FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er 10 «lune hi» for en høsthelg: Opplev verden i Valdres

Av Anne Bergseng03.10.15 09:46

Del saken på:

HEGGENES (VG) På et gammelt bygdetun i Valdres kan du bo med en følelse av å være i New York, London eller Roma.

Utvendig ser alle bygningene på Herangtunet ut som det de er; nemlig laftede tømmerbygninger og trehus fra Valdres. På innsiden møter du en helt annen verden:

Hvert av de ni rommene på hotellet som ligger midt mellom Fagernes og Beitostølen, har nemlig et reisemål eller land som tema, og hver minste detalj på rommene gjenspeiler dette.

Mest populær er Aspen-suiten, som har hentet inspirasjon til innredningen fra en lodge i det fasjonable skistedet Aspen i Colorado, med gammel, solsvidd panel på veggene, peis, dype skinnstoler og vaskeservant skåret ut av en rot.

Rett over gangen ligger New York-suiten, som tar deg med til USA og et hipt hotellrom der, preget av stål og industri-stil.

Les også: Her er Norges skumleste hoteller!

Hemmelighet i skogen

I etasjen under kan man sjekke inn i Roma-suiten, med et fargerikt interiør i fløyel, silke og blomstertapet. London-suiten gir assosiasjoner til en klassisk klubb i britenes hovedstad. I tillegg finnes rom i nederlandsk, islandsk, svensk og norsk stil, alt etter hva slags følelse man ønsker seg.

– Første gang jeg tok av hovedveien og kjørte opp her, fant jeg en hemmelighet i skogen, forteller hotelleier Marco Robeerst (48). Det var i 2002. Da lå det gamle bygdetunet her, vakkert, men slitent og forfallent.

Han hadde vært på fottur i Jotunheimen og tok av fra hovedveien da han så et skilt om en utstilling. Den holdt til i en av de gamle bygningene som lokale ildsjeler har samlet på tunet. Til tross for at tømmerbygningene så triste og forlatte ut, likte nederlenderen seg her med det samme, og drømmer og planer begynte å ta form inne i hodet hans.

Tilfeldigvis ble stedet lagt ut for salg, og han og kona Marie-José (46) slo til. Hun er interiørdesigner og han er grafisk designer, og nå så de en mulighet for å få utløp for sin kreativitet. Etter fem år med oppussing, hvor de gjorde det meste av jobben selv, åpnet de Norges første boutique-hotell i 2007.

– Det var ingen som trodde at dette kom til å gå bra. Slike steder skal helst ligge på høyfjellet eller ved sjøen, men det er perfekt å ligge midt i mellom, mener Marco.

For her er det varmt og lunere enn på høyfjellet om sommeren, og skikkelig med snø om vinteren. Skeptikerne tok feil, hotelldriften har gått over all forventning.

Les også: Sjekk inn på et svensk slott før jul!

Nyte roen

Hotellets målgruppe er de som vil oppleve et annerledes hotell, slappe av og nyte roen. Møbler, tapeter, lamper og andre gjenstander har vertskapet funnet på reiser rundt omkring. Noen lamper fant de i søppelet til en glassfabrikk, et skap i restauranten fant de på et kloster i Nederland.

I fjor hadde de besøk av gjester fra 26 land. Men de aller fleste er nordmenn som vil slappe av i kombinasjon med å oppleve naturen i Valdres og Jotunheimen.

Mette Sagsveen og Tarje Tinderholt er på Herangtunet for andre gang denne sommeren. I juni giftet de seg, og la bryllupsreisen hit. Nå er de tilbake, og har med seg datteren Solveig (1) og Mettes mor.

– Vi er glade i fjellet, og skulle ikke reise så langt av gårde. Vi fant dette stedet da vi lette etter et sted å feire bryllupet. I stedet valgt vi det som mål for bryllupsreisen, og for oss var det midt i blinken. Vi ville ha noe med bedre standard og mat enn en vanlig turisthytte, sier Mette.

