Den ensomme døden

Dette er historiene om livet til de som døde alene.

 
FAR OG SØNN: Jahn og lille Leif i Oslo på 1960-tallet. FOTO: PRIVAT

Jahn satt død i sofaen i tre år

BREVIK (VG) Da Heidi og Leif bestemte seg for å gjenoppta kontakten med faren sin, hadde han sittet død hjemme i stuen i tre år.

DØDE HER: I denne sofaen i leiligheten i Konows gate i Oslo satt Jahn G. Bratein død i tre år. FOTO: PRIVAT

Jahn Gerhardt Bratein (70) sto hjemme på kjøkkenet og stekte seg kjøttboller til middag. Trolig fikk han et illebefinnende denne høstdagen i 2007. Jahn skrudde av stekeplaten. Han satte seg i den lyse hjørnesofaen i stuen, i leiligheten i fjerde etasje i Konowsgate 8 i Oslo. Han dro dynen over seg.

LAGDE MAT: På kjøkkenet lå det tre år gamle kjøttboller i stekepannen den dagen Jahn G. Bratein ble funnet død. FOTO: PRIVAT

Der døde Jahn, som var tobarnsfar og bestefar til fire, alene.

Kjøttbollene lå fortsatt i stekepannen da datteren Heidi Christie-Otnes låste seg inn i leiligheten i Konowsgate tre år senere.

Sofaen bar tydelige spor fra kroppen som nettopp var båret ut. Maten sto fortsatt i kjøleskapet. Stuebordet var preget av hverdagsrot. På gulvet lå dynen han hadde bredt over seg.

«De mange nordmenn som ligger alene på dødsleiet er et av Norges største, udekkede, humanitære behov.»
Seniorrådgiver Einar Grøndalen i Norges Røde Kors.

– Jeg tenker at vi skulle ha besøkt ham tidligere. Da hadde ikke dette skjedd. Ingen fortjener en så uverdig avslutning på livet, sier, Heidi Christie-Otnes og får støtte fra broren Leif Birger Bratein hjemme i Brevik i Telemark.

Vonde minner og en uløst konflikt hindret dem i å oppsøke ham tidligere.

BESTEFAR: Jahn Bratein med sønnens barn i 1990. FOTO: PRIVAT

Siste gang Heidi Christie-Otnes så faren sin var i kusinens bryllup i 1992. Etter det snakket de av og til på telefon. Da han ble funnet død, hadde verken hun eller broren snakket med ham på over fire år.

– Jeg tenkte på ham rett som det var, og snakket med venninner om å ta opp igjen kontakten, men ble rådet til ikke å rippe opp i vonde minner.

Leif flyttet til Brevik i Telemark, Heidi flyttet til Nordmøre på Vestlandet. Hun sendte bilder av barnebarna, bursdagskort og julehilsener. Da han fylte 60 år bestilte hun bløtkake levert på døren.

– Jeg ville at han skulle vite at vi var der.

Leif hadde kontakt med faren frem til 2006.

– Til slutt møtte jeg bare en stengt dør. Han ville ikke høre på meg, opplevde han.

LILLE JAHN: Jahn Gerhard Bratein vokste opp på Tveita i Oslo med to brødre og en søster. Bildet er tatt på 1960-tallet. FOTO: PRIVAT

Jahn G. Bratein vokste opp på Tveita i Oslo på 1940-tallet. Han var nest eldst i en søskenflokk på fire. Han dro tidlig til sjøs, og i årene han var borte, trillet kona hans lille Heidi og Leif i vogn ned til dagmammaen, før hun tok t-banen til jobben i en barneklesbutikk i sentrum.

I 1974 kom Jahn tilbake.

– En gang samlet han med seg alle barna i gaten i den gamle Mercedesen sin, og tok oss med på Godlia kino for å se «Tarzan». Det var sånn han kunne gjøre, forteller Heidi.

På vinteren dro han ungene etter seg på kjelke.

