FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nyt fire byer - fire matmekkaer

Av Hege Lyngved OdinsenAv Margrethe AssevAv Mona Langset13.10.12 14:31

Del saken på:

Oslo har endelig har fått sin egen mathall, men Barcelona, København og Stockholm har samlet kremen av matprodusenter under samme tak i mange år. Mesterkokkene Eyvind Hellstrøm og Bent Stiansen røper sine beste mattips i de tre byene.

Mesterkokkenes beste tips til Barcelona - Stockholm - København - Oslo

- Det er farlig å røpe mine favoritter, for nå kommer hele Norge til å spørre om det - og da blir det ikke noe igjen til meg, humrer Eyvind Hellstrøm, som likevel røper at det er sjøpølse som frister ham mest på matmarkedet La Boqueria i Barcelona:

- Konsistensen og teksturen i kjøttet er helt fantastisk.

I går åpnet Mathallen i Oslo offisiselt, et matmekka VGs matanmelder ga terningkast 5.

Her er matekspertenes guide til mathallene i København, Oslo, Stockholm og Barcelona.

KØBENHAVN:

Generelt: Da Torvehallerne åpnet i fjor, flyttet handelsfolket inn i tre digre glasshaller på 7000 kvm på Israels Plads. Her kan du boltre deg i matopplevelser blant 100 delikatesseforhandlere og serveringssteder.
Sentralt plassert, i gangavstand fra Strøget, 100 meter fra Nørreport T-banestasjon.

Spesialiteter: Danske oster og kjøttvarer, økologiske grønnsaker og fersk sjømat. Bakverk og sjokoladedelikatesser samt franske spesialiteter.

Ekspertens vurdering:
- Torvehallerne er en opplevelse, du kan bare gå rundt og nyte og smake. Cupcakes'ene er i særklasse, men det aller, aller beste er en eventyrlig sandwich med langtidsbakt andelår laget hos Ma Poule. Københavns beste!, sier mesterkokk Bent Stiansen. Ma Poule (på norsk: Høna mi) har nå også åpnet en egen filial i mathallen i Oslo.

Andre matopplevelser:
Får du sjansen, prøv restaurant Noma, kåret til verdens beste restaurant de tre siste årene.
Ja, det er vanskelig å få bord, men du kan fint klare det på nettet. En annen mulighet er å sette seg på venteliste, så er du klar til å rykke inn til enten lunsj eller middag ved avbestillinger.

HAR DU GODE TIPS OM MATHALLENE OG HVA DU BØR GJØRE DER? DEL DEM MED VG-LESERNE NEDERST I SAKEN!

BARCELONA

Generelt: Den sentrale plasseringen til La Boqueria på La Rambla i Barcelona gjør markedsplassen til en kjent turistattraksjon. Over 2500 kvadratmeter med boder som tilbyr alle typer ferskvarer.

Spesialitet: Spania er berømt for sin Pata Negra-skinke - eller Ibéricoskinke. En lufttørket, urøkt spekeskinke med preg av eikenøtter. Den beste kategorien kalles nettopp bellotta, som betyr eikenøtter, og krever at grisen har vært frittgående året rundt og kun vært foret på eikenøtter og urter de siste dagene før slakt.

Ekspertens vurdering:
- Det er en opplevelse bare å gå
inn her, til en verden av naturlige råvarer. Både i Barcelona og San Sebastián finnes verdens beste kjøtt, fisk og grønnsaker. Men ingen er så gode på skjell som Barcelona: blåskjell, knivskjell, abaloneskjell og mandelskjell. Så har de havets store delikatesse: espardeñas, eller sjøpølse. Det er Guds gave til menneskeheten, bedyrer mesterkokk og TV-kjendis Eyvind Hellstrøm.

Andre matopplevelser: - Hele verden står i kø for å spise på tapasrestauranten Cal Pep, som har plass til 25 gjester. Men min favorittrestaurant i Spania er El Celler de Can Roca i Girona. Det er en trestjernes restaurant som serverer matkunst på høyeste nivå, sier Hellstrøm.

STOCKHOLM

Generelt: Stockholm har to mathaller, den ene ligger på Hötorget og den andre på Östermalm, i en stor tradisjonsrik hall fra 1888. Sistnevnte er definitivt førstevalget.

Spesialiteter: Vilt og svensk sjømat som sild, gravlaks og østers. Smörgås og brød fra hele verden.

Ekspertens vurdering:
- Det er en fryd og vandre rundt eksklusive Ôstermalmshallen, hvor spesielt fiskeavdelingen er i særklasse. Her får du svensk innlandsfisk som gjørs, abbor, ørret og gjedde. Og husk for all del å handle løyrom (fiskerogn), en magisk smak sammen med løk og rømme, sier Statholdergaardens kjøkkensjef, Bent Stiansen.

Andre matopplevelser:
- Matbaren Mathias Dahlgren på Grand Hotel er et nytt sted som koster litt penger, men som er helt fantastisk, sier Eyvind Hellstrøm.

For litt billigere mat, anbefaler VG-redaksjonen Griffin Steakhouse, der du får du kjøtt og pølser servert på en annerledes måte i plysj og overdådig budoar-stil. Blå Dørren er brunt og hyggelig, her får du løyrom og svensk husmanskost.

OSLO

Generelt: Mathallen i Oslo er en 3500 kvadratmeter stor møteplass for matinteresserte i Vulkan på Grünerløkka.

SE BILDESPESIAL FRA MATHALLEN I OSLO!

Spesialitet: Her er det fokus på norskprodusert mat. Men det er også delikatesser fra andre land, blant annet baskisk tapas. Snart åpner en ny butikk med tyske spesialiteter.

Ekspertens vurdering:
- I denne mathallen er alt rent, pent og ryddig. Den er tydelig bygget til formålet, i motsetning til en del andre mathaller, som har blitt til over tid. Her kan du finne alt du trenger til lørdagsmiddagen, for eksempel kjøtt hos slakteren, pølser hos pølsemakeren, eller fisk hos en av stedets to fiskehandlere. Men dette er også et bra sted for å ta seg en matbit på en av restaurantene etter jobb, sier matkritiker og restauratør André Blomberg-Nygård. Han ga Mathallen terningkast fem da han anmeldte den for VG før helgen. Grunnen til at den ikke fikk en sekser, var at han mener den kunne hatt et enda bedre utvalg.

Andre matopplevelser: - Folk som synes det er bra med mathaller vil også like restaurant Onda, på Aker Brygge. Der er det lite fiksfakseri med maten, bare ekstremt gode råvarer, sier Blomberg-Nygård.
FØLG VG REISE PÅ FACEBOOK!