Slik planlegger du best: fly - hotell - reiseinfo - båt-, tog-, bilferie - nyttige verktøy

NYTTIGE SIDER: Skjermdump av Gliider, Flybilligst, Lonely Planet destinations og DHL-guiden. Foto: SKJERMDUMPER

De beste reisenettstedene

Et søk på disse nettstedene kan gjøre reisen din både bedre og billigere.

 • Lucas H. Weldeghebriel
 • Gjermund Glesnes
 • Rune Thomas Ege
 • Mona Langset
 • Dag Fonbæk

Internett er en fantastisk kilde til informasjon før en reise - eller en kilde til frustrasjon.

Det kommer helt an på hvor godt du finner frem i jungelen av mer eller mindre gode reiserelaterte nettsteder.

Her er VG Reises tips til nettsidene som virkelig hjelper deg.

BESTE NETTSTEDER FOR FLY

Airlinequality.com
Skytrax, som skjuler seg bak nettadressen airlinequality.com, rangerer alt som har med fly å gjøre. Her kan du finne oversikt over de beste flyplassene, de beste loungene og ikke minst de beste flyselskapene. Har du dine egne oppfatninger rundt gode og dårlige flyselskap, kan du mer enn gjerne dele dem på airlinequality.com.
Passer for: Deg som setter like stor pris på reisen som destinasjonen du reiser til.
Passer ikke for: Deg som er opptatt av å komme billigst fra punkt A til B.

Flybilligst.com
En grafisk oversikt over flyprisene flere måneder frem i tid. Du kan velge 19 avreiseflyplasser for innenlandsreiser og 14 for flygninger til utlandet. Klikker du for eksempel på Oslo og Spania, får du valget mellom 10 spanske byer. Klikker du på Barcelona, får du en graf som viser billigste registrerte flypris mellom Oslo og Barcelona hver dag fra nå og ett år frem i tid. Når du klikker på valgte avreisedager, blir du sendt videre til flyselskapet eller nettreisebyrået som tilbyr disse prisene.
Passer for: Fleksible som vil reise når det er billigst.
Passer ikke for: De som må reise på spesielle datoer.

Hipmunk.com
Nesten alle flysøkemotorer har samme svakhet: De er dårlige på å vise når flyet går og kommer frem. Og det er ikke likegyldig om du må reise klokken 06 eller 18, eller om du får én eller syv timer på Heathrow. Hipmunk.com har løsningen. Det viser alternativene med tidslinjer som kan sorteres på både pris og tidspunkter - eller en beregning av «smerten».
Passer for: De som skal fly langt og må bytte fly underveis.
Passer ikke for: De som skal fly Ryanair og Norwegian, som mangler i oversikten.

Seatguru.com
På nettsiden seatguru.com kan du - ved hjelp av fargekoder - lete deg frem til de beste flysetene før du bestiller plassbillett: Hvilke seter har ekstra benplass, hvilke seter kan ikke lenes tilbake, hvilken seterad er nærmest toalettet osv. De fleste store flyselskapene er å finne på nettsiden, og du kan selv søke deg frem til din aktuelle flytype. Et søk på Seatguru er særlig aktuelt hvis du skal fly langt - noe stadig flere nordmenn gjør.
Passer for: Flyreisende som bekymrer seg for benplassen.
Passer ikke for: Deg som er likegyldig til hvor i flyet du sitter.

FLERE TIPS: Slik reiser du billig

BESTE NETTSTEDER FOR HOTELL

Tripadvisor.com
Det er muligens et kjedelig tips, men du kommer ikke utenom Tripadvisor.com dersom du vil vite hva slags hotelltilbud som finnes i byen du skal reise til. På Tripadvisor skriver brukerne anmeldelser av hoteller fra hele verden. Resultatet er en rangering av hoteller på veldig mange steder jorden rundt. Dersom 400 mennesker mener at et hotell er knallbra, er det grunn til å tro at det er sant. Volum er Tripadvisors største styrke, så velg kun hoteller som er anmeldt av 20 eller flere.
Passer for: Alle som ikke har peiling på hvilket hotell de skal bo på.
Passer ikke for: De som vet nøyaktig hvor de skal bo.

Secretplaces.com
Av alle nettsteder som vil hjelpe deg å finne et helt spesielt hotell til ferien, er secretplaces.com kanskje det aller mest gjennomførte. De har besøkt 2500 håndplukkede hoteller og kun tatt med de 700 som de virkelig følte innfridde. Hotellene er plottet på oversiktlige kart, med fargekoder som sorterer mellom designhoteller, romantiske hoteller, spahoteller og så videre. Siden har ikke egen booking-mulighet, men du kan sende e-post eller søke opp hotellets egen nettside.
Passer for: Kresne turister med penger.
Passer ikke for: Prisbevisste.