– Han kunne være full av omsorg. Av og til stakk han en femtilapp til byens løse fugler. Han kunne lage middag til folk som ikke hadde et hjem, forteller Leif.

Da Heidi og Leif var 12 og 13 år gamle skilte foreldrene seg. Jahn tok ulike strøjobber, og etablerte seg etter hvert i en leilighet i Tøyengata hvor han bodde i over 30 år. De første årene var han helgepappa til barna ble så store at de valgte avstand.

FANT FAREN: Søsknene Heidi Christie-Otnes og Leif Birger Bratein hjemme i Brevik i Telemark. FOTO: ROGER NEUMANN

Da Heidi flyttet til brorens nabohus i Brevik i 2010, var det ingen som visste hvordan det sto til med faren deres.

– Vi bestemte oss for å ta kontakt med ham. Vi tenkte at noen måtte ta affære i tilfelle han trengte plass på sykehjem eller noe. Det var jo faren vår uansett, og han begynte å bli gammel.

– Jeg lette i hver krok, ringte politi og sykehus, og oppsøkte sykehjem, forteller Heidi.

Hun forsøkte å melde faren savnet, men politiet svarte at hun ikke hadde lett lenge nok. Dagen etter fikk hun vite av en slektning at faren hennes bodde i Konowsgate 8, dit han hadde flyttet i februar 2006. Der var det ingen som åpnet.

– Jahn gjorde veldig lite ut av seg. Han var dårlig til bens, og var lite utendørs. Jeg så ham kanskje tre ganger på de to årene han levde her, forteller vaktmester Lasse Refsahl.

Vaktmesteren var Jahns nærmeste nabo.

– Halvannet år før han ble funnet, snakket jeg med noen naboer om at det var lenge siden vi hadde sett ham. Vi kontaktet styret som opplyste at husleien ble betalt, så vi gikk ut fra at han var på sykehjem. Det er helt ille at man kan bo så tett uten å oppdage at naboen er død.

Vaktmesteren fikk en telefon fra Heidi, men hadde ikke myndighet til å åpne døren. De kikket i sikringsskapet, og oppdaget at det ikke hadde vært strøm i leiligheten på to år.

– Da visste jeg at han var død, sier Heidi.

I 8-tiden mandag morgen den 1. november 2010 kjørte Heidi og Leif sammen til farens leilighet. De ventet i første etasje, mens de hørte en politiet og vaktmesteren borre opp låsen. Bak den tette døren fant betjentene 70-åringen.

Seks uker senere ble leiligheten frigitt, og Heidi låste seg inn for å finne papirer for å avslutte farens liv. Heidi beveget seg rundt som en robot. Hun tok noen bilder, og skyndte seg ut igjen. I ettertid husker hun nesten ikke hvordan det så ut i leiligheten. På bildene kan hun se at den var enkelt møblert. Røde gardiner. Ingen bilder på veggene. På soverommet sto en ubrukt seng og en tom hylle. Bare stuebordet bar preg av farens siste liv. Fjernkontroller, matrester, lommebok, brilleetui og en kalender med en magnet som markerte dagene etter hvert som de gikk. Fra sofaen kunne han flytte blikket mot TV-reolen. Der hadde han innrammede bilder av barn og barnebarn.

Flere ligger døde lenge i egne hjem

Fellestrekkene for mange av de som ligger lenge døde, er at de levde ensomme.

De aller fleste er menn. Spredt i alder, bortsett fra de helt yngste. Noen var uten nær familie. Andre valgte det selv, selv om familien banket på døren.

– Bak de fleste personer som har ligget døde lenge står det en fortvilet familie, opplever politioverbetjent Knut Skjelvan i Oslo politidistrikt.

FINNER NAVNENE: Politioverbetjent Knut Skjelvan i Oslo politidistrikt. FOTO: ROGER NEUMANN

Han har årelang erfaring med identifisering og etterforskning av dødsfall med ukjent årsak.

