BLÅ, GUL OG RØD MAGI: Lyset i Nord-Norge er fantatisk - og gratis. Her det solnedgangen sett fra Henningsvær som skaper magisk stemning. Foto: Karin Beate Nøsterud

10 triks for en billigere ferie

(VG Nett) Det er høysesong for ferieplanlegging; her er rådene for hvordan du kan gjøre ferien din billig.

**GÅ FOR SVAK VALUTA: Besøk et land hvor valutaen har svekket seg opp mot den sterke norske krona. England med pund og EU-land med euro, er nå gunstig å reise til, det samme gjelder for USA hvor dollaren er lav i forhold til noen år tilbake. Også Tyrkia har en rimelig valuta i forhold til den norske.

LES OGSÅ: Svakt pund gjør England billig.

SURFS UP: Surfing på Jæren utenfor Stavanger. Foto: Charlotte Sverdrup

**UNNGÅ STERK VALUTA: Sveits og Japan har styrket sine valutaer vesentlig og er dermed blitt mye dyrere å feriere i, forteller valuta-analytiker hos DnB NOR Markets,Camilla Viland. Også Thailand har styrket sin valuta noe det siste året og dermed blitt litt dyrere å reise til for nordmenn.

**VÆR OPPDATERT PÅ BILLIGKAMPANJENE: Planlegg ferien i god tid og meld deg på nyhetsbrev fra de store fly- og charterselskapene. Da er du klar til å grabbe til deg de beste tilbudene umiddelbart når de kommer i epostkassen din.

**PLANLEGG OG SAMMENLIGN - IKKE TA DET FØRSTE OG BESTE: Bruk VG Netts oversikt over de beste nettstedene til å bestille fly, hotell og få annen reiseinfo HER!

Det vrimler av nettsteder som skanner markedet og sammenligner priser på flybilletter, hoteller og leiebiler. I en test utført av Forbruker-rapporten kom nettstedet momondo.com best ut for å finne billige flyreiser. Sjekk flere som Kayak.com, dohop.com og finn.no/reise.

**UNNGÅ SKOLEFERIER OG HØYSESONG: Det er mye vanskeligere å få tak i billige reiser i skoleferiene, og har du anledning til å reise utenom høysesong blir det straks enklere å finne billigere billetter.

Må du reise i skoleferien, kan det være mye å spare på å reise fra en by som har ferie på et annet tidspunkt enn der du bor. Høstferien og vinterferien er i forskjellige uker på ulike steder i landet.

Saken fortsetter under bildet!

HETT I LONDON: Turister kjøler seg ned i fontene på Southbank i London. Foto: Camera Press

**REIS FRA SVERIGE: Har du ork og mulighet til å reise via Sverige kan du spare mange tusenlapper dersom du bestiller reisen gjennom et svensk selskap og får betale i svenske kroner. Vi sammenlignet kjøp av en reise for to voksne og et barn, hvor reisen gikk til Kreta og hotellet Blue Star Caldera Bay to uker i juli. Hos Startour.no kostet reisen 28.995 kroner, mens hos Fritidsresor.se ble prisen 24.360 kroner - etter at beløpet var omgjort fra svenske kroner.

**PRUT PÅ HOTELLROMMET: Erfaringsmessig kan det ofte lønne seg å sende en mail til hotellet fremfor å hoppe rett på online-bestilling. Fortell hvor lenge du vil bo der og be om et godt tilbud. Er du ute etter litt spesielle eller dyre rom på et hotell - som det kanskje ikke er like stor etterspørsel etter - kan du ende opp med et godt kupp på denne måten.

**FØLG MED PÅ RESTPLASSER: Charterselskapene har nesten alltid restplasser i starten av januar, i mai og begynnelsen av juni, etter skoleferien i august og i begynnelsen av desember.

**UNNGÅ DAGENE ALLE SKAL REISE: Flest reiser i dagene torsdag og fredag, samt søndag. Det er generelt lettere å få tak i billige billetter på mandag og tirsdag.

HAR DU TIPS TIL HVA MAN KAN GJØRE FOR Å FÅ EN BILLIGERE FERIE? KOM MED TIPSENE NEDERST I DENNE SAKEN!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder