Eventyret om Soria Moria-regjeringen

Tegneserien krever en moderne nettleser. Opplever du problemer kan du prøve en enklere versjon.

et var en gang tre små askeladder skulle prøve å regjere landet. De samlet seg ved Soria Moria og erklærte at dette skulle de klare. Men ferden viste seg å være lang og farefull...

 

Med seg på laget i Oktober 2005 fikk Jens 18 gode hjelpere. Noen av dem måtte byttes ut underveis…

Hold over statsrådene for å lese mer

Finansminister

Kommunalminister

Utenriksminister

Forsvarsminister

Miljøvernminister

Utviklingsminister

Olje- og energiminister

Næringsminister

Arbeidsminister

Utdanningsminister

Samferdselminister

Justisminister

Fiskeriminister

Helseminister

Kulturminister

Administrasjon-
sminister

Landbruksminister

Barne- og like-
stillingsminister

Allerede på første arbeidsdag får Kristin Halvorsen merke motgang...
...en mann i 20-årene møter opp hos finansdepartementet med kake... (Les mer)

Få uker etter at SV hadde inntatt regjeringskontorene deltok flere sentrale SV-representanter i en demonstrasjon mot sin egen regjering på plenen utenfor Stortinget. Årsaken var regjeringens vedtak om å sende tre norske jagerfly til Afghanistan.

I nyttårstalen 1. januar 2007 sammenlignet statsminister Jens Stoltenberg den planlagte CO2-rensingen på gasskraftverket på Mongstad med amerikanernes månelanding. Senere har månelandingen blitt utsatt flere ganger. (Les mer)

Skandalene sto i kø...

Den rødgrønne regjeringen har i sin periode vært rammet av en lang rekke politiske skandaler, som har endt med at statsråder har blitt tvunget til å gå av, eller fått stygge riper i lakken.

Manuela-saken

14. februar 2008 går Manuela Ramin Osmundsen av som statsråd på en følelsesladet pressekonferanse. Avgangen kommer etter avsløringer om at hun har ansatt Ida Hjort Kraby som nytt barneombud, til tross for at de to har nære bånd til hverandre. Ramin Osmundsen forsøker først å gi inntrykk av at de to ikke er nære bekjente, men blir drevet fra skanse til skanse i mediene gjennom flere uker. Til slutt er begeret fullt for statsminister Jens Stoltenberg. Les mer her.

Lysbakken-saken

I februar 2012 blir det kjent at departementet til SV-statsråd Audun Lysbakken har gitt støtte til organisasjonen Jenteforsvaret uten utlysning og uten åpen prosess. Organisasjonen fremstår som et underbruk av Sosialistisk Ungdom, og det kommer etter hvert frem at embetsverket i departementet advarte mot tildelingen. Avsløringen kommer få uker før SVs landsmøte skal velge Lysbakken til ny leder. Hans avgang skaper intern uro i partiet, men han blir likevel valgt til leder med overveldende flertall.
Les mer her.

Samrøre

I mai 2012 er habilitet nok engang tema når det blir kjent at Utenriksdepartementet har bevilget 6 millioner kroner til stiftelsen Senter for nordområdelogistikk, der Felix Tschudi – en nær bekjent av utenriksminister Jonas Gahr Støre – er styreleder. Likevel ber ikke Støre om noen vurdering av sin egen habilitet.
Stortingets kontrollkomite åpner sak mot statsråden, men Støre blir sittende.
Les mer her.

Haga-saken

I begynnelsen av juni 2008 blir det avslørt at Sp-leder og olje- og energiminister Åslaug Haga i ti år har hatt en ulovlig oppsatt brygge på sitt idylliske landsted i Nordfjord. Saken vokser raskt, og noen dager senere blir det kjent at hun også bygde et stabbur på eiendommen sin uten tillatelse fra kommunen. Stabburet ble også leid ut ulovlig.
Etter et voldsomt mediepress varsler Haga den 19. juni at hun går av som statsråd og partileder. Hun forklarer avgangen med at helsen ikke lenger tåler det voldsomme presset. Les mer her.

Gave-skandalen

I september 2010 avslører VG at flere statsråder har tatt imot luksusgaver som tepper, armbånd og klokker. Skandalen rammer både forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, utenriksminister Jonas Gahr Støre og samferdselsminister Liv Signe Navarsete. Statsrådene blir sittende, men avsløringen fører til endringer i regelverket rundt gaver til regjeringens medlemmer. Les mer her.

Lorry-saken

Etter NHOs årsmiddag i januar 2012 havner store deler av den politiske og økonomiske eliten på nachspiel på den brune puben Lorry. I løpet av natten oppstår et rykte om at næringsminister Trond Giske skal ha sagt at «Harald Norviks tid som styreleder i Telenor kan være over». Bakgrunnen er strid om salget av TV2. Nordvik går til frontalangrep på statsråden på en pressekonferanse, men Giske avviser at han noen gang har truet styrelederen med sparken. Les mer her.

