SYDEN: Charterreiser er populære julegaver. Her fra Amadoresstranden på Gran Canaria. Foto: Bård Ove Myhr

Virke: Kraftig økning i reiser som julegaver

Mange nordmenn har alt de trenger. Derfor blir det stadig mer populært å gi bort reiser som julegaver.

Jostein Matre

Det tror direktør i Reise utland i Virke, Rolf Forsdahl.

- Vi har sett at salget av reiser som julegaver har hatt en økning de siste årene, men i år sier våre chartermedlemmer at økningen vil være på 15-20 prosent. Det er en kraftig vekst fra et år til et annet, sier Forsdahl.

At økningen blir så stor ser charterselskapen på allerede solgte reisegavekort, samt estimater for salg de neste ukene, før jul.

Tid sammen

Forsdahl tror mye av grunnen er at folk ønsker seg mer tid sammen.

- Varehandelen sier veksten deres ligger under det de hadde håpet på. Vi tror det er slik at vi lever i et overflodssamfunn. Det materielle behovet er på mange måter mettet. Å gi bort noe man ikke trenger, som likevel bare blir satt bort, er man lei av. Tid sammen er derimot noe som det er manko på for mange. Å da gi en reise er å gi tid sammen, mener Forsdahl.

Han får støtte av forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

- Jeg har den oppfatning av at det å gi bort opplevelser, enten det er reiser, konsertbillett eller restaurantmdidag er noe mange gjerne gjør. Fordi når mange har det aller meste, så er en opplevelse sammen med noen du er glad i en fin gave å gi og en fin gave å få, sier Gundersen.

Han peker også på at man vet at stadig flere handler på internett, og reiser er nettopp en av de tingene vi handler der.

- Dette er jo trolig også et uttrykk for at vi har god råd i dette landet. En strikkelue holder ikke lenger. Nå er det en storbyweekend i London eller Roma som gjelder.

Åpen reise

JULEGAVER: Trolig ligger det flere reisegaver under årets norske juletrær enn noensinne tidligere. Foto: PA Photos

De fleste av gavekortene som blir solgt fra charteroperatørene er åpne, slik at den som får gaven selv kan velge hvem hun vil reise samme med, samt hvor og når.

- Men vi ser også at noen er mer spesifikke. For eksempel kjøper kanskje besteforeldre en reise de selv tar sammen med barnebarna, eller de kan kjøpe en reise til sine barn, mens de selv er barnevakt for barnebarna når reisen blir gjennomført, forteller Forsdahl.

Selv om Virke bare har konkrete tall på reisegavekort fra charteroperatører sier Forsdahl at de ser at også andre typer reiser oftere blir gitt bort som gaver enn før.

- Det kan for eksempel være at kona kjøper en fotballtur til London til mannen, eller at han kjøper en reise til henne et sted, sier reisedirektøren.

God økonomi

Man har ikke noe bakgrunnsmateriale på hvem som kjøper reisegaver, men det er naturlig å se for seg at det er folk i en god økonomisk situasjon.

- Gjerne veletablerte, godt voksne. Men også yngre som har god økonomi, tror Forsdahl.

Han har følgende råd til de som finner en slik gave under årets juletre:

- Les gavekortets betingelser nøye. Sjekk om det er mulig for andre å overdra det, eller stjele det. I så fall bør det passes godt på. Sjekk også om det er en utløpsdato på det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder