller 11. september 2001 i New York.

Uskyldige mennesker ble drept. Dette er ekstremisme.
Emwazi til MI5-agenten om terroren.

Briten dro tilbake til barndommens Kuwait i september 2009, før han returnerte til England igjen åtte måneder senere. Da fikk han på nytt merke MI5s interesse for ham. De nektet ham å reise tilbake til Kuwait.

Det finnes få detaljer om hvordan Emwazi kom seg til Syria. I 2013 forsøkte han å reise enda en gang til Kuwait, men ble stoppet. På dette tidspunktet hadde trolig radikaliseringen skutt fart.

Så forsvant han, før foreldrene noen måneder senere bekreftet at han hadde sluttet seg til den ekstreme delen av opprøret i Syria.

Ifølge IS selv brukte Emwazi to måneder på reisen til Syria, han ble også pågrepet av ulike lands myndigheter, før han igjen ble sluppet fri.

Han dro videre.

Etter å ha ankommet slagmarken i Syria ble han etter en stund gitt kallenavnet «Jihad John» av gislene han bevoktet. Dette skyldtes at han var én av flere briter som hadde ansvaret for journalister og hjelpearbeidere som var tatt til gisler av islamistiske opprørere. Gislene dro på grunn av gisseltakerenes nasjonalitet, parallellen til popgruppen The Beatles.

VG-spesial

Dette er IS-gislene

Se oversikt over døde, løslatte og fangede IS-gisler.

Høsten 2014 fikk «Jihad John» hovedrollen i en nøye planlagt, kynisk og ekstremt voldelig propagandaforestilling: I tekniske, og tilsynelatende profesjonelle HD-videoer begynte han å skjære halsen av kjente vestlige gisler. Før de døde, ble gislene tvunget til snakke direkte til kamera, i favør av IS.

Gjennom 2014 fortsatte Emwazi drapene på gislene. Klikk på bildene for mer informasjon.

Videoene bidro ikke bare til at IS havnet på forsidene verden over. Det provoserte også frem en intens jakt fra verdens ledende sikkerhetstjenester. Hvem var mannen bak den sorte masken som snakket britisk og halshugget IS-gisler?

26. februar 2015

Av med masken

26. februar 2015 avslørte The Washington Post at mannen FBI, MI5 og Scotland Yard jaktet på, het Mohammed Emwazi og hadde vokst opp i London.

Aviser verden over trykket avsløringen. Menneskejakten kunne nå begynne for alvor.

12. november 2015

Droneangrepet

Her, i Nevada-ørkenen, rundt 50 minutters kjøretur fra gamblinghovedstaden Las Vegas, ligger hjertet i det amerikanske droneprogrammet, Creech flybase.

Nevada
USA
Las Vegas
Creech flybase
Nevada-
ørkenen
10 km
Nevada
California
Foto: MapBox

Anlegget benyttes, i følge det amerikanske luftforsvaret, til å «delta i daglige utenlands beredskapsoperasjoner som base for fjernstyrte flyvende objekter som utfører oppdrag over hele kloden».

Her sitter spesialistene i trygghet foran store skjermer som viser landsbyer og byer på andre siden av kloden. Det er herfra droneoperatørene, med sine ubemannede droner, dreper sine ofre med joystick.

Bildegalleri: Bildene er fra Creech flybase i Nevada, som er hjertet av det amerikanske droneprogrammet. Det var her dronen som angrep Raqqa sentrum i november, ble styrt fra.

Nå lette USA etter den maskerte IS-bøddelen i en myteomspunnet syrisk by.

Det er 1170 mil i luftlinje fra kontrollrommet på Creech flybase til «IS-hovedstaden» Raqqa. Det er på den andre siden av kloden.

Creech flybase
Raqqa
0
Foto: MapBox

Britisk og amerikansk etterretning hadde i lang tid samarbeidet om å finne informasjon som kunne føre dem til Emwazi. Nå hadde de klart å finne ham. En rekke eksperter og kilder internasjonale medier har snakket med, sier Emwazi ble funnet ved hjelp av overvåkning fra luften, men også hjelpere på bakken i Raqqa.

