FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Norges bratteste restaurant?

Av Dag Fonbæk 02.09.14 16:43

  Del saken på:

  320 loddrette meter over Geirangerfjorden driver Iris og Arnfinn Westerås låverestaurant og gård – bokstavelig på kanten av stupet.

  Utsikten er formidabel. Nasjonalromantisk så det holder. Brudeferden og Høifjæld i ett.

  – Kanskje ikke det mest naturlige stedet å drive en restaurant, men samtidig skal det godt gjøres å finne en uteservering med flottere utsikt, sier Iris Westerås til nettstedet Visit Møre og Romsdal.

  Egentlig ligger Westerås Gard veldig naturlig til. Vakrere restaurant-omgivelser skal du i hvert fall lete lenge etter. Fra utsiktsterrassen med solparasoller ser du rett inn i Sunnmørsfjellene og ned i turistbygda Geiranger, langt der nede.

  Oppe på fjellhyllen driver Iris og Arnfinn både restaurant og hytteutleie for folk uten høydeskrekk – på en gård som har vært i familiens eie siden 1600-tallet.

  Under solide takdragere av tre serveres høye smørbrød og luftig bakverk. Veldig kortreist mat.

  I tillegg er fjellgården et glimrende utgangspunkt for fotturer i fjellet. Turstiene starter så å si på trammen.

  «Frost»-forbilde

  Det sies at filmskaperne bak Disney.suksessen «Frost» var i Geiranger for å hente inspirasjon til animasjonsfilmen, og at de kastet sine øyne nettopp på Westerås Gard der oppe på fjellhyllen.

  I sommer har Geiranger-besøkende turister, som har reist med Disneys egen turarrangør, besøkt fjellgården. Vi tipper de har nikket gjenkjennende.

  – På grunn av rasfaren åpner vi aldri stedet før snøen er borte, forteller Arnfinn Westerås. Gården med de fantastiske naturomgivelsene er bare åpen i turistsesongen. Resten av året er den avstengt. Vinterstid anses det som for farlig å oppholde seg på gården, grunnet faren for snøras i det svært bratte terrenget, skriver nettstedet.

  Vertshus på Trandal

  Men den ombygd høyløa på fjellhyllen i stupbratte Vesteråsfjellet over Geiranger er langt fra Sunnmøres eneste spektakulære serveringssted.

  På Trandal i Hjørundfjord, ikke langt fra sveitserstil-hotellet Union Øya, ligger et høyst spesielt etablissement:

  Midt på 1990-tallet ombygde nå avdøde Frank Storeide den gamle familiegården til vertshus – i en nesten like bratt skråning – over den vakre fjorden som nå også Hurtigruten besøker visse deler av året.

  Kjendissted

  I bygda Trandal med seks innbyggere evnet Storeide å samle kjentfolk som Magne Furuholmen, Kjell Inge Røkke, Maria Mena og Vebjørn Sand til sine konserter og festivaler.

  Til og med toalettet ble omgjort til serveringssted. På «fantedassen» kan du få servert en kald halvliter gjennom en luke i veggen.

  «Pubmannen» Storeide fra Trandal var et selvfølgelig innslag i Ylvis-programmene om «Norges Herligste» – og i dag drives altså det høyst spesielle vertshuset Christian Gaard Bygdetun videre av familien – i Frank Storeides ånd.

  Langt utenfor allfarvei – men viden kjent for sin stemning og hygge.