FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hit reiser nordmenn i sommerferien

Av Melina Pambou Sundfør Av Hege Dancke Stølan22.02.19 13:26 | Oppdatert: 25.02.19 10:22

Del saken på:

Ferieglade nordmenn utforsker mer, men har likevel klare favoritt-destinasjoner i sommerferien.

For idet sommeren banker på døren, pakker spente nordmenn kofferten og setter snuten mot varmere strøk. Noen velger det gamle trygge, mens mange nå går nye og ukjente veier.

– Fellesnevneren er at vi ønsker å oppleve mer. Vi er ikke lenger late tilskuere på ferie, vi er aktive oppdagere som vil oppleve mer, forteller kommunikasjonsansvarlig i Apollo, Beatriz Rivera.

Dett er en trend de også har merket hos Ving.

– Mange gjester er opptatt av å velge et hotell som tilbyr muligheter for trening og aktiviteter. Det er også populært å delta på våre gruppeturer for treningsreiser og yogaturer, forteller Marie-Anne Zachrisson.

Rivera forklarer at nordmenn fortsatt holder seg til gamle favoritter, men at vi gjerne er blitt litt tøffere.

– Vi beveger oss litt mer rundt og har lyst til å bli bedre kjent med omgivelsene. Vi graver mer og er blitt tøffere.

En klar favoritt

Hos Apollo er det spesielt en destinasjon som troner på toppen.

– Hos oss er det ikke noe tvil om at det er Hellas som kommer til å bli størst. Over halvparten av alle tradisjonelle pakkereiser i sommer vil gå til Hellas. Mange reiser til Kreta, men vi ser også at folk har fått øynene opp for Epirus-området, sier Rivera.

Men til tross for at det ikke er mange årene siden Apollo lanserte turer til Albania, seiler feriestedet nå opp som en ny og sterk favoritt.

– Når vi lanserte Albania skjønte ikke folk så mye. Det er et land som har vært lukket veldig lenge, men som nå endelig får tilgang til verden, forklarer Apollos kommunikasjonssjef.

Og dette er et av landene du også får mest igjen for pengene, hvis du ønsker en billigere ferie.

– Du drar ikke til Albania om du forventer luksus. Landet er ikke vant til turister helt enda, men det er bygget mange hoteller og strendene er knallfine med krystallklart vann. Og det er ingen tvil om at det er det billigste stedet å reise til i sommer.

Tyrkia øker

Hos reisebyrået TUI er det derimot en annen destinasjon som er den klare favoritten.

– Vi ser at Tyrkia blir sommerens mest populære reise, i forhold til vekst. En periode var det ingen som reiste dit, men nå er det på vei tilbake for fullt. Tyrkia kan tilby de mest eksklusive hotellene til den beste prisen, forteller kommunikasjonsansvarlig i TUI, Nora Aspengren.

Det samme bekrefter Zacharisson i Ving.

– Tyrkia som ferieland er tilbake for fullt. Det så vi allerede i fjor, men for sommer 2019 så er det en enda tydeligere trend. Man får mye for feriebudsjettet sitt i Tyrkia. I tillegg frister solsikkert vær, høy standard på bosteder og et fantastisk spennende kjøkken mange nordmenn. Vi ser Tyrkias fremgang i sammenheng med en tilbakegang for reiser til Bulgaria innfor sommersesongen 2019, forteller hun.

Men ifølge Aspengren har Tyrkia sterke konkurrenter.

– Vi tror Hellas kommer til å bli populært. Folk reiser til Rhodos og Kreta, men mange har blitt mer opptatt av det autentiske og drar derfor på utflukter til mindre greske øyer.

Spania synker

Både Tui og Apollo har merket at interessen for Spania har sunket.

– For første gang slår Albania, Mallorca på salgslistene. Vi har merket en nedgang til Mallorca, og har derfor flyttet noe av kapasiteten til Hellas, forklarer Rivera hos Apollo.

Har is i magen

I motsetning til tidligere da nordmenn ofte booket ferier relativt tidlig, ser det ut til at folk nå venter til nærmere sommeren.

– Vi ser at folk booker mye senere enn vanlig, det er ingen som har dårlig tid. Det er så mange valgmuligheter, folk er ute og titter, men venter med å booke til litt nærmere avreise enn tidligere, forteller Aspengren.

– Enkelte av oss booker sommerferien rett etter fjorårets ferie. Noen ønsker å dra tilbake til det samme stedet, feriehuset og hotellet som ha gode ferieopplevelser sommeren før. Da må de bestille tidlig for å være sikret plass, sier Eirik Norman Martinsen i Finn Reise, men legger til at også de ser at flere venter lenger med å bestille sydenferie, enn på samme tid i fjor.

– Vi tror det har sammenheng med rekordsommeren vi hadde i fjor.

Flere direkteruter

Tall fra Finn Reise viser at det i januar var størst økning på flyreiser til New York, Manchester og Dubai, mens tallene for reiser til Alicante, Malaga og Barcelona synker.

– Det virker som nordmenn unngår og tar hensyn til destinasjoner som sliter med overturisme. Det er færre som har bestilt reiser til Barcelona og Mallorca enn på samme tid i fjor.

Ifølge Norman Martinsen har flere direkteruter og større konkurranse bidratt til en stor økning i bestilte flyreiser til Dubai og New York.

De ser også en stor økning i pakkereiser som inkluderer fly og hotell til storbyer.

– London er mer populært enn noen gang til tross for Brexit. På FINN reise kan man nå finne flybilletter til London for en drøy hundrelapp. Det er jo ganske oppsiktsvekkende at det er billigere å fly tur/retur London enn å ta flytoget til Gardermoen (en vei), sier Norman Martinsen.

Finn Reise er en del av Schibsted, som også eier VG.