Priser for overnatting på Herangtunet

* Dobbeltrom i vanlig størrelse koster fra kr. 1255 kr per natt for to personer, inkl. frokost.

* Aspen-suiten og Roma-suiten koster 2495 kr. per natt for to personer inkl. frokost. New York og London-suiten koster 2195 kr per natt for to personer inkl. frokost.

* Familierom i svensk stil koster 1995 kr. per natt for hele familien inkl. frokost.

Les også: Stupbratt glede i norske fjell!

– Søker det unike

En sterk trend i reiselivet er at det blir stadig flere overnattingssteder som gjør en hotellovernatting til noe mer enn en seng å sove i.

– Dette er hoteller som ofte er knyttet opp mot et tema, en aktivitet eller en matopplevelse. Jeg mener de spiller en viktig rolle i norsk reiseliv, ikke minst det at stedene blir en attraksjon i seg selv, sier Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

Nordmenn er kjent for å være opptatt av å bo bra på reise, og å søke det spesielle.

– Norge er dominert av kjedehoteller som ser ganske like ut, og det er et tøft marked for uavhengige hoteller. Samtidig ser vi at folk søker det unike, hoteller som byr på mye mer enn bare et sted å sove, sier June Aronsen Jakola, leder for Hotellavdelingen i Berg-Hansen.

Det er ingen tvil om at mange bruker mer penger på selve hotellopplevelsen.

– Vi er villige til å betale noen ekstra kroner for å få et større rom, gode fasiliteter på hotellet som restaurant, spaavdeling eller god utsikt, sier June Aronsen Jakola.

Det er også slik at kvinner legger mer penger i hotellopplevelsen enn menn.

– En litt morsom ting når det gjelder hotelltrender, er at kvinner bruker langt mer tid på å finne «riktig» hotell. Noen ganger skulle man tro at det er en intern konkurranse i jentegjengen om å finne det ultimate hotellet, sier June Aronsen Jakola.

Les også: Rekordår for friluftslivet!

Her er ni andre «lune hi» i Norge

Harahorn, Hemsedal

Nord i Hemsedal ligger Harahorn, høyt og fritt 1100 meter over havet, på et tun med 20 små og store hus. Noen er restaurerte Hallingstuer mens andre er nye bygninger.

Villa Norangdal, Hellesylt

Det ærverdige trehotellet er pusset opp til et lekkert boutique-hotell, og omgitt av sunnmørske fjellmassiver ligger det perfekt til for naturopplevelser.

Juvet Landskapshotell, Valldal

Her bor man i en glasskube midt ute i naturen, med utsikt til fossefall, irrgrønn vegetasjon og steile fjellsider.

Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll

Bekkjarvik Gjestgiveri har havet og historien i ryggen, og ligger på en av øyene i Austevoll kommune sør for Bergen. Det ble bygd på slutten av 1600-tallet.

Skongenes fyr, Vågsøy

Langs hele kysten ligger fyr man kan overnatte på. Dette fyret fungerer som en ubetjent Turistforenings-hytte, så her står du for mat og drikke selv.

Stokkøya Sjøsenter, Åfjord

Ligger helt ytterst på kysten av Trøndelag, og har overnatting, god mat i restaurant Strandbaren, og en av de fineste sandstrendene i denne delen av landet.

Engø Gård, Tjøme

Det tidligere Pihls Pensjonat på Tjøme gjenoppsto som Engø Gård på slutten av 90-tallet, og har siden vært kjent for høy standard og himmelsk mat.

Walaker Hotell, Solvorn

Rett ved fjorden i idylliske Solvorn i Luster kommune, ligger hotellet som har gått i arv i mange generasjoner, og er det eldste familiedrevne hotellet i landet. Jostedalsbreen og Urnes stavkirke i nærheten.

Bokhotellet, Lyngørporten

Sjøboder og hytter i gammel sørlandsstil, svaberg og Lyngør rett ut. Bokhotellet ligger og skvalper i sjøkanten. Her kan du starte et nytt kapittel i livet, eller bare slappe av og nyte lukten av saltvann. Bøker og litteratur er den røde tråden.