– I mange av sakene finnes det familier som har forsøkt å holde kontakten, som gjentatte ganger har tatt kontakt, men som av ulike grunner har blitt avvist. Det kan være rustilfeller hvor familier ikke har gitt opp forsøket på å hjelpe, men hvor rusen har tatt overhånd og blir viktigere enn familien. Andre velger rett og slett ikke å ha kontakt.

– Noen mennesker velger å leve tilbaketrukket og alene. Det er en ekstrem reaksjonsmåte, men stort sett er det en følelse av å ha blitt såret, avvist eller å ha kommet til kort som gjør at mange trekker seg unna, sier psykolog og forsker Frode Thuen.

– Det kan være en måte å håndtere en nederlagsfølelse på. Tanker som «jeg kan ikke stole på noen» eller «ingen liker meg, ingen forstår meg» gjør at enkelte velger å søke tilflukt og ikke ser andre alternativer enn å isolere seg sosialt.

– Det beste for den som ønsker å være alene er at livet går videre for de andre i familien. Selv om det kan oppleves sårt og man sitter med mange spørsmål, sier psykolog Thuen.

Avisartikler fra hele landet de siste årene dokumenterer at titalls kvinner og menn dør hjemme, lenge før de blir funnet. Samtidig finnes det ingen statistikk over hvor ofte det skjer.

Nesten hver uke finner politiet en død person de ikke vet hvem er. – Vi ser en viss økning i antall tilfeller. Det skjer stadig oftere, sier Skjelvan.

I Norges største politidistrikt Oslo var det 50 såkalte ID-saker i fjor – i snitt omtrent én hver uke. Det vil si dødsfall uten åpenbar årsak, der det ikke var pårørende som kunne identifisere den døde.

– Mange av sakene genererer grundig etterforskning for at vi skal komme til bunns til avdødes identitet, i noen tilfeller kommer vi enklere til mål, sier Skjelvan.

Under kan du lese flere historier.

AVISNOTIS: Slik ble Birgits død omtalt i VG.

– Birgit hadde ingen

Ingen spurte etter renholdsassistent Birgit Berg de fire månedene hun lå død i sengen sin hjemme i Grimstad.

Ingen oppdaget at hun var borte.

Ingen visste at hun lå død i sengen sin i leiligheten hun leide i Storgata 23 i Grimstad.

BODDE HER: Birgit Berg døde hjemme i Storgaten 23 i Grimstad i 2010. FOTO: LISE SKOGSTAD

Vinteren 2010 var sprengkald. Den kalde luften som strømmet inn gjennom det åpne vinduet på Birgits soverom gjorde at lukten av den døde kroppen ikke spredte seg.

Først da vannrørene i leiligheten frøs og sprakk, ble hun funnet.

Gårdeieren ringte og ringte uten å få tak i henne. Etter noen dager fikk han med seg politiet, som brøt seg inn og fant 68-åringen død i sengen.

Hun hadde ingen familie i Norge. Ingen venner eller bekjente som kunne fortelle om hun hadde vært syk, eller hvor lenge hun hadde vært savnet.

– Hun hadde ingen, sier de få som kjente til henne.

Det var onsdag 6. januar 2010. I den overfylte postkassen var det ikke hentet aviser siden 12. september 2009.

Ella Birgit Berg ble født i Sverige 14. januar 1941. Hun hadde tre brødre som hun var full av omsorg for, ifølge personer i den svenske barndomsbygda. Birgit flyttet tidlig hjemmefra, for å jobbe på sjøen som telegrafist, før hun innvandret til Norge like før jul i 1986. De første årene i sørlandsbyen Grimstad var hun vaskehjelp i et lokalt renholdsfirma.

– Hun var veldig hyggelig, og samtidig veldig sky. Hun levde spartansk og tilbaketrukket, sier en av de få som visste litt om henne.