Jetsetter.com
Får du brekninger bare du hører ordet «charter»? Da er Jetsetter.com et nettsted for deg. Her får du tilbud på overdådige luksusreisemål. Alle stedene og hotellene er gjennomtestet og kvalitetssikret, så du vil sjelden bli misfornøyd. Hvem som helst kan ikke bli medlem av jetsetterne. Du må be pent om å få komme inn i det gode selskap.
Passer for: De som lett kan bruke fra 3000 kroner per natt på hotell.
Passer ikke for: Prisbevisste menn og kvinner i gata.

Booking.com
Prisene ligger på samme nivå som andre hotellbookingsiter, men til forskjell fra Hotels.com slipper du her ofte å betale i forkant av hotelloppholdet. I tillegg er lesernes anbefalinger i stor grad europeiske slik at du ikke må velge hotell basert på amerikansk smak.
Passer for: Den late som vil finne et greit hotell kjapt.
Passer ikke for: De som vil bo på spesielle hoteller eller pensjonat.

LES OGSÅ: Stor VG-guide: Slik bor du billig i storbyene

BESTE NETTSTEDER FOR REISEINFO

Travelindependent.info
Dette er en fantastisk startside for førstegangs backpackere. Det er ingen side for detaljert ruteplanlegging, men til det meste annet er Travelindependent.info suveren. På en oversiktlig måte gir den en grundig innføring for en uerfaren langreisende, med info om bl.a. hvordan du
planlegger en tur, hva du bør pakke, hva det koster, og hvordan du fikser alt fra klesvask til pruting. Du får også en subjektiv introduksjon til populære ryggsekkland.
Passer for: Førstegangs ryggsekkturister.
Passer ikke for: Folk som reiser organisert.

Lonelyplanet.com/destinations
I jungelen av nettsider som skal hjelpe deg med planleggingen av reisen, er det bare noen ytterst få som fungerer. Og enda færre som gir deg hele pakken uten at innholdet er styrt av noen som vil loppe deg for hele reisekassen. En kjapp og informativ oversikt over alle tenkelige og utenkelige reisemål verden rundt. Stammen for siden er info fra Lonely Planets reisehåndbøker, tilleggsinformasjonen kommer fra blogger, diskusjonsforum og annet lesergenerert innhold. Forbilledlig presentert, imponerende oppdatert og et naturlig startpunkt for alle reiser.
Passer for: De aller fleste.
Passer ikke for: De som synes Vings svensk-norske utfluktsbrosjyre gir mer enn nok info.

Journeywoman.com
I snart ti år har reisende kvinner nytt godt av journeywoman.com - Evelyn Hannons (66) prisvinnende tipsweb for kvinner som reiser alene eller sammen med venninner, basert på 20 års alene-reising verden rundt. Journeywoman gir kvinner gode råd om trygge reisemåter, skikk og bruk i fremmede land, info om kleskoder, tips om kvinnevennlige restauranter, hoteller, kjøpesentre og mye, mye mer. Tipsene er oftest gitt fra et amerikansk perspektiv, men tipsene passer også utmerket godt for norske kvinner.
Passer for: Kvinner på alenereise.
Passer dårligere for: Menn.

Frommers.com
Spørsmålene er mange når du planlegger en reise: Når skal du dra, hvor skal du dra, hvor mye koster det, og hvordan kommer du deg rundt i landet? Alt dette og mye mer besvares på sidene til reisebokforlaget Frommers. Der finner du info om en mengde land, regioner og byer i hele verden. Du finner også tips til attraksjoner, hoteller og restauranter. Ikke så ulikt Lonely Planets sider, men mer info om de landene som dekkes.
Passer for: Tidlig planlegging mens du lurer på hvor og når.
Passer ikke for: De særeste reisemålene mangler.

NYTTIGE REISEVERKTØY PÅ NETTET

Oanda.com
Oanda.com har utviklet en henimot genial valutakalkulator, som ikke bare gir deg kursen for «alle» fremmedvalutaer mot norske kroner, men som lister opp hva 10, 20, 30 NOK kroner osv. tilsvarer i alt fra algeriske dinarer til zambiske kwasha. Trykk på «Traveller's CheatSheet» på høyre siden og du får opp en valutatabell i et hendig format (10x6 cm) som du kan printe ut og putte i lommeboken.
Passer for: Alle som skal reise til land med fremmed og ukjent valuta.
Passer ikke for: Folk som har så mye penger at de ikke bryr seg om valutaen.

