FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Viktig å vite om Vietnam

07.01.09 10:21 | Oppdatert: 11.10.17 10:09

Del saken på:


Dette koster reisen
Flere flyselskaper kan bringe deg til Vietnam. Sjekk antall mellomlandinger og total reisetid før du slår til. Priser fra kr. 8500 t/r Oslo/Saigon. Chartertur to uker: Ca. 13 000 kroner. Rundreise 10-14 dager med guide og det meste inkludert: Ca. 20000. Men husk at det stadig er mulig å gjøre kupp også på denne typen reiser, særlig hvis du kan hoppe på flyet på kort varsel.

Les også: Mekong - alle elvers mor

Visumfritt
Norske turister trenger ikke visum til Vietnam, såfremt besøket ikke overstiger 15 dager. Da må du søke visum på forhånd. Passet må være gyldig i minimum 3 måneder fra den dagen du reiser inn i landet.
Valuta
I Vietnam heter valutaen Dong (100000 dong = ca. 40 NOK). Reis med US dollars i kontanter, og veksle inn i smått på hotellet eller vekslingskontorene. Kredittkort går greit i byene.
Ting tar tid
Avstandene er lange i Vietnam. Inntil det nye hurtigtoget er klart tar det to døgn å toge fra Ho Chi Minh City (Saigon) til Hanoi.
Leiebil
Glem leiebil i Vietnam. Trafikken i byene er horribel. Også på landeveien kjøres det vilt på kryss og tvers. 10 mil tar 3 timer. Lei heller bil med sjåfør. Det er billigere enn du tror.

Franskbrød og bagetter
Franskmennenes langvarige okkupasjon av Vietnam har satt sine spor. Fremdeles kan du kjøpe bagetter og franskbrød på gaten - en grei avveksling fra all nudelmaten.
Best å reise
Vietnam er tropisk, varmt og fuktig. Saigon i sør er enda varmere enn Hanoi i nord. Beste reisetid er januar-mars. Da er temperaturen rundt 30-35 grader. Fra juli til oktober er det regntid.

Dette er Mekong

Mekong (4200 km lang) er verdens 12. lengste elv og den 10. største i vannføring.
Mekong-elven starter i fjellene i Tibet, og renner gjennom Kina, Burma, Thailand, Laos, Kambodsja og Vietnam, der den sprer seg ut i et stort delta før den ender ute i Sørkinahavet.
Mekong har i alle tider vært livsnerve både for transport, handel og fiske i alle landene den renner gjennom. 90 millioner mennesker er helt avhengig av Mekong-elven.
Vannføringen varierer med årstidene og flomsesongen. Stryk og fosser gjør at Mekong vanskelig kan forseres med båt annet enn i etapper.
Sørøst-Asias lengste elv har forskjellig navn i landene den renner gjennom. Den heter Mènam Khong i Laos, Mae Nam Khong i Thailand, Tien Giang i Vietnam og Mékôngk i Kambodsja.
Blant de største byene den renner gjennom er hovedstedene Vientiane i Laos og Phnom Penh i Kambodsja. Mekong er grenseelv mellom Laos og Thailand.

Båtutflukter

Fra Chau Doc i Mekong-deltaet kan du ta ulike båter via Vinh Xuong-grensen oppover Mekong til Kambodsjas hovedstad Phnom Penh. Turen tar fra 4 timer (inkl. grensekontroll) med hurtigbåt (priser fra ca. 150 kroner en vei) til 8 timer med vanlig elvebåt (priser fra 60 kroner).
Mange turister kjøper en 3-dagers deltarundtur som inkluderer overnatting og måltider på grønne lodger i vannkanten - som Binh Quio-bungalow'ene i Binh Thanh-provinsen, også innen rekkevidde med bil, et par timer unna Saigon by.
De fleste store hotellene i Saigon arrangerer eller organiserer båtutflukter på Mekong (priser fra 150 kroner pr. person). Det samme gjør lokale turarrangør med kontorer i bygatene, som ofte er billigere.