Birgit Berg, som var det navnet hun brukte, hadde få pårørende. Brødrene brevvekslet hun av og til med. De møttes sjelden. Foreldrene var døde. Det utfordret etterforskningsarbeidet da Grimstad-politiet fant den døde kvinnen.

ETTERFORSKET: Krimsjef Leif Viken ved Grimstad politistasjon. FOTO: PETTER EMIL WIKØREN

– Det var ingen naboer som kjente henne. Og de hun tidligere hadde pleid omgang med hadde ikke snakket med henne på veldig lenge, bekrefter politioverbetjent Leif Viken, leder av etterforskningsavdelingen ved Grimstad politistasjon.

68-åringen ble obdusert, og Kripos fastslo identiteten hennes. Dødsårsaken ble ikke påvist.

Birgit ble kremert i Grimstad, og gravlagt i Hörby i Skåne i Sverige. 18. februar 2010 tok tolv personer inkludert presten, to av brødrene og noen gamle venner farvel etter en seremoni i kapellet på kirkegården.

STEDT TIL HVILE: Birgit Bergs urne kom til slutt hjem til Sverige, her på plass 11A82 ved Hörby kirkegård i Skåne.

VG har funnet Birgits gjenlevende familie i Småland i Sverige, som er gjort kjent med denne reportasjen, men som ikke ønsker å kommentere den.

Krimsjef Leif Viken sier saker som denne gjør inntrykk også på erfarne politibetjenter.

– Det er sterkt, det er ingen tvil om det. Man tenker hvordan det er mulig i en liten by som Grimstad, med korte avstander, og hvor det er vanskelig å være anonym. Det er underlig, men så lenge husleien betales av seg selv og folk som lever isolert ikke ønsker kontakt, er det vanskelig å unngå at det av og til skjer.

Avisnotis fra VG.

– Vi så henne bare når det var brannøvelse

Vigdis Christensen (64) lå død inne i sengen, da hun fikk juleblomst på trappen. Først fire måneder senere ble hun funnet.

DØDE ALENE: Vigdis Christensen. FOTO: PRIVAT

Ingen kan beskrive henne, eller fortelle hvordan hun var.

– De eneste gangene vi så henne var da borettslaget hadde brannøvelse. Hun var så vidt på butikken, forteller flere av naboene.

Vigdis Christensen bodde i første etasje midt i murblokken i Kjernåsveien 5, i den minste av de 169 leilighetene i Vestskogen borettslag på Nøtterøy. Kun en vegg unna naboer, barnefamilier, enslige, unge og eldre levde hun.

BODDE HER: I denne boligblokken levde og døde Vigdis Christensen. FOTO: ROGER NEUMANN

64-åringen hadde døde foreldre, en sønn, og søsken hun ikke hadde kontakt med. I over 20 år levde hun slik.

Før jul i 2010 fikk hun og alle beboerne en juleblomst levert på døren fra styret i borettslaget. Da var hun allerede død. Fire måneder senere var det fortsatt ingen som hadde sett henne.

– Flere fortalte i ettertid at de hadde trodd hun var på sykehjem, sier vaktmester Lars Hidle.

Han ble varslet da politiet en dag kom for å be om nøkler til leiligheten.

Skjult bak trukne gardiner lå hun, innenfor en dør tettet med gummilist som hindret lukt i å sive ut i oppgangen. Hun hadde fått et illebefinnende, slo de senere fast. Regningene forfalt. Så kom namsmannen. Med vaktmesterens nøkkel låste to politibetjenter seg inn i leiligheten. Der fant de henne, død i sengen, med ytterklærne på. Det var tirsdag 8. mars 2011.

ANTE INGENTING: Vaktmester Lars Hidle i Vestskogen borettslag på Nøtterøy i Vestfold trodde Vigdis var på sykehjem. FOTO: ROGER NEUMANN

Politiet tror hun døde i midten av desember 2010, at hun lå død gjennom julen, på 65-årsdagen sin i januar, og frem til noen uker før påske. Uten at noen oppdaget det.