Landsider.no
Trenger du visum til Ukraina? Bør du egentlig dra til Elfenbenskysten? Hvem skal du ringe hvis alt går på tverke og du står fast i Andorra? Absolutt alt du trenger å vite av offisielle greier, lover og regler som norsk turist, finner du på Utenriksdepartementets smått geniale landsider.no. Enten du skal skrive særoppgave på ungdomsskolen eller planlegge ditt neste Afghanistaneventyr, er landsider.no et fint sted å begynne. Oppdatert er den også.
Passer for: Absolutt alle.
Passer ikke for: Jo, den passer faktisk for alle.

Gliider.com
Reiseplanlegging på nettet ender gjerne i et kaos av bokmerker, e-poster til seg selv og uoversiktlige dokumenter med «klipp og lim» fra nettsteder du neppe finner tilbake til. Gliider.com har løsningen: Et lite vindu i hjørnet av nettleseren, der du kan dra det interessante du finner på andre nettsteder - og fordele det til ikoner for fly, hotell, severdigheter osv. Dermed er alt samlet oversiktlig på ett sted. Alle lenkene er fortsatt klikkbare, og som bonus kan du få planen på PDF.
Passer for: De som planlegger selv.
Passer ikke for: De som tar reisen som den kommer.

Fhi.no
Skal du ut av Europa, bør du sjekke at vaksinene dine er oppdatert. Folkehelseinstituttets reisevaksine-side er oversiktlig og grei, har info om hva du trenger av vaksiner i hvert enkelt land og hva de virker mot. Nederst finnes en lang lenkerekke til øvrige nettsteder med utfyllende vaksineinformasjon.
Passer for: Reisende til fjerne himmelstrøk.
Passer ikke for: Norgesferierende og folk som skal til europeiske storbyer.

SJEKK KVOTENE: Så mye kan du ta med hjem fra utlandet

BESTE NETTSTEDER FOR TOG-, BÅT- OG BILFERIE

Viamichelin.com
Du må ikke ha GPS for å finne frem på bilferien. På viamichelin.com kan du enkelt få vite beste, raskeste, vakreste eller billigste vei mellom to byer i hele Europa - eller fra en bestemt gate til flyplassen. Etter et kjapt søk får du en detaljert rute du kan skrive ut og ta med i bilen. Den forteller til og med hva står på skiltene langs veien.
Passer for: Bilturister uten GPS.
Passer ikke for: Bilturister med GPS.

Dhlguiden.no
På den neste bilferien trenger du ikke gå for i hjelgrillede bensinstasjonpølser. Transportselskapet DHL har brukt sine egne sjåfører og ernæringsstudenter til å kåre Norges 100 beste veimatsteder, fra Lindesnes til Nord-Troms. Du kan sortere etter strekning eller sted, kommentere om du er uenig eller printe hele guiden og stappe den i hanskerommet. Nå mangler bare iPhoneappen!
Passer for: Bilister som er drittlei fettete bensinstasjonsburgere.
Passer ikke for: De som holder sulten i sjakk til de er fremme.

Cruisecritic.com
Skal du på cruise, fins det mange skjær i sjøen. Du må velge riktig skip, riktig rederi, riktig bordsetning, riktig lugar, riktig... Cruisecritic.com kan bli din beste cruiseplanleggingsvenn. Litt rotete oppbygning og en så massiv flodbølge av informasjon at du kan bli slått over bord, trekker litt ned. Men klarer du først stake ut kursen gjennom sjøen av informasjon, finner du absolutt alt du leter etter. Og litt til. Vårt tips: Bruk «Planning» og «Reviews », der finner du det du trenger for å komme i gang.
Passer for: Luksussugne sjøulker og andre som vil vite alt om sin neste cruiseferie.
Passer ikke for: Landkrabber.

Bahn.de
Deutsche Bahn-siden bahn.de gjør det lett å planlegge togreiser i Europa. Siden har rutetider for hele Europa - også på svensk. Du må bare skrive inn avreise- og ankomstby (f. eks Bergen-Paris), så kommer alle alternativene opp, dessverre uten bookingmulighet utenfor Tyskland. Togene krysser fortsatt landegrenser og NSB, DSB og TGV er fremdeles separate selskaper. Det gjør bare ikke så mye. Deutsche Bahn sørger for ordnung.
Passer for: Miljøvernere og interrailere.
Passer ikke for: Storby- og bilturister.

Har du et bedre tips? Legg det igjen i kommenetarfeltet under.

Les også

Mer om

 1. Reiseliv

Flere artikler

 1. Ferie-førstehjelp: Dette gjør du hvis flyturen går i vasken

 2. Pluss content

  Spar tusener på smarte flybillett-søk

 3. Pluss content

  Triksene som gir deg billigere hotell

 4. Slik finner du hotellet som passer for deg

 5. Disney: Her kan du spare inn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder