FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Høstferie i storby eller til fjells? Ja takk - begge deler!

Av Mona Langset20.09.15 16:01

Del saken på:

Storbyhelg i Europa eller i norske fjell med flotte høstfarger? Stadig flere velger begge deler.

Hver femte nordmann reiser bort i skolens høstferieuker, uke 40 og 41. Og like mange reiser bort flere helger i høst. Noen skal på tur både i høstferieukene og i helgene. Til sammen skal syv av ti nordmenn på minst en fritidsreise i høst, viser en undersøkelse TNS Gallup har gjort for NHO Reiseliv.

Høsten er storbytid

Flere legger høstferieturen til utlandet enn til Norge. 43 prosent av de spurte skal feriere her i landet, mens hele 74 prosent skal utenlands.

Litt over halvparten av de som reiser ut av Norge skal på storbyferie.

Når antall ferierende i inn- og utland til sammen blir mer enn 100 prosent, er det fordi noen drar på flere feriereiser.

Etter en sommer der halvparten av oss tilbrakte fra en til tre uker av ferien i eget land, er ikke administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold, overrasket over at flere reiser utenlands nå om høsten.

– Mye tyder på at en storbyhelg eller Europa-besøk i større grad tas om høsten. Den generelle trenden om at vi tar flere og kortere ferier, gjelder også nå. Da tar man for eksempel en helg i København, mens neste tur går til hytta på fjellet. Disse to ferieformene konkurrerer ikke direkte med hverandre. De fleste rekker både en storbyhelg i Europa og feriedager i norske fjell, sier hun.

Les også: Gratistips til storbyferien

Ifølge Finn Reises statistikk er London, Alicante, Amsterdam, Barcelona og København de mest populære europeiske byene vi reiser til i høst.

Likevel har aller flest nordmenn bestilt flybillett til Oslo, fra andre steder i landet.

For de som reiser på pakketur er Kanariøyene, Tyrkia, Kreta og Rhodos mest populært akkurat nå.

Aktiv ferie i Norge

De fleste som skal ha høstferie i Norge, reiser på fjellet. Samtidig oppgir tre av ti som skal feriere i Norge at de planlegger friluftsaktiviteter.

Les også: Rekordår for friluftslivet

Ifølge Krohn Devold er det at vi higer etter fjellferie og friluftsaktiviteter om høsten, helt i tråd med utviklingen vi ser i resten av verden.

– Aktiv ferie er den ferieformen som øker mest på verdensbasis, og da er det naturlig at dette også gjelder oss, sier hun. Og legger til at Norge jo er et perfekt ferieland for de som ønsker aktiv ferie.

VG har tidligere skrevet at folk flest er på hytta i påsken. Men også om høsten blir norske hytter flittig brukt. Nesten to av fem skal bo på privat hytte i høst, mens enda noen flere skal bo hjemme hos familie og venner.

Les også: Skisteder satser på sykkel i skiløypene || Eventyr i høyden

Uberørt av kronekurs

De som velger norgesferie i høst, gjør det tilsynelatende fordi de har lyst på en norgesferie, og ikke fordi den svekkede kronekursen har gjort det for dyrt å reise til utlandet.

97 prosent av de spurte i NHO-undersøkelsen sier at kronekursen har liten eller ingen betydning for at de valgte å legge høstferien til eget land.

Dette bekrefter også direktør Terje Berge i Finn Reise.

– Av våre bestillinger ser vi at den svake valutaen i svært liten grad har endret nordmenns reisevaner, sier han.