«Hvor er familien?» spurte en dame i et diskusjonsforum på Facebook. En i Vigdis’ nære familie leste meldingen.

– Vigdis ønsket ikke kontakt med familien. Hun trakk seg unna, og holdt seg for seg selv. Hun ville ikke ha besøk. Da er det vanskelig som familie å bry seg mer, sier familiemedlemmet til VG.

Halvbroren til Vigdis Christensen, Oddvar Kaggerud (77), forteller til VG at han ikke hadde kontakt med henne etter at han selv reiste for å jobbe på sjøen som 15-åring.

- Vi bodde sammen noen få år da Vigdis gikk i 3. og 4. klasse, men jeg husker ikke så mye fra den tiden. I årene etterpå bodde vi så langt fra hverandre at det ikke var naturlig å møtes, sier han.

SOM BARN: Vigdis Christensen vokste opp på 1950-tallet. FOTO: PRIVAT

Vigdis ble født i januar 1946. Hun hadde en fire år eldre stesøster, og fikk en lillesøster i 1951. Da foreldrene skilte seg flyttet moren med de tre døtrene fra Holmestrand til morens barndomshjem i Åsgårdstrand. Der delte de en hvitmalt tomannsbolig med bestemoren, en onkel og hans familie.

Vigdis likte Elvis. I tenårene spilte hun grammofonplater, og stilte radioapparatet inn på Radio Lux. Her fikk hun fred. Hun skjøv hodet langt inni høyttaleren, og kunne lytte til popmusikk fra hele verden.

Det var ikke bare solskinnsdager i generasjonsboligen. Morens humør kunne være lunefullt. Da Vigdis ble gammel nok, etter å ha fullført Granly framhaldsskole, flyttet hun hjemmefra.

22 år gammel fødte hun en sønn, men voksenlivet var vanskelig for den unge kvinnen. Etter kort tid overlot hun babyen til moren sin. Senere vokste sønnen opp hos tanten sin.

- Jeg har hatt det helt fint. Det er vanskelig å savne noe man aldri har hatt, sier sønnen (46), som sammen med resten av familien samtykker til at VG forteller Vigdis’ historie

– Dette er en trist historie, men Vigdis ville leve alene. For nær kontakt med familien ville bringe frem vonde minner for henne. Jeg respekterte det, og lot henne derfor være i fred, forteller en av hennes nære familiemedlemmer.

Fire mennesker var i begravelsen til Vigdis Christensen. Sønnen, en halvbror, en søster og en niese. Til toner fra «Amazing Grace» tok de farvel.

TENKER PÅ HENNE: - Ingen fortjener en så uverdig avslutning, sier et familiemedlem. FOTO: ROGER NEUMANN

Over hundre i graven uten familiens farvel

Nær annenhver dag gravlegges et menneske i Norge uten familie som kan eller vil sørge for begravelsen.

1. august betalte Oslo kommune for fire begravelser på en og samme dag.

En undersøkelse VG har gjort i landets ti største byer og 150 utvalgte kommuner viser at stadig færre nordmenn har familie som vil eller som er i økonomisk stand til å betale for gravferden når vi dør. Både Bergen og Drammen opplever økning, selv om de aller fleste døde uten pårørende er bosatt i hovedstaden.

– Dette er nok et storbyproblem på den måten at de som har problemer, enten med familien, rus eller andre ting, ofte flytter til en storby der de får være i fred, sier tidligere direktør Margaret Eckbo i gravferdsetaten i Oslo kommune.

Over 150 mennesker manglet familie til å ta gravferdsregningen i fjor, viser VGs gjennomgang. 105 av dem i Oslo. Tallet har aldri vært høyere. Det er nesten dobbelt så mange som for ti år siden, da antallet var 61. Så langt i år er tallet 52.

– Oslo opplever voldsom oppsving, uten at det er så enkelt å finne årsaken. Det er ikke annet enn trist når det ikke er noen til å ta ansvar når en går bort, sier Eckbo.