I Raqqa i dag finnes det en rekke mennesker, som jobber i det skjulte og er villig til å spre informasjon som kan være til skade for IS. De gjør dette med umiddelbar fare for egne liv.

Etter at de klarte å lokalisere Emwazi i Raqqa, hevdet amerikansk etterretning å ha overvåket ham i en periode fra luften.

Etter å ha lettet fra Incirlik flybase i Tyrkia, nærmet en drone seg IS-hovedstaden Raqqa sent denne torsdagskvelden i november fjor.

Raqqa
Incirlik
Syria
Tyrkia
Kypros
Irak
Middelhavet
40 km
Foto: MapBox

Dronen skal ha vært av type MQ-9 Reaper - USAs førstevalg som våpen i krigen mot terror.

  • Maksimum flytid: 36 timer
  • Maksimum høyde: 15 240 m
  • Marsjfart/toppfart: 370/480 km/t
  • Tilleggsvekt: Kan frakte opptil 1.7 tonn missiler og bomber
  • Rekkevidde: 1850 kilometer

Scroll videre for å se noen av egenskapene til dronen.


Den ubemannede maskinen, styrt av en operatør i Nevada, satte kurs mot terrorhovedstaden Raqqa.

Raqqa
Eufrat
Foto: Google Earth

Pentagon fikk etterretningsinformasjon om hvor Emwazi befant seg. Dronen, som ble styrt av en operatør i Nevada, kunne sikte seg inn på en bil midt i sentrum av terrorhovedstaden.

23.40, lokal tid, fikk droneoperatørene klarsignal fra Pentagon til å drepe Emwazi.

Operatørene styrte angrepsdronen via satellitt, og hadde hjelp fra en overvåkingsdrone med den nøyaktige posisjoneringen.

Usynlig i nattemørket, fra 3000 meters høyde, fyrte operatørene av dronemissilet de kaller «Hellfire». Klokken var nå 23.51.

Området missilet var på vei mot, er selve kjernen av IS sitt såkalte kalifat.

Foto: Google Earth

Rett ved der dronen siktet seg inn, ligger rundkjøringen med klokketårnet, som er et av byens mest kjente landemerker. Her har IS henrettet svært mange mennesker. Allerede våren 2014, fikk VG bilder fra innbyggere i byen der lik var hengt opp på kors, midt i rundkjøringen, mens nysgjerrige barn sto rundt å så på.

I samme kvartal ligger også det gamle rådhuset i Raqqa, det som nå er IS-hovedkvarteret. Det sies også at den lyssky IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi har oppholdt seg der under den pågående krigen.

USA og deres allierte sier de ikke ønsker å drepe sivile i kampen mot terrorgruppen. Derfor står fortsatt rådhuset, samt nabobygget, en rettsbygning der IS dømmer de som ikke følger deres regler.

I IS-hovedkvarteret er det dessuten et fengsel for sivile i kjelleren - for menn som for eksempel er fengslet for å ha røyket på gaten. Eller kvinner som ikke har dekket seg til nok, ifølge IS sin unikt strenge fortolkning av islam.

Den amerikanske dronen fløy over Raqqa og siktet seg inn på bilen IS-bøddelen Emwazi gikk inn i.

Klokketårnet
IS' hovedkvarter
Islamsk rett
Sharksa moské
Her ble «Jihad Johns» bil truffet av dronemissil

Via en kontakt VG har snakket med på telefon, har vi fått et vitnesbyrd om hva som skjedde i Raqqa da den amerikanske dronen traff. Mannen, som kaller seg Mohammad Khdier, driver et nettverk av unge innbyggere kalt Sound and Picture. Målet er å spre informasjon til omverden om hva som skjer i Raqqa.

En av Khdiers menn var rett ved da det smalt. Hør ham fortelle til VG:

På telefon med VG:

Hør vitnesbyrdet om hva som skjedde i Raqqa da den amerikanske dronen traff


Dagen etter, 13. november, gikk både Pentagon og den britiske statsministeren David Cameron ut og fortalte om aksjonen. «Jihad John» var målet, sa de, men de kunne ikke bekrefte at IS-bøddelen hadde omkommet i droneangrepet.

Tre droner var involvert i militæraksjonen, en britisk og to amerikanske. Det skal ha vært den amerikanske som traff bilen.

