FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
«MOBIL-KIOSK»: Mekong-elvens svar på Seven-Eleven. Foto: Nils Bjåland.

Viktig å vite om Vietnam

07.01.09 10:21 | Oppdatert: 11.10.17 10:09

Del saken på:


Dette koster reisen
Flere flyselskaper kan bringe deg til Vietnam. Sjekk antall mellomlandinger og total reisetid før du slår til. Priser fra kr. 8500 t/r Oslo/Saigon. Chartertur to uker: Ca. 13 000 kroner. Rundreise 10-14 dager med guide og det meste inkludert: Ca. 20000. Men husk at det stadig er mulig å gjøre kupp også på denne typen reiser, særlig hvis du kan hoppe på flyet på kort varsel.

Les også: Mekong - alle elvers mor

Annonsørinnhold
STOLT SOM EN HANE: Denne karen vasker og klargjør hanen sin til kveldens hanekamp i landsbyen Binh Hoa Phuc. Foto: Nils Bjåland

Visumfritt
Norske turister trenger ikke visum til Vietnam, såfremt besøket ikke overstiger 15 dager. Da må du søke visum på forhånd. Passet må være gyldig i minimum 3 måneder fra den dagen du reiser inn i landet.
Valuta
I Vietnam heter valutaen Dong (100000 dong = ca. 40 NOK). Reis med US dollars i kontanter, og veksle inn i smått på hotellet eller vekslingskontorene. Kredittkort går greit i byene.
Ting tar tid
Avstandene er lange i Vietnam. Inntil det nye hurtigtoget er klart tar det to døgn å toge fra Ho Chi Minh City (Saigon) til Hanoi.
Leiebil
Glem leiebil i Vietnam. Trafikken i byene er horribel. Også på landeveien kjøres det vilt på kryss og tvers. 10 mil tar 3 timer. Lei heller bil med sjåfør. Det er billigere enn du tror.

HUSBÅT: På Mekong bor mange i båtene sine, i en stadig omskiftelig tilværelse. Foto: Nils Bjåland.

Franskbrød og bagetter
Franskmennenes langvarige okkupasjon av Vietnam har satt sine spor. Fremdeles kan du kjøpe bagetter og franskbrød på gaten - en grei avveksling fra all nudelmaten.
Best å reise
Vietnam er tropisk, varmt og fuktig. Saigon i sør er enda varmere enn Hanoi i nord. Beste reisetid er januar-mars. Da er temperaturen rundt 30-35 grader. Fra juli til oktober er det regntid.

Dette er Mekong

Mekong (4200 km lang) er verdens 12. lengste elv og den 10. største i vannføring.
Mekong-elven starter i fjellene i Tibet, og renner gjennom Kina, Burma, Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam, der den sprer seg ut i et stort delta før den ender ute i Sørkinahavet.
Mekong har i alle tider vært livsnerve både for transport, handel og fiske i alle landene den renner gjennom. 90 millioner mennesker er helt avhengig av Mekong-elven.
Vannføringen varierer med årstidene og flomsesongen. Stryk og fosser gjør at Mekong vanskelig kan forseres med båt annet enn i etapper.
Sørøst-Asias lengste elv har forskjellig navn i landene den renner gjennom. Den heter Mènam Khong i Laos, Mae Nam Khong i Thailand, Tien Giang i Vietnam og Mékôngk i Kambodsja.
Blant de største byene den renner gjennom er hovedstedene Vientiane i Laos og Phnom Penh i Kambodsja. Mekong er grenseelv mellom Laos og Thailand.

Båtutflukter

Fra Chau Doc i Mekong-deltaet kan du ta ulike båter via Vinh Xuong-grensen oppover Mekong til Kambodsjas hovedstad Phnom Penh. Turen tar fra 4 timer (inkl. grensekontroll) med hurtigbåt (priser fra ca. 150 kroner en vei) til 8 timer med vanlig elvebåt (priser fra 60 kroner).
Mange turister kjøper en 3-dagers deltarundtur som inkluderer overnatting og måltider på grønne lodger i vannkanten - som Binh Quio-bungalow'ene i Binh Thanh-provinsen, også innen rekkevidde med bil, et par timer unna Saigon by.
De fleste store hotellene i Saigon arrangerer eller organiserer båtutflukter på Mekong (priser fra 150 kroner pr. person). Det samme gjør lokale turarrangør med kontorer i bygatene, som ofte er billigere.

Klikk deg frem til din drømmedestinasjon