Cirka 65 prosent er menn. Hovedtyngden er født i tidsrommet 1945-1965. Det vil si at de fleste var mellom 48 og 68 år da de døde.

Nesten 900.000 bor alene i Norge, ifølge SSB. Én av fem nordmenn føler seg ensomme. Samtidig øker antall nordmenn som dør hjemme, og som blir liggende en stund før de blir funnet.

– Eldre som lever i sosial isolasjon har 50 prosent høyere risiko for å dø tidlig enn andre, vet professor Andrew Steptoe fra University College London.

Etter å ha studert 6500 eldre menn og kvinner gjennom syv år, fant han ut at å leve isolert er farligere enn å være ensom.

- Man kan leve alene uten å være ensom. Å være ensom kan også gi helseplager. Men å leve isolert uten kontakt med familie, venner eller organisasjoner øker risikoen for å dø før tiden, sier forskeren til VG.

I Bergen døde åtte personer uten pårørende å sende regningen til i fjor. Året før var det to. I Drammen var det elleve. Det er nesten tre ganger så mange som året før, da det var fire.

– Hvis det er et signal om økende ensomhet og kontaktløshet, er det bekymringsfullt, sier sokneprest Ivar Flaten i Fjell menighet i Drammen.

OPPDAGET NABOENS DØD: Kristin Emberland oppdaget naboen som lå død i fire uker. FOTO: GISLE ODDSTAD

En vegg skilte Kristin og en død nabo: – Jeg har blitt redd for å dø alene

ØSTFOLD (VG) – Det er helt forferdelig at vi ikke forsto at vår nærmeste nabo var død, sier Kristin Emberland.

Et tidligere barnehjemsbarn var 49 år gammel da han døde hjemme i leiligheten sin i midten av august. Først etter fire uker ble han funnet.

– Dette viser hvor kjølig samfunn vi lever i. Det er så trist, og gir en følelse av at ting ikke fungerer som det skal når det gjelder å ta vare på hverandre. Etter dette har jeg blitt redd og engstelig for å dø alene. Vi vet ikke hvem som neste gang blir liggende syk uten å få hjelp i tide, sier nabo Kristin Emberland.

En torsdag i oktober ringte kirkeklokkene i kirken, som siste avskjed for 49-åringen. VG fulgte seremonien fra galleriet. Blomsterkranser dekket den hvite kisten, før presten fylte på med jord fra en liten spade.

Utfra posten i postkassen og en rettsmedisinsk obduksjon har politiet konkludert med at han døde en måned før han ble funnet.

– Den er uvirkelig vond og tragisk, virkeligheten, sa sokneprest Bjørn Tore Pettersen i bisettelsen.

Da Kristin flyttet inn i naboleiligheten før sommeren, var 49-åringen en av de første hun ble kjent med.

- Jeg likte ham veldig godt. Vi ble ofte stående å snakke, vi fikk god kontakt, og han viste meg leiligheten sin. Han virket glad for å få besøk, selv om han hadde kontakt med både familie og venner.

Hun forteller åpenhjertig at de hadde mye felles med en trøblete oppvekst, og at de snakket godt sammen.

– Jeg beundret ham. Han var ydmyk for livet, og en ærlig person, beskriver hun.

Midt i sommervarme august 2013 varslet en stram lukt Kristin Emberland om at noe var galt. Hun kastet søppel, vasket kjøleskapet og forsøkte å finne ut hvor lukten kom fra. Hun ringte huseieren og snakket med naboer. Etter noen uker ble det tydelig at den kom fra døren til naboen de ikke hadde sett på lenge. Kristin løp inn til en nabo, som skyndte seg å ringe vaktmesteren og kommunen.

Søndag 15. september klokken 19.30 varslet hjemmesykepleien Østfold politidistrikt. Ti minutter senere, nøyaktig klokken 19.40, var politiet i leiligheten. Der fant de ham død.

