FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Norsk skipsvrak blir dykkermål i Thailand

Av Dag Fonbæk 20.03.14 23:17 | Oppdatert: 22.05.14 10:03

Del saken på:

Dette er det siste du ser av den gamle norske fangstskuta «Norfrost» - med mindre du er Thailand-frelst og dykkerglad.

Senket av marinen ved Phi Phi-øyene

Denne uka ble det snart 70 år gamle norske fangst- og fryseskipet «Norfrost» senket i sjøen utenfor ett av Thailands mest populære feriemål Phi Phi-øyene.

Phi Phi er et dykkereldorado, og vraket av «Norfrost» på bunnen skal bli et mål å utforske for undervanns-globetrotterne.

Etter hvert er det meningen av skipsvraket skal omdannes til et korallrev, leser vi i avisen The Phuket News.

Fire skip

Ifølge avisen er fire andre skip allerede blitt senket utenfor feriebyen Ao Nang i Krabi-provinsen, et annet feriemål mange norske Thailand-elskere vil kjenne godt.

Alle disse skipene skal ha vært utrangerte militære fartøyer og båret navnene Pra Tong, Kolam, Talibong og Rawee.

Også gamle «Norfrost» var eid av den thailandske marinen da hun ble utrangert og utpekt til framtidig dykkermål.

Ifølge nettstedet Shipspotting.com ble MS «Norfrost» bygget ved Pusnes Mek. Verksted i Arendal i 1948, og solgt til den thailandske marinen rundt 1955.

Ble marinefartøy

I thailandsk farvann, og med militært flagg, seilte sørlandsskipet under navnet «Kled Keo», ifølge opplysningene på Shipspotting.com.

- Det er litt spesielt å vite at et gammelt norsk skip ligger her på havbunnen og «tjenestegjør» som mål for dykkere, sier norske Ingeborg Fallet Christensen til VG.

I mange år har hun jobbet i den thailandske turistnæringen, og driver i dag selskapet Krabi Spesialisten nettopp ut fra Ao Nang.

- Spennende

- Jeg vil tro at mange nordmenn som er her nede på dykkerferie vil finne det spennende å ta seg ned til skipet, sier Fallet Christensen.

Senkningen av gamle «Norfrost» onsdag skjedde i verdige og kontrolerte former.

Bivånet av marineoffiserer i uniform og et stort antall skuelystne, ble Arendals-skipet sendt til bunns på seremonielt vis.

Ligger trygt

Etterpå gikk spesialdykkere seg ned til fartøyet for å se til at det lå trygt på bunnen, slik at skipet ikke utgjør noen fare for dykkere som senere skal ned og se på det.

- Omdannet til korallrev vil de senkede skipene bidra til å ivarea uutviklet liv på havbunnen, noe som er vikrig for undervannsfaunaen vår, sier miljørådgiver Chuan Pukaoluan til The Phuket News.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!