Redaksjonelt regnskap

VGs blikk på hva vi - og dere - har gjort i VG 2013


Hva er vi stolte av

2013 har vært et godt år for journalistikken i VG. Vi har satt fokus på saker med stor betydning for menneskers liv, og satt dagsorden i det norske samfunnet.

Les også redaktør Torry Pedersens kommentar til vårt redaksjonelle regnskap: Julebudskapet

Journalistikken

Internasjonal tilstedeværelse

Afghanistan

VG avslørte og bildedokumenterte at norske soldater i Afghanistan gjennom flere år drev våpenopplæring av afghanske tolker ansatt i Forsvaret. Reportasjene avdekket tolkenes heltemodige innsats for Norge, deres delikate sikkerhetssituasjon og sendrektig norsk asylbehandling. Etter VGs reportasjeserie fikk en rekke av dem opphold i Norge.

Tyrkia

Under de dramatiske opptøyene på Taksim-plassen i Istanbul var VG tilstede, med journalistikk og bildedekning i verdensklasse. VGTVs direktesendinger ble «verdenskjente» og ble spredt i sosiale medier over hele verden.

Tyrkia-opprøret fra innsiden (VG+)
Filippinene

Tyfonen Haiyan slo inn over Filippinene i begynnelsen av november 2013. Haiyan tok livet av mange tusen mennesker, og er den kraftigste tyfonen som noensinne er målt over land.

VGs Harald Henden og Rune Thomas Ege var raskt på plass i de rammede områdene. De besøkte byen Tacloban - «dødens by», og var blant de første utenlandske journalistene som tok seg inn til Guiuan, stedet som ble truffet først. Synet som møtte dem var ubeskrivelig.

Kjendiser

Erna Solberg

Da valgdagsmålingene begynte å tikke inn på hotellsuiten, gikk det opp for familien Solberg: De blir Norges nye førstefamilie. Nå skal barna forberedes på å møte livet i offentligheten. VG hadde som eneste medium, bildet av den nye statsministerfamilien dagen etter valget. Et fremragende bilde med varme og humor, er det også!

Den folkelige førstefamilien
Tone Damli

Årets nyhet i sin genre! Og nyheten sprakk selvsagt eksklusivt på VG Nett. Med himmelhøye klikk- og mobiltall som resultat. På slutten av året var det store nyheter igjen: Tone er gravid.

Sterke historier

«Han blir ikke etterforsket»

Over 12 sider i VG Helg fortalte Anett Berntsberg Eck sin sterke historie om hvordan livet hennes har vært preget av overgrepet hun opplevde som seksåring. Hun ga ansikt til alle overgrepsutsatte som opplever dagens foreldelsesregler som urettferdige. Intervjuet med den påståtte gjerningsmannen ga reportasjen en ekstra dimensjon.

Annett(6)ble voldtatt - saken foreldet (VG+)
Frøken X står fram

Hun er norsk student, Mensa-medlem og selger sex. Frøken X valgte å stå frem i VG Helg. Hege Grostad (27) har en lov hun vil bekjempe.

Foreldre på grensen

Da Siw (49) røpet sin hemmelige lengsel etter å bli mamma, reparerte Georg (66) strengen han kappet for 33 år siden. Nå skifter de bleier - mens deres jevngamle får barnebarn.

Foreldre på grensen
Saken ble også en av de mest diskuterte på VGs Facebookside i 2013, en samtale hvor begge de to omtalte foreldrene var med.
Barna som ikke blir trodd

16 mødre og en far meldte fra om at barna deres ble utsatt for vold eller overgrep. Den sakkyndige trodde ikke på dem. Slik ble 17 barn sendt til sin påståtte overgriper.

Barna som ikke blir trodd (VG+)
Sigrid-saken

Da retten ble satt i Sigrid-saken, så foreldrene sin datters drapsmann for første gang. Et utrolig sterkt bilde. VG fikk både ros og kritikk i sosiale medier. Det vi ikke hadde fortalt i saken, var at både foreldre og advokat hadde samtykket til bildet. Det er viktig for VG å behandle mennesker i en slik situasjon med respekt. Det er også viktig at vi forteller våre lesere om slike avtaler, for å unngå at det spekuleres i pressens arbeidsmetoder.

Her ser Sigrids foreldre den tiltalte 38-åringen
Livet før døden

VG har tatt en titt bak dødsannonsene, for å finne menneskene bak navnene. Hvem var de som fikk sitt dødsbudskap annonsert denne dag. Hva gjorde de, hvordan levde de? Og hva sier de som kjente dem?

VG valgte en tilfeldig dato. 1 juni 2012, fra dødsannonsene i Aftenposten, på samme dag som 185 barn så dagens lys på norske fødestuer, Usain Bolt ble hyllet i VG, Siv Jensen fylte 43 år og NRK sendte «Lakselva minutt for minutt.»

Livet før døden (VG+)

Innovasjon

Sjakk-VM

I april 2013 vant Magnus Carlsen kandidatturneringen i sjakk i London, og dermed rettigheten til å utfordre Anand om verdensmestertittelen i sjakk. Viswanathan Anand har hatt denne tittelen i seks år. VG har dekket Magnus Carlsen i flere år med tradisjonell journalistikk, men en nordmann i finalen i et verdens mest prestisjefylte sportsarrangementer krever nye løsninger.

Sjakk er tradisjonelt ikke en publikumsvennlig sport, og den store utfordringen er å følge trekkene. Vår utfordring ble å vise hvor avansert spillet er – på en korrekt måte – og samtidig være underholdende for folk flest. Dessuten: Hvordan gjør vi dette visuelt underholdende når NRK har rettighetene på video fra arrangementet?

Så vi utviklet VG Direkte sjakk studio. VGTV skapte med sine unike direktesendinger fra Oslo sjakkfeber hos leserne og seerne. De mest sette sendingene nådde 600.000 visninger på en og samme dag, og på det meste satt 100.000 samtidige seere og så på Hans Olav Lahlum, Mads A. Andersen og de øvrige i VGTV-studioet. Det er tall vi ikke har sett maken til på liknende eventer. Totalt flyttet sjakk-VM ca 7 millioner visninger på VGTV i løpet av mesterskapet.

