FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bo i Sopranos-land

Av Kim Riseth30.08.08 16:15 | Oppdatert: 30.08.08 21:28

Del saken på:

JERSEY CITY (VG) Spar penger på New York-ferien, ved å bo i nabostaten New Jersey - fire minutter unna Manhattan med tog.

... og gjør New York-ferien billigere

Selv med rekordlav dollarkurs kan hotellprisene på Manhattan ta livet av ethvert feriebudsjett.

Norske Jarl Haugedal mener han har funnet løsningen - og tilbyr ferieleiligheter i Jersey City til nordmenn og skandinaver.

- Med toget tar det bare fire minutter under elven til Ground Zero. Det betyr at du er nærmere mange av severdighetene i New York enn om du skulle ha bodd på Manhattan, forklarer Jarl Haugedal.

Han har kjøpt opp 70 leiligheter i en nybygd skyskraper i Jersey City, og leier i tillegg ut tradisjonelle leiligheter i et nabolag i den historiske delen av byen.

Økt turisme

- Det begynte tilfeldig ved at jeg investerte en del i kjøp og salg av boliger her. Men nå er salgsmarkedet tregt, samtidig som det er et veldig behov for korttidsleie.

Strømmen av turister fra Norge og Europa har økt veldig på grunn av den gunstige dollarkursen. Tilbudet vi har her har spredt seg fra munn til munn, og nå er vi omtrent fullbooket det meste av tiden, sier Jarl Haugedal, som har bodd i USA i snart 20 år.

Han viser rundt i en leilighet i to etasjer, med tre soverom, stue, kjøkken og hage i et stille strøk av Jersey City.

Med plass til seks personer og til 199 dollar per natt blir det langt billigere enn det du kan drømme om på Manhattan. Den minste leiligheten går for 120 dollar natten. Alle har fullt utstyrt kjøkken, flatskjerm, stereo og DVD-spiller.

- Her kan folk ordne seg selv, og det gir litt følelsen av å bo i nabolaget. Det er populært blant mange skandinaver, forklarer Haugedal.

De andre leilighetene ligger i tre forskjellige etasjer i et moderne glassbygg, med utsikt over New York og Frihetsgudinnen.

- Det blir mer som et leilighetshotell, med full tilgang til moderne trimrom, svømmebasseng, lounge bar, eget kinorom og lekeplass, sier Haugedal. Prisene her er fra 150 dollar til 225 dollar natten, og litt rimeligere ved ukesleie.

Jersey City ligger rett over Hudson-elven fra Manhattan, og er et av de største vekstområdene i USA. Tradisjonell, eldre bebyggelse med lave mursteinshus er nå blandet med voksende skyskrapere og trendy kafeer.

Store deler av Sopranos-serien ble filmet i Jersey City, og byen er kulisse i en rekke andre filmer som egentlig skal forestille New York.

Lett tilgjengelig

PATH-toget går opptil hvert tredje minutt i rushtiden, og binder byen sammen med Manhattan. Fra New Jersey-siden tar toget fire minutter til World Trade Center, og om lag syv minutter fra sentrum av Jersey City. Newark-flyplassen, med direkteforbindelse til Norge, ligger om lag 15 minutters kjøring unna.

- Dette er blitt så populært at vi har skaffet oss tilgang til 50 leiligheter til, slik at vi slipper å være utsolgt. Mange av dem som har vært her kommer gjerne tilbake, sier Haugedal.

På Manhattan kan det nå være vanskelig å finne et ordinært hotellrom til under 2000 kroner natten. Også i Jersey City har hotellprisene steget kraftig.

- For oss var dette veldig praktisk, det er nært Manhattan, og jeg føler at det er veldig trygt å bo her, sier Siv Pettersen fra Oslo.