INGEN SIKKERHET: Forbrukslån er det som kalles lån uten sikkerhet. Foto: apichon_tee / iStockphoto

Hva er et forbrukslån og kredittkort

Hvert år øker den norske forbruksgjelden, men skiller et forbrukslån fra andre lån? Og hvorfor er renten så høy?

Det ble sendt flere enn 3,5 millioner søknader om forbrukslån i fjor, ifølge Finanstilsynet. Ved utgangen av 2017 hadde vi over 100 milliarder i forbruksgjeld. Regjeringen har tidligere uttalt at de er bekymret over veksten i forbrukslånmarkedet, og iverksatte i fjor en rekke tiltak for å stramme inn på forbrukslån.

Elisabeth Realfsen, leder i Finansportalen, forklarer at forbrukslån er et lån som du ikke stiller pant eller sikkerhet for - det som kalles “lån uten sikkerhet”.

Det kreves ingen sikkerhet stilt, i likhet med kredittkortgjeld. Det innebærer at banken har lavere sikkerhet for lånet, og da må de få en kompensasjon i prisen for det. Derfor er forbrukslånrenter høye, sier hun.

Finansportalen skiller mellom forbrukslån og kredittkortgjeld.

Store renteforskjeller

Renten på forbrukslån er ofte veldig høy fordi det innebærer stor risiko for banken. Det er ofte høyere mislighold av forbrukslån.

Både de tradisjonelle bankene og forbruksbanker tilbyr forbrukslån, men det kan være store renteforskjeller fra en bank til en annen. Derfor er det lurt å sammenligne tilbud fra flere banker.

Hvis du for eksempel tar opp et forbrukslån på 50 000 kroner med en nedbetalingstid på to år, er den effektive renten mellom 10,05 prosent og 25,32 prosent. På det sistnevnte lånet vil du altså betale over 10 000 kroner mer i renter.

Les også

Fordeler og ulemper med forbrukslån

Dette må du kunne om forbrukslån

Dette må du vite før du tar opp forbrukslån

Hva betyr alle lånebegrepene? Få en rask og enkel innføring her

Du er rangert mellom 0 og 100

Her er triksene du må gjøre for å få det beste lånetilbudet