FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nepal forbyr turister å gå fotturer på egenhånd

Av Gjermund Glesnes07.08.12 10:03

Del saken på:

(VG Nett) Fra september blir det slutt på å gå fottur på egenhånd i fjellandet Nepal.

Republikken i Himalaya har i flere år vært populær blant friluftsmennesker på grunn av mulighetene til fot- eller klatreturer i dramatisk fjellnatur, med Mount Everest og Annapurna som de mest kjente områdene.

Nå blir det imidlertid slutt på at turister får gå i landet helt alene. Fra september vil alle turister på såkalt trekking-ferie måtte ha følge av minst én profesjonell guide eller bærer. For turistgrupper har dette allerede vært et krav, skriver Trekking Agencies' Association of Nepal (TAAN) på sine nettsider.

Begrunnelsen for vedtaket, som er fattet av landets regjering, er hensynet til sikkerhet.

I juni forsvant en belgisk turist som gikk alene i Langtang National Park på grensen mot Tibet. Hun ble senere funnet halshogget. Også andre turister skal ha blitt utsatt for vold i fjellområder i landet.

Norsk UD fraråder nordmenn fra å gå alene i Nepal. Utenriksdepartementet advarer også turister om at landets politiske situasjon er uavklart.

TAAN mener beslutningen om å hindre alene-turister er fornuftig.

- Beslutningen vil gjøre det lettere å markedsføre Nepal som et trygt reisemål i en tid da internasjonale medier stiller spørsmål ved sikkerheten for utlendinger, sier organisasjonens generalsekretær Mohan Lamsal.

Bransjeaktører anslår at de nye reglene vil gjøre det cirka ti dollar dyrere per dag for individuelle reisende.

Ifølge British Mountaineering Council (BMC) reiser 40 prosent av Nepals turister til landet for å gå fotturer. De fleste av disse drar til regionene Annapurna, Langtang, Helambu eller Khumbu, der man ikke trenger å kjøpe trekking-tillatelse for å gå.

Flere norske turoperatører tilbyr reiser til Nepal.