VGTVs direktesendinger var et sentralt element i VG Direkte, og det var nok kombinasjonen live TV, løpende tekstoppdateringer, chat, sosiale medier-integrasjon og en sjakkcomputer som til enhver tid regnet ut sannsynlighet for seier/tap og neste trekk, som gjorde produktet til en vinner. Alt dette til tross for at VGTV ikke hadde rettigheter til å vise ett eneste bilde fra Chennai og kampen mellom Carlsen og Anand. Det er et solid bevis på at man i dag kan vinne seere med nye og kreative løsninger på en direktesendt nasjonal begivenhet.

Se første direktesending her

«Scandinavian Star»

Et av de største graveprosjektene i VG i 2013, der et bredt sammensatt team gikk gjennom enorme mengder materiale for å trenge til bunns i mysteriene knyttet til mordbrannen på «Scandinavian Star» i 1990, der ufattelige 159 menneskeliv gikk tapt.

Den ekstremt omfattende researchen avdekket flere nye momenter, og helt sentrale aktører som ikke har snakket med noen på 23 år kom frem med sine historier, deriblant maskinsjef Heinz Steinhauser og kaptein Hugo Larsen.

Den største skandalen – som har vært medvirkende til at saken aldri ble oppklart – er imidlertid de katastrofale feilene i etterforskningen. VG går grundig gjennom de mysteriene som etterforskerne i Norge, Sverige og Danmark ikke klarte å komme til bunns i. For å presentere funnene vi gjorde lagde vi et helt eget og unikt system for digital nyhetsformidling. Her fortelles historiene med en kriminalromans dramaturgi, samtidig som myter avdekkes og fakta frembringes. Kombinert med dokumentarfilmer laget av VGTV, unikt og tidligere upublisert bildemateriale, interaktive grafikker og dramatiske TV-bilder fra brannen gir dette en helt unik opplevelse.

Se spesialsiden her

VGs barnehageprosjekt

VGs barnehageprosjekt ble publisert fra midten av mars 2013 og en tid fremover. Sakene var basert på en kombinasjon av dokumenter som følge av innsyns-begjæringer, tall fra Kostra, Brønnøysund-registrene og ID-filer for private og offentlige barnehager.

Det grunnleggende dataarbeidet var utgangspunkt for klassiske nyhetssaker, og det la også grunnlaget for mapping og en interaktiv lese- og kommentartjeneste.

VG ba om innsyn i alle tilsynsrapporter fra alle barnehager i alle landets kommuner og Oslos bydeler for årene 2010, 2011 og 2012.

Responsen var overveldende, på godt og vondt. Kunnskapsministeren sa i et intervju med VG at regjeringen ville endre på rapporteringsrutinene, og barneombudet grep tak i sakene og etterlyste bedring av forholdene.

Regjeringskabalen

Høsten 2013 tok VG ordet journalister bruker hele tiden – «regjeringskabalen» - bokstavelig. Dermed satte over 5000 nordmenn seg ned og brukte tiden på å legge kandidater som skal passe både på parti, kjønn, landsdel og kompetanse. Over 100 000 var innom kabalen, som også ble brukt som underlag for Landslagskabalen, der VGs lesere ble bedt om å bistå Per Mathias Høgmo.

Prøv regjeringskabalen her

Eventyret om Soria Moria-regjeringen

En helt ny fortellerteknikk – basert på en gammel (eventyret) - for å beskrive vår nære politiske historie. En innovativ og morsom kombinasjon av politisk innsikt, tegneseriens formspråk og leservennlig digital presentasjon.

Se tegneserien her

Verdens lengste intervju

Mads A. Andersen intervjuet Hans Olav Laluhm 30 timer i strekk om alt fra amerikanske presidenter til sjakk. Stuntet ga VGTV en verdensrekord (offisielt godkjent av Guinness World Records). Intervjuet ble sendt i vårt spesialbygde direktestudio, som samlet innspill, spørsmål og twitter-meldinger fra seerne. Interaksjonen med seerne var en svært viktig del av direktesendingen, som for øvrig ble gjort i VG-passasjen og tidvis fulgt av mange mennesker også på stedet. Verdens lengste intervju fikk enorm oppmerksomhet i sosiale medier underveis og etterpå, ble sett nesten en halv million ganger live og fikk omtale i medier over hele verden.

Verdens lengste intervju er et prakteksempel på hvordan kreativitet og direkte-TV kan utnyttes til fulle på nettets premisser. Dette ble slow TV med viktig innhold, og står igjen som et over 30 timer unikt dokument.

Priser

VG fikk også i 2013 både nasjonal og internasjonal heder for sin journalistikk.

Medieprisene (MBL)

 • Årets nettsted: www.vg.no
 • Årets nasjonale nettsted: www.vg.no
 • Årets avismagasin: VG Helg
 • Årets featuresak: VG Helg – «Flammenes overmann»
 • Årets nyhetssak: «Exellence» for reportasjen «Uenige om nesten alt»
Fra juryens begrunnelse for Årets nettsted:

«Vinneren VG.no tar den digitale utviklingen på alvor og utvikler produkter og tjenester i verdenstoppen. De har i 2012 fortsatt den imponerende utviklingen de har hatt de siste årene. De har styrket sin webtv-posisjon, videreutviklet en allerede imponerende tabletutgave og hatt en enorm utvikling på mobil. Den store bredden, og kvaliteten, i den digitale porteføljen gjør at vinneren er VG.no.»

Les mer her

Årets bilde

Bjørn Steinar Delebekk VG
1 premie Sport Action
Espen Rasmussen VG
1 premie: Årets Reportasje utland
2 premie: Nyhet Reportasje
2 premie: portrett serie
3 premie: sport feature
Harald Henden VG
1 premie: Nyhet
Kyrre Lien VG
1 premie: Portrett
Thomas Nilsson VG
2 premie: Mennesker

MALOFIEJ (Internasjonal Infografikk-konkurranse)

Bronse i kategori Features, World and nation for grafikken «Regjeringskvartalet ett år etter».

SND34 Best of Digital Design (Society for News Design)

I sylskarp konkurranse med internasjonale giganter, grabbet VG med seg 11 priser i denne prestisjetunge kåringen.

