FOTO:

Juryens
plassering:
Takk for din stemme. Del på Facebook:
Juryens kommentar:
Forrige
Neste
Lukk
vindu

VGs kvinnejury har bestått av:

VGs kvinnejury
  • Anne-Lise Seip (79), tidligere professor i historie ved Universitetet i Oslo.
  • Alexandra Bech Gjørv (47), partner advokatfirmaet Hjort og leder av 22. juli-kommisjonen.
  • Dilek Ayhan (33), gründer og daglig leder i Alarga.
  • Hanne Skartveit (47), juryleder, politisk redaktør i VG.
  • Karen Espelund (52), fylkesdirektør for kultur og kommunikasjon i Sør-Trøndelag, tidligere generalsekretær i Norges fotballforbund.
  • Kristin Clemet (56), daglig leder i tankesmien Civita, tidligere Høyre-politiker og utdannings- og forskningsminister.
  • Åse Kleveland (64), har hatt en rekke sentrale stillinger og verv innenfor kultur-og samfunnsliv. Tidligere kulturminister og artist.

VGs kvinnejury har valgt de hundre kvinnene vi mener er viktigst i forbindelse med stemmerettsjubileet. Dette er ikke et vitenskapelig arbeid, det er ingen fasit. Vår rangering er vårt forslag. Det er opp til leserne å velge seg sine favoritter – og argumentere for dem.

- Kvinner fra kultur og samfunnsliv dominerer listen. Det er svært få kvinner fra næringslivet, og fra forsvaret. Dette skyldes at det er – og særlig har vært – få kvinner på disse områdene. Vi håper og tror at en tilsvarende liste om noen tiår vil se annerledes ut, sier juryleder Hanne Skartveit.

Våre hundre viktigste kvinner har i stor grad fullført sine oppgaver. Vi har ikke tatt med kvinner som står midt oppe i sin livsgjerning. Det er for tidlig å bedømme deres betydning i den store historien om Norge. Dette er også årsaken til at noen av de sterke kvinnene med flerkulturell bakgrunn som i dag preger norsk samfunnsdebatt, ikke er med på listen.

- For meg var dette i utgangspunktet en fullstendig umulig oppgave. Så mange forskjellige liv og yrkesgrupper, over så mange år. Men jo flere fantastiske kvinner vi lærte å kjenne gjennom juryens diskusjoner, jo mer begeistret ble vi over å få løfte dem frem til inspirasjon for nye generasjoner, sier Åse Kleveland.

Kilder: Norsk biografisk leksikon, Wikipedia, Store norske leksikon, VG, www.stortinget.no, adresseavisen.no, Dagbladet, Aftenposten, NRK, Stavanger Aftenblad, Nordlys, UIO – museum for universitets og vitenskapshistorie, regjeringen.no, Bergens Tidende, Troms Folkeblad, Dag Kullerud: «Kirkens bymisjon gjennom 150 år», Adresseavisen, Morgenbladet, Vesteraalens avis, Fædrelandsvennen, arkivverket.no, Det norske medicinske selskab. http://kilden.forskningsradet.no, kampdager.no, Elisabeth Lønnå: Stolthet og kvinnekamp – Norsk kvinnesaksforenings historie fra 1913, kongehuset.no, marxisme.no, Dagens næringsliv, Budstikka, Kristin Hatledal: «Kvinnekamp – historia om norske motstandskvinner», Nasjonal digital læringsarena, side3.no, Oppland Arbeiderblad, arkivportalen.no, klassekampen, www.stemmerettsjubileet.no, www.byarkivet.oslo.kommune.no, www.fritt-ord.no, www.imdb.com, Kvinnesak.no, Vårt Land, Dagsavisen, Høyre.no, www.familiestiftelsen.no.

Hvilke kvinner synes du mangler?