Høsten 2008 rammer finanskrisen med full styrke. 10. oktober, dagen før regjeringen presenterte sin redningspakke til bankene, utveksler de nære vennene statsminister Jens Stoltenberg og DnB NOR-sjef Rune Bjerke følgende meldinger:

Hei Rune. Det er veldig bra at du har kontakt med karl eirik. Fortsett med det. Hvis du vil er jeg klar for å snakke med deg direkte. Ring i så fall på dette tlf nummeret. Ring gjerne før kl. 17.30. Går i møte da. Ha en god helg.
Takker for det. Foreløpig er kom god. Tar kontakt hvis nødvendig. Volum, 3 år og en stø og beroligende statement er det som er viktigst nå! Lykke til, Rune.
Takk. Snakker med karl eirik nå. Lykke til deg!

4. februar 2009 offentliggjør Justisdepartementet at hijab skal tillates som en del av politiuniformen. Beslutningen skaper store politiske bølger, og Storberget må rykke ut og stanse hijab-vedtaket.

Senere blir det kjent at meldingen ble sendt ut uten at justisminister Knut Storberget var orientert.

I april 2009 topper striden mellom næringsminister Sylvia Brustad og Kjell Inge Røkke om de omstridte transaksjonene rundt Aker Solutions seg ved at Røkke imiterer statsrådens Hedmark-dialekt på en pressekonferanse.

Saken ender med at opposisjonen stiller mistillit til Brustad, men hun blir reddet av regjeringspartiene.

I den rødgrønne regjeringen har det alltid vært en politiker som har vært mer populær enn de andre...

Den ferske utenriksministeren blir raskt regjeringens mest populære mann. I flere målinger scorer han høyere enn statsminister Jens Stoltenberg. 21. september 2012 bytter Støre jobb fra utenriksminister til helse- og omsorgsminister.

7. november 2006:
En tydelig beklemt Jens Stoltenberg trekker seg unna da kulturminister Trond Giske vil ha en klem fra statsministeren på sin 40-årsdag.

- Han klemmer bare damer, sier Stoltenbergs pressetalsmann, statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen, i en kommentar.

Valget 2009:
De rødgrønne partiene beholder flertallet på Stortinget, og regjeringen fortsetter.

Samtidig endres styrkeforholdet mellom de tre partiene. Arbeiderpartiet gjør et godt valg, mens SV går tilbake. Den nye regjeringsplattformen betyr blant annet en innstramming i asylpolitikken.

86
mandater

83
mandater

Statsministeren feirer valgseieren med å dra på jakt i Østerdalen. Han kommer stolt hjem med en reinbukk. Dessverre viser det seg at bukken tilhørte en tamreinflokk, og Stoltenberg må tåle krass kritikk for jakten. (Les mer her)

I mars 2010 varsler olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) at han er innstilt på å overkjøre de rødgrønne lokalpolitikerne og gi klarsignal til den omstridte kraftlinjen i Hardanger. Beslutningen vekker kraftige reaksjoner lokalt, og naturvernerne varsler sivil ulydighet mot utbyggingen. Les mer.
I april 2011 eksploderte SP-leder Liv Signe Navarsete foran åpent kamera til en kritisk velger under et valgkampmøte i Nordfjordeid. I oktober 2012 kom temperamentet på nytt i fokus etter at hun skjelte ut lederen av Sp-ungdommen, Sandra Borch foran sjokkerte Sp-ungdommer.
22. juli 2011
I dagene etter terrorangrepet blir Stoltenberg hyllet for sitt budskap om at terroren skal møtes med «mer åpenhet og mer demokrati»...
Men etterhvert kommer kritikken. I august 2012 konkluderer granskingskommisjonen med at angrepet mot regjeringskvartalet kunne ha vært forhindret og at myndighetenes evne til å beskytte menneskene på Utøya sviktet.
Valgkampen 2011 blir sterkt preget av terrorangrepene 22. juli. SV sliter gjennom hele valgkampen, og på valgnatten annonserer Kristin Halvorsen at hun vil gå av som SV-leder våren 2012. Avgangen kommer etter at SV kun får en oppslutning på 4,1 prosent.
Som SV-leder tok Halvorsen partiet inn i regjering for første gang og partiet innfridde sitt viktigste valgløfte: Full barnehagedekning.
Striden rundt oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen har rast internt i regjeringen i store deler av Stoltenbergs regjeringstid. Ap og Sp er splittet i saken mens SV er mot boring.
I april 2013 gikk Ap-landsmøtet inn for en konsekvensutredning av oljevirksomhet i de omstridte områdene. Samtidig slår landsmøtet fast at det blir opp til landsmøtet i 2015 å avgjøre om partiet skal gå inn for en åpning av feltene Nordland VI og VII og Troms II.
SV har varslet at kampen mot oljevirksomhet i disse områdene blir en hovedsak i valgkampen. Les mer her.

Jens og de gode hjelperne har hatt en stri tur. Underveis har de møtt mye motgang og mange av innbyggerne i det lille kongeriket har vendt seg mot dem. Nå står de tre vennene igjen ved Soria Morias port, men for å komme inn må de forbi et blått troll som har vokst seg stort og farlig. Trollet vil ta makten i riket og har utfordret Jens til tvekamp 9. september.

Snipp, snapp, snute,
er eventyret ute
Det bestemmer du på valgdagen.
Tilbake til toppen