Les mer her
 • The New York Times: 50 priser
 • The Washington Post: 21 priser
 • National Public Radio: 11 priser
 • VG Nett: 11 priser
 • Boston Globe: 6 priser
 • ProPublica: 6 priser

WAN-IFRA (European Digital Media Awards)

Her tok VG med seg tre seiere (Brannbilsatsingen, den mystiske pakken fra Otta og Mitt 22.juli) og to andre pallplasser (Vektklubben og satsingen Fem millioner nordmenn)

Cross Media Editorial Coverage
2. Verdens Gang AS: Vektklubben
Online Infographics
1. Verdens Gang AS: Brannbil-Norge
3. Verdens Gang AS: Fem millioner Nordmenn
Online Video
1. Verdens Gang AS: Pakken
Social Media
1. Verdens Gang AS: Min 22. juli

SNDS (Scandinavian News Design)

GULL: VG Helg – redesign
GULL: VG Helg: Reportasjen «Flammenes overmann»
SØLV: VG Helg: Reportasjen «Før fryktet vi en ulykke…»
Hederlig omtale: VG Nett: «Regjeringskvartalet – ett år etter»
Hederlig omtale: VG Nett: «Min 22. Juli»

INMA (Internasjonal bransjeorganisasjon for interaktiv markedsføring)

INMA handler primært om markedsføring, men organisasjonen deler også ut redaksjonelle priser. VG stakk av med to førsteplasser for relanseringen av VG Helg og en sølv for «Julesentralen».

Category 4: Advertising Sales and Retention
First Place: Verdens Gang (VG), Oslo, Norway, “Relaunch VG Helg.”
Category 6: Digital Audience Usage and Engagement
Second Place: Verdens Gang (VG), Oslo, Norway, “The Christmas Central.”
Category 9: Print Single-Copy Sales
First Place: Verdens Gang (VG), Oslo, Norway, “Relaunch VG Helg.”

Har du nyhets- eller reportasjetips til VG? Tips oss!

2200@vg.no || SMS/MMS til 2200 || (+47) 22 00 00 00

Hva er vi ikke stolte av

Heller ikke i 2013 ble VG felt for et eneste brudd på reglene i Pressens Vær Varsom-plakat. Det betyr at vi nå nærmer oss tre sammenhengende år uten at PFU har funnet at vi har brutt deres regelverk. Titusenvis av artikler er publisert i denne tidsperioden. Vi er selvfølgelig meget tilfreds med denne statistikken. Den er resultatet av et mangeårig fokus i VGs redaksjon for å utvikle en høy bevissthet rundt arbeidet med presseetikk. Alle klager vi mottar blir gjennomgått på våre daglige evalueringsmøter, og vi legger store ressurser i å følge opp klagene vi får på en grundig måte.

Til tross for en tilfredsstillende PFU-statistikk er vi på ingen måte ufeilbarlige. I 2013 hadde vi 54 rettelser av feil fakta i vår papirutgave, og enhver som leser VG regelmessig vil ha oppdaget at det er altfor mange skrivefeil.

Det vi er mest lei oss for i 2013 er den urett vi begikk mot Marte Krogh og Per Sandberg. I disse to tilfellene sviktet våre interne kontrollrutiner, og vi publiserte saker om de to det ikke var dekning for. VG beklaget dette klart og tydelig både i avisen og i våre digitale utgaver. Vi hitsetter beklagelsene også i dette redaksjonelle regnskapet.

Marte Krogh

I bladet Mamma nummer 11, 2012, ga Marte Krogh et lengre intervju om hvordan hun opplever å være mor. I intervjuet gjengis følgende passasje:

- Liker du å trene?
- Nei, jeg synes det er helt jævlig. Både å trene og etterpå.
Hun synes hun ser altfor mange mammaer som gir opp når de får barn.
- Det tror jeg ikke er sunt. Kroppen har enda mer behov for trening når man blir eldre. Man må bare ta seg sammen.

I en artikkel i VG 9. januar som omhandlet intervjuet i Mamma, var tittelen «Marte Kroghs oppfordring til norske mammaer: Ta dere sammen og tren mer!».

På VG Nett samme dag var tittelen «Finansfrue Marte Krogh: Ta dere sammen og tren mer!»

VG ser at tittelen gir inntrykk av at Marte Krogh har sagt det som står i tittelen. Hun har ikke formulert seg slik. VG beklager å ha tolket utsagnet «man må jo bare ta seg sammen» til å bety at Marte Krogh løfter en pekefinger mot andre kvinner, uten å spørre henne om det var det hun mente.

I løpet av dagen 9. januar ga Krogh beskjed til VG om at hun mente seg feilsitert. Denne opplysningen kom ikke på trykk, noe den selvsagt burde gjort. Det beklager vi.

Sakene i VG skapte stor debatt. I den grad VGs tittel førte til debatt på et uriktig grunnlag, beklager vi det og den belastningen det har medført for Krogh.

Per Sandberg

I papirutgaven av VG 30. oktober publiserte vi en artikkel om en konfrontasjon mellom Frp-nestleder Per Sandberg og en lokal Frp-politiker på partiets landsmøte tidligere i år. Artikkelen var basert på anonyme kilder, og beskrev en situasjon der Sandberg holdt lokalpolitikeren hardt klemt mot en vegg, og at de måtte skilles fra hverandre.

Enkelte av kildene VG hadde snakket med, karakteriserte konfrontasjonen som håndgemeng. Denne karakteristikken ble også brukt på VGs førsteside. I artikkelen på VG Nett ble dette beskrevet som et basketak i tittelen.

Sandberg har avvist at det var noen fysisk konfrontasjon. Etter en grundig gjennomgang av saken, ser vi at vi ikke hadde grunnlag for å omtale episoden på den måten vi gjorde. Vi hadde ikke dekning for å fremstille dette som et basketak eller håndgemeng.

VG beklager dette, og ber Per Sandberg om unnskyldning.