I Raqqa spredte paranoiaen seg raskt:

På telefon fra Raqqa

Hør hvordan IS-medlemmene reagerte


18. januar i år slapp IS den 13. utgaven av sitt propagandamagasin Dabiq. Der bekreftet de at «Abu Muharib», som var Emwazis alias i IS, ble drept da en drone hadde avfyrt sin dødelige last mot bilen til Emwazi – «killing him instantly».

Magasinet hyller «Jihad John» som en helt, og det viser et fenomen verden har sett også når andre kjente jihadister har blitt drept: De lever videre – i magasiner, på Youtube og på Twitter.

VG+

Dette er den nye «Jihad John»

Firebarnsfar fra Øst-London, som livnærte seg på å selge hoppeslott til barn.

Emwazi hadde hovedrollen i IS sin søken etter verdens oppmerksomhet, i en periode da det internasjonale samfunnet for alvor forsto hvilken trussel terrorgruppen representerte. Jakten på «Jihad John» er over, men om missilen som knuste bøddelens bil utenfor nettkaféen i Raqqa sentrum vil utgjøre en forskjell i krigen mot IS, gjenstår å se.

Emwazi var bare en av mange. Over 5000 unge menn fra Vest-Europa har reist til Syria eller Irak for å delta i krigen.

VG-spesial

De vervet seg til IS

Se oversikt over personer som har dratt fra Norge til Syria.

Dronekrigens mange ofre

Droner har vært Barack Obamas foretrekkende våpen i videreføringen av «krigen mot terror», som George W. Bush satte igang etter 11.september 2001. Amerikanske myndigheter liker å fremstille det dødelige våpenet som et presisjonsvåpen.

Men presisjon hjelper lite, hvis du mangler god informasjon om målet du sikter inn på:

I fjor publiserte det anerkjente nettstedet The Intercept en rekke artikler om amerikanernes dronekrig.

Der kom det blant annet frem at fra januar 2012 til februar 2013, ble 200 mennesker drept i en militæroperasjon i nordøstlige Afghanistan. Bare 35 av de 200 drepte var utpekt som mål for dronene. I løpet av en femmånedersperiode i løpet av operasjonen var 90 prosent av de drepte ikke det egentlige målet.

VG+

Droner sprer hat

USAs dronekrig i Jemen skaper sinne blant jemenittene som mener at angrepene vil fostre flere terrorister.

Antall sivile som drepes av USAs droner er vanskelig å dokumentere. I eksempelet fra Afghanistan har USA tilgang på mer informasjon, og dødsfallene er derfor enklere å verifisere. Hvor mange sivile som dør i droneangrepene i Jemen, Somalia, og de IS-kontrollerte områdene i Syria og Irak, er det vanskelig å vite.

For en tid tilbake intervjuet VG den tidligere dronepiloten Brandon Bryant. Hans skvadron skal ha drept 1600 mennesker på under to år i Afghanistan, Irak, Jemen og Somalia.

Etter hvert sluttet vi å snakke om målene våre som mennesker, vi omtalte de bare som tall.
Tidligere dronepilot Brandon Bryant

VGTV

Amerikansk dronepilot til VG: Slik drepte han med fjernkontroll

Her forteller den tidligere dronepiloten Brandon Bryant hvordan det er å sitte i USA og ta liv på andre siden av jordkloden.

Han er ødelagt av hva han opplevde.

– Jeg fikk beskjed om at oppgaven min var å drepe «bad guys», men jeg begynte å tvile mer og mer på etterretningen som førte til disse drapene. Etter hvert sluttet vi å snakke om målene våre som mennesker, vi omtalte de bare som tall.

Amerikaneren forteller hvor lite menneskelig han følte seg da han satt i et kontrollsenter i USA og så folk leve ut livet sitt på andre siden av jordkloden.

– Jeg så fedre som spilte fotball med barna, eller mødre som hang opp klesvasken. Så ble de angrepet av oss. Deretter gikk jeg hjem og hengte opp min egen klesvask. De var så menneskelige, jeg var så umenneskelig.

Kilder: Sound and Picture, The Guardian, BBC, The Washington Post, New York Times, Daily Mail, CAGE

Publisert: 21. februar 2016