- Alle i hele blokken ble helt stille og løp inn til seg selv da han ble funnet. Vi var så forskrekket, så sjokkerte. Vi hadde ingen tanker eller fantasi om at dette kunne skje, forteller Emberland.

Hun forsøkte å trøste en eldre mann som også hadde hatt god kontakt med naboen, men forteller at hun knapt klarte å trøste seg selv.

«Han døde slik han levde. Alene» talte soknepresten i bisettelsen.

– Det må være greit å leve alene, men alle bør få slippe å dø alene, sier naboen.

VG har vært i kontakt med de pårørende, som ikke ønsker å medvirke til artikkelen. Av hensyn til den etterlatte familien er mannen derfor anonymisert.

DØDSANNONSE: Kjell Einar Nilsen fra Drammen ble 72 år gammel. FAKSIMILE: DRAMMENS TIDENDE

Ingen tok farvel med Kjell (72)

DRAMMEN (VG) Gjennom et helt liv hjalp Kjell Nilsen venner med mat, penger og telefoner. Da han døde kom nesten ingen i begravelsen.

Naboen, en sykepleier, presten og en ansatt fra Buskerud begravelsesbyrå var de eneste til stede i det lille kapellet på Drammen krematorium en tidlig aprilmorgen i 2011, da han ble bisatt og lagt i en fellesgrav. På båreblomsten sto det ingen navn.

TRIST: Naboen Elisabeth B. Fredriksen GRAB: VGTV

– Kjell var alltid så snill mot alle rundt seg. Han tok opp lån for å hjelpe venner, opprettet telefonabonnement for folk som ikke var kredittverdige. Da han døde, fortalte jeg om begravelsen til så mange jeg fikk tak i, alle han hadde hjulpet. Ingen kom. Ingen sendte en blomst en gang, forteller naboen Elisabeth B. Fredriksen.

Den lille Drammens-gutten med lyst, krøllete hår hadde hele livet foran seg da han vokste opp i arbeiderstrøket Engene på 1940-tallet. Han hadde det vanskelig hjemme, fortalte han senere. Han fikk mat og varm seng hos forskjellige naboer fra han var fem-seks år. Som 13-åring skal han ha reist til sjøs for å jobbe med hvalfangst. Han fikk ingen skolegang. Han tok strøjobber da han kom tilbake, og jobbet med både maling, jernbinding, graving og tømmerhogst.

PÅ KOMMUNENS REGNING: Prest Ivar Flaten fikk hjelp av nabo Elisabeth (på første rad) til å holde tale for Kjell Einar Nilsen. Foto: Lisa Selin, Drammens Tidende

I mange år etter at Elisabeth ble kjent med Kjell på en benk i parken i Drammen i 1995, bodde de ved siden av hverandre i en av de første blokkene som ble bygget i bydelen Fjell. Han passet hunden hennes, de besøkte hverandre. Trivdes godt i hverandres selskap. De trengte ikke å snakke så mye. Kunne lytte til musikk, gjerne svensktopper som Vikingarna. Han spilte munnspill. Likte å tegne.

– Kjell var en mann av få ord. Han hadde ikke lett for å sette ord på det han følte.

De siste månedene av livet sitt lå han kreftsyk på sykehuset. Da satt hun ofte ved sengen hans. Etter at han døde 25. mars 2011 ble han lagt i en fellesgrav på Bragernes kirkegård.

– Han var så ensom. Ikke hadde han familie, og ikke hadde han kjæreste. Hans livs kjærlighet døde i 2007, forteller hun.

Elisabeth Fredriksen beskriver Kjell Einar Nilsen som lavmælt, tettbygd, sterk og liten av vekst. Kanskje 160 centimeter høy.

– Jeg savner ham veldig. Han var et spesielt menneske. Det er sjelden du møter noen med et så lite ego, og som byr så mye på seg selv. Han hadde så mye overskudd, og et hjerte så stort at han bare ga av seg selv, uten hat eller bitterhet, tross et vanskelig liv. Det er stort.