Når vi gjør feil

Når vi begår feil som dette blir sakene ettergått i detalj med alle involverte, og vi forsøker å etablere rutiner som gjør at vi forhåpentlig reduserer risikoen for tilsvarende feil i fremtiden. Etter Marte Krogh-saken kommuniserte ansvarlig redaktør disse reglene til hele staben:

 1. Vi må lese hele intervjuet, og forvisse oss om at vi har oppfattet intervjuobjektet korrekt.
 2. Sammentrekninger blir oppfattet som direkte sitat: Marthe Krogs oppfordring til norske mammaer: Ta dere sammen og tren mer!
 3. Påstander om feilsitering må vurderes, og gå oppover i systemet.
 4. Vær obs på bobletendenser - noen må stille spørsmålet: Er dette rimelig??
 5. Det er lov å gjøre feil. Men vi må rydde opp en skikkelig måte når vi har gjort noe galt.

Rettelser

I løpet av 2013 har vi måttet rette oss selv flere ganger. Her er noen eksempler:

20. januar: I vår reportasje om Petter Northug i gårsdagens avis kunne teksten tolkes som om Paul Newman fortsatt er i live. Skuespilleren døde 26. september 2008, 83 år gammel.

24. september: I gårsdagens artikkel om Høyre-leder Erna Solberg kom VG i skade for å skrive feil alder på de to barna hennes. Det riktige er at Ingrid Finnes Solberg er 16 år og Erik Finnes Solberg er 14 år.

16. november: På side 19 i dagens utgave skriver VG Helg at cupfinalen på Ullevål spilles i morgen, søndag. Det korrekte er at den spilles neste søndag, altså 24. november. Vi beklager!

25. mai: En teknisk feil har ført til at en gammel, utdatert krediteringstekst stadig har dukket opp i tilknytning til VG-listene etter at teksten ble endret våren 2011. Ingen bensinstasjoner rapporterer for tiden til platelisten. Teksten er heller ikke oppdatert med antall fagforhandlere, som er kraftig redusert de siste årene. VG beklager at vi ikke har oppdaget disse feilene, som vil bli korrigert fra og med neste VG-liste som publiseres 31.mai.

8. januar: I anmeldelsen av boken «Helt allright» av Odd Børretzen (bildet) søndag 6. januar skrev VG at «Juritzen forlag er raskt ute med den første Best of Børretzen-utgivelsen bare uker etter forfatterens bortgang». Dette medfører ikke riktighet, da boken ble sluppet 16. oktober, og Børretzen skulle selv vært med på lanseringen 25. oktober. Børretzen ble imidlertid syk og døde 3. november. VG beklager feilen.

26. juli: Bildet som ble brukt av ferieeiendommen som er til salgs for 48 millioner kroner på Østre Tåtøy i artikkelen «Punger ikke ut for luksus» den 25.07 er dessverre ikke den aktuelle boligen som er til salgs, men en naboeiendom. Øvrig informasjon om eiendommen er korrekt. I samme reportasje skrev vi at skipsreder Erik Klaveness selger sin fritidseiendom på Gaupholmen utenfor Tvedestrand. Det er feil. Stedet ligger sør for Lillesand.

26. juni: VG skrev i går at norske bilister betalte 12,5 milliarder kroner i bompenger i fjor, tilsvarende 3950 kroner pr. bilist. Tallet var utregnet av Opplysningsrådet for veitrafikken, men viser seg å være feil. Ifølge Statens vegvesen viser foreløpige regnskapstall for 2012 at det er betalt inn 7,3 milliarder kroner, tilsvarende 2350 kroner pr. bilist.

27. februar: I Anders Giævers kommentar fra Oslo tingrett i gårsdagens avis, hadde det falt ut et lite, men viktig ord. Advokat Sigurd Klomsæt sa ikke at «Jeg lyver også, og jeg står for det», men «Jeg sa lyver også, og jeg står for det». Forskjellen er avgjørende for betydningen.

Stavefeil

Journalister gjør også SMÅ feil. I 2013 hadde vi stavefeil og mindre rettelser på 5 309 av de 33 301 artiklene vi publiserte på nett. Det betyr at hele 16 % av alt vi la ut på nett hadde småfeil da de ble publisert. Det kan være alt fra en kommafeil til omskriving av hele setninger.

Mener du at vi har gjort noe feil? Slik kontakter du oss:

 • Ta direkte kontakt med journalisten(e) som har skrevet saken. Det gjør du ved å trykke på navnet til vedkommende på nett- eller mobilversjonen av artikkelen. Alle VGs journalister kan også kontaktes på fornavn.etternavn@vg.no.
 • Får du ikke kontakt, ring VGs sentralbord på 22 00 00 00 og be om å få snakke med nyhetssjef.
 • Du kan også sende en epost til 2200@vg.no.

Intern selvjustis

Hver dag klokka 10.45 er det «trappemøte» i VGs redaksjon. Da samles alle i avisen ved trappa for å gå gjennom avisen og oppslagene våre det siste døgnet. Det er fot i bakken, meninger og diskusjon - ledet av Torry Pedersen eller en av de andre redaktørene. Dette er utdrag fra noen av møtene i 2013.

7. juni: Evig liv?

- Jeg ser det er litt tynt fremmøte her. Men det er absolutt ingen ting i det vi lager som tyder på at fremmøtet ikke bør være større - i alle fall ikke når jeg ser dagens førsteside. 80 prosent av dere kommer nå til å ha et evig liv i vente, åpnet Torry – med utestemme – nesten.

Fra stol og skjerm, og avdelinger bakenfor vegger, strømmet folket frem og fylte lokalet.

- Dette er ikke noe som er farlig for oss. Det er bare det at vi blir latterliggjort. Og siden det er sånn at jeg har jobbet på desken, har jeg min gode beholdning av helt enestående tabber – så det er sagt. Men hva er det i systemet vårt som gjør at dette går tvers igjennom? Det er det litt viktig å finne ut av. Hvorfor blir alle blinde? spurte Torry.

Audun var usikker på hva som har skjedd.

- Her kan det se ut som at vi har vært blinde helt fra starten. Og så har det gått gjennom mange ledd, uten at noen helt har sett det åpenbare poenget som du tar opp med at vi skriver at du kan få evig liv.

- Jeg skjønner jo hva man ønsker å fortelle. Det er at dødsrisikoen blir betydelig redusert for for tidlig død i den tidsperioden undersøkelsen har funnet sted. Men vi gjør det jo til evig sannhet. Og da blir det latterlig, sa Torry.

- Vi skal være glade for at «Hallo i uken» er lagt ned og at «Nytt på Nytt» har tatt sommerferie, mente Ivar.

- Vi går religionen i næringen, mente Jon Harald. Han mente vi har formulert oss helt «håpløst», som han sa.

- Selv inne i saken klarer vi å gi tro på evig liv helt frem til etter første mellomtittel. Der først sier vi i perioden.

- Ja – vi skjønner hva man ønsker å fortelle. Men på et eller annet vis oppstår det en kollektiv hjerneblødning, sa Torry.

- Men ikke dødelig, presiserte Espen Egil.

- Nei, ikke dødelig. Mitt poeng er ikke å henge ut de som har gjort dette. Som sagt; jeg har laget mye idioti selv når jeg har vært på desken. Men jeg er mer interessert i de mekanismene som slår inn. For det er jo mange presumtivt intelligente mennesker som har sett dette her før det kom på trykk. Dette er ufarlig. Men tenk den dagen det er alvor – da kan det kollektive blindheten virkelig føre til at det bære galt av sted, sa Torry.

14. mai: VGs problem med kvinner

- Vi er inne i en uke hvor vi skal dokumentere at vi leder an i medieutviklingen. Var det ikke det jeg siterte forskeren på i går? sa Torry.

- Da er det et veldig bra oppslag på VG Nett nå, sa han og viste på veggen bak seg oppslaget med Angelina Jolie som har operert bort begge brystene – og som støttes av norske kvinner for sin åpenhet.

- Og det er veldig bra at vi på Ulvøya-drapet har satt i det i kontekst med at 9 av 13 drap i år kan være partnerdrap, sa han.

- Men det som bekymrer meg, er dette, sa Torry og viste denne:

At andelen kvinner som leser VG på print er 44,3 prosent.

- Kan analyseavdelingen finne ut om det er noe som gjør at vi svekker oss blant kvinner over tid? Er vi for mannhaftige? spurte Torry.

Frithjof sa at han var med på en analyse av dette for noen år siden.

- Da var det sånn at mennene var de som først forlot print, mens kvinnene ble igjen. Menn skifter fortere til nye plattformer, prøver nye ting raskere og er minst lojale. men nå er det en stund siden, og over tid jevner jo dette seg ut, sa Frithjof. Torry ba referenten bestille mer innsikt fra analyseavdelingen.

- Vi kan i alle fall ikke falle i annonseinntekter i dag, sa Torry - og mente avisen er spekket med annonser. Han spurte Audun om dagens annonseprosent.

- Den er 25% blank. Men i hovedavisen isolert, unntatt sporten, er den 33,5 % i Oslo-utgaven, sa Audun.

Torry viste til aldersdemografien og sa det er «betryggende» at 12,4 % av de som leser oss på papir er over 70 år. Mens på mobil er det bare 0,4 % av leserne våre som er så gamle. Derimot er det grunn til å se optimistisk på den mobile fremtid, hvor 31,9 % av leserne våre er mellom 20 og 29 år, og 32,1 % er mellom 30 og 39 år.

- Hvis vi først må velge, må vi tross alt foretrekke unge menn i forhold til eldre kvinner, kommenterte Audun.

6. desember: To fronter

Her har vi VGs førsteside i dag for de som er på ferie i Spania, sa Torry og viste på veggen bak seg.

- Og her er den for de som kjemper seg frem i vinterstormen i Norge, sa han og holdt opp avisen.

- Jeg synes begge er veldig gode. All honnør til de som har laget dem. (Ken og Simen). Men hvilken er best? spurte Torry og ville ha det avgjort en gang for alle. Men akk – håndsopprekningen viste ca. 50 – 50, selv om sjefen sjøl forsøkte å påvirke med å ha kontroll på avstemmingsrekkefølgen (Spania-utgaven først) og tydelig gi sin stemme til den.

- Jo, men de er kjempegode begge to, sa Torry, som hadde full forståelse for at forsamlingen var delt.

- Ellers må jeg skryte av Harald Berg Sævereid, for hans personlige beretning om sine møter med Mandela og for samtalen med Gro. Den gir en helt annen autentisitet og tilstedeværelse enn noe annet jeg har funnet i norske aviser i dag. Det er veldig, veldig bra, sa Torry.

- Og da jeg leste i natt, måtte jeg langt, langt ned på mobiltelefonen min før jeg fant noe annet. Og det er helt fint. For når Nelson Mandela dør, så er det det som er saken, sa han.

- Det var en stor dag for oss i går. Det var vår beste torsdag på mobil noen sinne, og den 3. beste torsdagen på nett. Vi kan vel anta at været var helt avgjørende for at trafikken ble så stor, sa Torry.

Se interaktiv versjon av Spania-forsiden her

25. februar: Overdekning av sport

- Åhh! Det er en bra dag for VG!

For de neste minuttene brukte Torry til å gå gjennom det han mente var en «overdekning» av ski-VM på VG Nett i helgen.

- På fredag spurte jeg om vi hadde for mye. Lørdag mener jeg vi definitivt hadde for mye, sa Torry og viste hvordan VG Netts sider utviklet seg utover dagen på lørdag.

Fra forhåndsomtalene, 4-dobbelt for skijentene, forhåndssak på skigutta, tittelen det ikke var dekning for – nemlig «Northug har kontroll på konkurrentene» og frem til Bardal var i ledelsen i hopprennet lørdag kveld.

- Er vi for opptatt av å markedsføre VGTV? Her er så mange innganger til TV-innslagene at det ser ganske kaotisk ut. Jeg forstår selvsagt at Ski-VM er på topp når vi har vunnet 4-dobbelt, Northug tar sølv og Bardal tar gull. Men se her; etter at Bardal har vunnet finner jeg likevel alt det andre av VM-stoffet også, sa Torry.

- Det at vi kjører så ensidig massivt på ski, kan det forklare at vi på lørdag har det dårligste besøk på VG nett på aldri den tid? spurte Torry. Han korrigerte «aldri den tid» til de siste 30 dager, som var så langt tilbake han hadde sammenligningsgrunnlag.