GODE MINNER: Per Gunnar Rolid (76) vokste opp med Kjell Nilsen. GRAB: VGTV

Per Gunnar Rolid (76) husker godt den lave mannen med det store hjertet. Faren til Per var samboer med Kjells mor.

– Han kalte meg halvbroren sin, forteller Rolid til VG fra sofaen hjemme i Svelvik.

Han hadde ikke snakket med Kjell på lenge da han døde, og forteller at han ikke visste at han var syk.

– Jeg fikk høre at han var død en dag jeg var i Drammen for å handle. Det var lenge etter begravelsen. Jeg skulle gjerne vært der, sier han.

SISTE TALE: Prest Harald Vikse tar avskjed med Arne fra Oslo i Vestre gravlunds gamle kapell. Den eneste fremmøtte var en omsorgsperson. FOTO: ROGER NEUMANN

De dødes detektiv

VESTRE GRAVLUND/OSLO (VG) Prest Harald Vikse jakter historier om de dødes liv for å kunne gi en verdig avskjed.

– Har de ikke fått så mye i livet før, skal de i alle fall få med seg det beste til slutt, sier han.

Harald Vikse (70) har virket som prest siden 1998. Han har lang erfaring med bisettelser uten pårørende.

– Jeg er opptatt av at hvert enkelt menneske har verdi. Den enkelte har vært det mennesket den har vært. Alle fortjener en verdig avskjed.

FINNER HISTORIER TIL TALENE: Prest Harald Vikse bisetter mange ensomme døde. FOTO: ROGER NEUMANN/VG

Arne fra Oslo ble bisatt på kommunens regning i kapellet på Vestre gravlund på Majorstua. Verken familie eller venner kom da kirkeklokkene ringte inn til hans siste avskjed.

Foruten de som var betalt for å være der; presten, begravelsesbyrået og organisten, var det bare en omsorgsperson fra Arnes siste del av livet som kom. Da mannen i 70-årene døde på sykehjemmet i november, hadde han verken søsken eller foreldre i live. Han var ugift og uten barn. Ingen pårørende kunne fortelle prest Harald Vikse hvordan Arne var som barn. Hva han drømte om. Hvordan livet hans burde minnes.

– Når vi bisetter personer uten pårørende forsøker vi å finne ut hvem som kan ha noe å fortelle, for å unngå at talen blir for åndelig. Noen ganger kan det holde hardt. Andre ganger er det enklere.

DØDSANNONSEN. FAKSIMILE AFTENPOSTEN

Vikse forteller at han gjerne tar turen ut av kontoret for å finne livshistoriene. Han fant en omsorgsperson som visste litt om Arne. At han ikke hadde barn. At han likte klassisk musikk, og at han koste seg når han var i Operaen og Oslo konserthus.

Det er ikke til å legge skjul på at Arne var ensom, blir presten fortalt.

Hvem er de som bisettes på kommunens regning? Er det fellestrekk?

– Ofte er det de som på en eller annen måte er satt utenfor det normale sosiale livet, eller som har valgt ikke å delta noe særlig. Som oftest er det voksne. Eldre, men ikke de aller eldste. Det er ofte de som har levd et mer stille liv. Noen ganger selvvalgt, andre ganger ikke.

Hender det at det kommer noen likevel?

– Det gjør det. Og ofte er det hjemmehjelperne, som kjente personen best. De er alltid trofaste.

Er du opptatt av å skjule den dødes skyggesider?

– Når jeg får vite, som ikke så sjeldent er, at for eksempel flasken har vært en god venn, sier jeg ofte at «vedkommende var snill, men ikke med seg selv». Det forteller noe om hvordan livet kunne bli for noen.

– Til syvende og sist må vi forlate denne verden alene, enten det er mange i kapellet eller ingen. Selv om jeg av og til tenker at «jeg skulle ønske du hadde flere rundt deg. I hvert fall i dag».