Til neste screenshot, hentet fra mobilen, sa han:

- Men så er nå jeg en sånn som er interessert i om det har skjedd andre ting i verden også. Så jeg scrollet meg forbi Ski-VM. Men hva kommer da? 4 saker på fotball! Og mellom alt ski og fotballstoffet - en oppfølger på Pistorius-saken, altså enda en idrettsmann.

Vi bryter jo enhver regel vi har om at vi skal ha spennvidde på fronten. Hva om det mot formodning skulle finnes noen der ute som er interessert i annet enn sport? ironiserte Torry.

16. september: Ikke på fornavn med massemorderen

- Jeg hadde bedt om å få lese alt på forhånd. Og det fikk jeg. Bare det at den innvendingen jeg hadde, den kom likevel på trykk. Nemlig at vi ALDRI, og jeg sier ALDRI, skal være på fornavn med Behring Breivik.

Jeg skjønner at reporterne som har jobbet med dette ble slitne, men da må vi andre hjelpe til. For vi skriver hele tiden at Breiviks mor var innlagt på Radiumhospitalet, men på VG Nett har det blitt til Rikshospitalet.

På VG Nett står det at Christensen oppsøkte henne sent på året i 2012 med ny avtale, mens det i papiravisen står det at det var den 17. januar i år. Slike faktafeil kan vi ikke tillate oss å gjøre, sa Torry.

24. juni: Overskyet knallvær

Torry så fortsatt på fronten, og sa at nå gleder han seg til helgen.

- «Knallhelg i sikte» skriver vi. Så jeg gikk inn på Yr for å sjekke været i mitt nærmiljø, sa Torry og viste resultatet på veggen. Vollen: overskyet, lettskyet, overskyet. 17 – 18 grader maks temperatur.

- Er det blitt knallvær det nå? Overskyet og 18 grader? spurte Torry.

Det haglet med kommentarer om den norske sommeren, at vi ikke kan forvente mer, og at vi tar til takke med så lite.

- Problemet er at vi devaluerer språket når vi holder på sånn, sa Torry.

– Det er ikke sol engang. Ikke rund kule og 25 grader, la han til - som et hint om hva han hadde forventet seg da han så henvisningen på fronten.

31. januar: NRK-lyd og seerstorm

Torry viste opp et screenshot fra førstesiden til NRK.no og leste høyt: «NRK vil endre «Halvbroren»-lyden. Mange av VGs lesere syntes av replikkene var vanskelige å få med seg i NRKs stor-serie «Halvbroren». Nå gjør NRK endringer i lyden».

- Det er altså VG og VGs lesere som får orden på «Halvbroren»! Et TV-program som etter hva jeg forstår har over 900 000 seere.

- Ja, nesten en million, sa Camilla.

- Så på førstesiden av NRK finner jeg denne hyllesten av VG og VGs lesere som rydder opp i «Halvbroren». Og så leser jeg VG da, sa Torry og holdt opp dagens side 42. med en toppramme over en haug med rubrikkannonser.

- Er vi for beskjedne? spurte Torry.

- Vi tok det jo fryktelig ut på nett i går, sa Camilla.

- Det forstår jeg. Men vi hadde jo to sider i mandagsavisen på problemene med lyden. Og det er jo morsomt da at NRK på sin førsteside forteller at VG har ordnet opp. Og så kommer vi med papiravisen, hvor vi gjør den fantastiske jobben og legger det på s. 42 over alle rubrikkannonsene. Så det er ingen som skal beskylde oss for ikke å være beskjedne…, sa Torry.

- Egentlig er dette sånn NRK-idioti, sa Camilla.

- For NRK gikk jo ut mot seerstormen vi skrev om mandag og hevdet det ikke var en seerstorm. Så sier vi at jo, det er en seerstorm. Så sier NRK publikumsservice at nei, for det er bare 22 som har ringt. Så da slo de opp svært på NRK.no at det ikke var noen seerstorm. Men i går kunne vi fortelle at NRK har bestemt seg for å endre lyden fordi den ikke var bra nok, og da måtte de lage en teit sak på at det var VGs lesere som ikke likte lyden, ikke NRKs seere, fortalte Camilla.

- Det er jo det som gjør dette så kult. For de må jo bare gjøre om på det fordi at vi har skrevet om det, sa Torry.

- Det sier litt om NRK-arrogansen også, mente Ivar.

– NRK laget jo en sak på nynorsk, faktisk, om at «Det er ikkje sjåarstorm». Og den sto ganske godt på fronten deres. Men nederst, etter en time, var det fullt av kommentarer der hvor leserne kunne si at jo, det er drittlyd, hører ingen ting o.s.v.

- Men all honnør til Rampelys for å ha fanget opp dette fenomenet, få orden på det, gjøre ting bedre i stua for 900 000 nordmenn tre søndager på rad. Det er virkelig å levere på det journalistiske oppdrag, sa Torry.

29. oktober: Vanskelig humor

- Jeg starter med dagens artigste, hvor vi på humorsiden vår har en sak på at Sylvi Listhaug har Coop-kort, og at Martin Kolberg reagerer.

- Det som gjør det virkelig morsomt er at majoriteten av de som har meldt seg i kommentarfeltet under, tror dette er en ordentlig historie, sa Torry.

Han trakk også frem «Helt Normalt"-oppslaget på at Kristen Gislefoss tas av skjermen dersom han ikke skifter navn:

- Den er delt 42.000 ganger på facebook og twitter, og har har 270.000 unike lesere. NRK måtte til og med gå ut og dementere at han skulle tas av. Da vil jeg si at humorsiden vår begynner å få sting! sa Torry.

- Det fascinerende er et folk leser humorsiden uten å skjønne at det er humor, sa han.

Akkurat det mente Elisabeth kan være et problem for oss, og at vi kanskje burde merke det tydeligere. Da var det flere som sa at det står tydelig over "Bare nesten sant"

- Noen vil vel hevde at det gjelder for alle artiklene våre, kommenterte Torry til stor munterhet i forsamlingen.

13. mai: Fra ros til grilling

- Og det er et poeng at det var på fredag (VG-ros fra forsker). For dette var det som møtte meg lørdag, sa Torry og holdt opp lørdagsavisen, med oppslag på «Sommerens deiligste grillnyheter».

- Dette er for dårlig folkens! Vi kan ikke gå i helgekrigen med hva vi skal grille! Vi må jobbe mer systematisk med å få frem gode oppslag til helgen. Nå er det sikkert mange gode forklaringer med inneklemte helligdager og sånt. Men likevel – dette er bare ikke godt nok. Er det noen som er uenige i dette?

Stillheten talte høyt om at det var det ikke.

- Bra, sa Torry. Da er vi i alle fall enige om at vi har et knalloppslag til neste lørdag…

15. februar: Navngi massemorder

- Noe som irriterer meg veldig, det skal jeg være åpen på. I går var det altså en mann som bor i Norge, og som ble dømt til 21 års fengsel for medvirkning til overlagt massedrap under folkemordet i Rwanda i 1994. Han synes VG det er greit å anonymisere! Hva er beveggrunnen for det? Vi har jo en haug med spørsmålstegn om en eller annen surrekopp som har kjørt i fylla eller har stjålet et eller annet på en hamburgerkafe om vi skal identifisere. Men når det er snakk om massedrap, da er liksom reaksjonen at nei det kan vi ikke fortelle...

- Tror bare det skyldes at NTB har anonymisert ham. For vi har ikke anonymisert ham før, sa Eva-Therese.

- Nei, og vi skriver heldigvis navnet hans på lederplass i dag. Men mitt poeng er at vi må få inn en refleksjon rundt hvilke forbrytelser vi skriver om. Det er jo en skandale at en sånn person ikke blir navngitt. Det er jo den klareste navngivelse ved siden av Behring Brevik og et par andre, sa Torry.

Har du ris eller ros?

Vi lytter til dine innspill! Bruk kommentarfeltet her på det redaksjonelle regnskapet, kontakt våre journalister, eller snakk med oss i sosiale medier. Du finner oss på Twitter og Facebook.

Du kan også sende en sms med kodeord «SIDET» til 2200 eller sende din mening som debattinnlegg til debatt@vg.no


Hvem er vi

Ressurser

VG hadde ved siste årsskiftet 250 redaksjonelt ansatte. Vi sliter med kjønnsbalansen, som stadig er 70-30 i mannlig favør. Men blant redaksjonelle ledere er kjønnsbalansen komplett: 50-50.

Reportere:
15652 kvinner, 104 menn
Fotografer:
204 kvinner, 16 menn
Deskjournalister, designere og andre desk-funksjoner:
337 kvinner, 26 menn
Utviklere:
233 kvinner, 20 menn
Redaktørkollegiet:
189 kvinner, 9 menn
Lokalkontorer: Utenlandskontorer:
Antall utsalgssteder
8500

Så mye tjener vi

Best betalt i VG er ansvarlig redaktør og administrerende direktør Torry Pedersen, som står oppført med kr. 4 575 885 i ligningsprotokollen.

Journalister:
711 059 kr.*
Redaktører:
1 257 296 kr.**
*) Snittlønn inkludert overtid og tillegg. **) Snittlønn for redaktører og redaksjonssjefer.

Hvem er dere

Dekningstall: Forbruker&Media 14_1. Strukturfordeling: Forbruker&Media 13_2 (print), Norsk Internett Panel Des_Jan 2014 (nett og mobil)

Aldersfordeling

Kilde: Forbruker & Media '14/1 og 13/2 - TLF

Hva gjorde vi

VG publiserte over 57 000 artikler på papir og nett i 2013, og brukte nesten 300 millioner kroner på journalistikk.

Artikler på papir

24 653

85-90 prosent av innholdet er laget av VGs egne medarbeidere.

Artikler på nett

33 031

I snitt ble det publisert 91 artikler pr. dag i 2013. Av disse var 70 % produsert av VG, mens 30 % hadde NTB som kilde.

Dette brukte vi på egen journalistikk

274 350 900 kr.

Brukt på innkjøpt stoff/bilder

48 936 627 kr.

Her var vi i 2013

VGs redaksjon reiste for nærmere 19 millioner kroner i inn- og utland.

Rødt = Land vi har vært.


Hva gjorde dere

«Likes»

4 193 781

I 2012 fikk VG 1,8 millioner likes på innhold på vg.no. I 2013 har dette tallet økt til hele 4 193 781 likes.

VG på Facebook

Antall kommentarer på artikler

534 208

Vi bruker Facebooks system for kommentarfelt, og fikk 534 208 kommentarer på vg.no i 2013 - fordelt på 106 993 personer. Det er en liten nedgang fra 2012, hvor det var 558 881 kommentarer.

Avstemninger

7 516 878 stemmer

VGD

VGs debattforum fikk inn 2,8 millioner innlegg I 2013, som er betydelig ned fra 3,7 millioner i 2012. Men likevel hele 7 671 innlegg i døgnet. 9 700 personer har skrevet noe på VGD i 2013.

VGs debattforum

Innkomne tips og innspill:

Ca.140 000
 • E-POST: 99 448
 • SMS: 35791
 • MMS: 4138
 • TIPS-APP: 2817
 • TLF: 2804

Utbetalt til VGs tipsere

Kr. 430 000

Har du nyhets- eller reportasjetips til VG? Tips oss!

2200@vg.no || SMS/MMS til 2200 || (+47) 22 00 00 00

Hva ønsker vi å være

VG har endel grunnleggende regler og retningslinjer for hvordan vi skal jobbe.

VG skal være ledende og uavhengig

VGs stiftelseserklæring fra 1945 gir klare føringer for avisens virksomhet

Det skal være avisens oppgave å bygge bro over motsetninger i samfunnet og dempe politisk strid som ikke er begrunnet i ideologiske forskjeller. Dette ser avisen på som et mål også på det internasjonale plan gjennom et positivt syn på mellomfolkelig samarbeid. I enhver sammenheng vil avisen kjempe mot ytterliggående, samfunnsnedbrytende tendenser.

Avisen bygger på humanistiske idealer og de grunnleggende demokratiske verdier. Verdens Gang A/S skal drives etter sunne forretningsmessige prinsipper, med sikte på å trygge arbeidsplassene, og med lønnsomhet for den samlede virksomhet som mål.

 • Uavhengig
 • Brobygger
 • Demokratisk
 • Internasjonal

VGs mål

VG vil være ledende gjennom døgnet på

 • Nyheter
 • Sport
 • Underholdning
 • Nytte
 • Debatt

VGs kjerneverdier

VGs plattformer skal være preget av kjerneverdiene

 • Folkelig
 • Modig
 • Åpen

Etikk

VG redigeres i samsvar med norsk lovgivning, og prinsipper gitt av Norsk Presseforbund. VG jobber etter Vær varsom-plakaten, redaktørplakaten og etter egne trafikkregler nedfelt i «God VG skikk».

Vær varsom-plakaten består av etiske normer for pressen, og vektlegger at ord og bilder er mektige våpen som ikke må misbrukes. Plakaten finner du her.

Redaktørplakaten består av redaktørens plikter og rettigheter, og redaksjonelle retningslinjer for å sikre ytringsfriheten og det som tjener samfunnet etter beste evne. Plakaten finner du her.

I VG gjelder også et internt sett av trafikkregler, «God VG-skikk». God VG skikk er god folkeskikk. VG skal og kan av og til flytte grenser, men dette skal ikke skje på tvers av folkets rettsoppfatning og hva som anses som anstendig oppførsel og god skikk mellom mennesker. Reglene for god VG skikk er knyttet til integritet, kildebehandling og personlig fremtreden for ansatte i VG.


Hva synes dere vi er

«Oppdatert»
«Liker avisen»
«Nyheter»

Dette er de viktigste assosiasjonene blant de som kjøper papiravisen VG minst 3 ganger i uka og de som besøker VG på nett daglig.

«Sier det som det er»
«Vaktbikkje»
«Setter dagsorden»

Dette er assosiasjoner blant de som sjelden eller aldri besøker VG på nett.

«Har tydelige profiler»
«Interaksjon»
«Underholdning»

Dette er det våre lesere assosiserer minst med VG.

Men som alt annet her i verden er det også delte meninger om VG...

 • Jævla drittavis!
 • VG er ikke et reklamebyrå. VG er blant disse som elsker å slenge på seg stempelet «den fjerde statsmakt»
 • Latterlig dårlig av VG
 • Å dette er hvorfor jeg leser VG! Åpent, ærlig, nakent og tøffe! Bra! :)
 • Dette var skrøpelige greier.
 • VG er høyrevridd, og støtter historisk beviselig politikken til Høyre.
 • VG - dere er i lomma på LO og Arbeiderpartiet!!
 • Siden VG skal være en riksdekkende avis, så lurer jeg på hvorfor dere ikke skriver om Nord-Norge?
 • Løgnaktig og feigt VG!!!
 • Hei VG! Fin avis.
 • Vurderer sterkt å si opp mitt abonnement på VG helg. Har dere prøvd å lese en gjennomvåt avis?
 • Få nettby tilbake!
 • Fantastisk journalistikk!
 • Kan dere legge inn en knapp eller lignende som kan ta bort alt OL stoff på siden deres for oss som ikke er interesserte?
 • Synes VG er en rar avis, kanskje derfor jeg aldri har kjøpt den
 • Godt fornøyd med VG!
-VG-leser

Hva var populært

Slik leses VG gjennom døgnet

Slik leses VG gjennom døgnet

Mest sette videoer på VGTV i 2013

1. Opptøyer i Istanbul - 959 676 visninger

2. Ylvis - «The fox» - 754 416 visninger

3. Magnus Carlsen’s Last Big Title - 735 861 visninger

4. Sjakk-VM: Parti 10 - 663 451 visninger

5. Tørnquist show 26 - gjest: Vegar Ylvisaker - 661 755 visninger

6. Sjakk-VM: Parti 5 - 615 280 visninger

7. Dokumentar: Kvinnelig sexturisme i Gambia - 528 360 visninger

8. Kasim Bæder - episode 1 - 508 235 visninger

9. Sjakk-VM: Parti 4 - 493 503 visninger

10. Foppal 41: Åge Hareide - 480 443 visninger

De mest populære dagene på nett

Tirsdag 10. september: Dagen etter stortingsvalget

Tirsdag 16. april: Justin Bieber-konsert i Oslo

Les også: Bomber i Boston — og Bieber på VGs nye blogg innsiden.vg.no

Mandag 9. september: Stortingsvalg 2013

Mandag 25. februar: Slutt mellom Tone Damli og Aksel Hennie

Torsdag 17. januar: Gisseldramaet i In Amenas, Algerie

De mest leste sakene på VG Nett

Det som er veldig populært, er også veldig upopulært. Det er få ting vi har fått mere klager på i 2013, enn nettopp dekningen av Tone Damli: bruddet med Aksel Hennie og graviditeten.

Det samme gjelder Justin Bieber. Et lass med klager på veggen og sosiale medier, men likevel utrolig godt lest på nett og mobil.

Saken om 8-åringene som ikke fikk gjester på bursdagen tok nesten igjen saken om Tone Damli og Aksel Hennie på slutten av året. Bare noen få tusen sidevisninger skiller de to sakene på 1. og 2. plass.

Disse avisene solgte best*

 • Uke 52
 • Uke 33
 • Uke 37
 • Uke 41
* Rangeringen er basert på salg i forhold til prognose (forventet salg).
personer har besøkt vg.no siden du begynte å lese dette regnskapet

Hva var ikke populært

Disse avisene solgte dårligst*

 • Uke 50
 • Uke 49
 • Uke 6
 • Uke 1
* Rangeringen er basert på salg i forhold til prognose (forventet salg).

Takk for deres bidrag

Vi går inn i 2014 med en ambisjon om være først, størst og best på nyheter, reportasjer og engasjerende debatter. Det klarer vi ikke uten dere.

 • Har du nyhets- eller reportasjetips til VG? Bilder eller video? Tips oss!
 • 2200@vg.no || SMS/MMS til 2200 || (+47) 22 00 00 00
 • Kontakt våre journalister ved å trykke på navnet til vedkommende øverst i artiklene. Du kan også ende e-post på fornavn.etternavn@vg.no
 • Snakk med oss i sosiale medier. Du finner oss på Twitter og Facebook.

Kommentarer

Hva synes du? Vi vil gjerne høre hva du mener om VG!