FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Nå kan ungene prøve seg som bønder på ferie

Av Dag Fonbæk 18.06.14 16:07

  Del saken på:

  Nå skal de minste få lære bondestell på «Farmen»-vis. Men ingen skal oppleve å bli sendt hjem.

  Det er Hallingdal Feriepark på Ål som i sommer lanserer Farmen Junior, et aktivitetstiltak for å gi de minste av oss gårdsutfordinger de skal overvinne, uten moderne hjelpemidler - akkurat som i TV-serien.

  Som i Voksen-Farmen er det å samarbeide også viktig i Farmen Junior:

  - Vi ønsker å gi barn og unge gode og nyttige opplevelser som de kan lære noe av, samtidig som de skal få nærkontakt med dyrene og gårdslivet, sier Thorstein Berg i Hallingdal Feriepark til VG.

  - Mange av de unge som vokser opp idag har verken sett levende husdyr eller besøkt en bondegård. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier Berg.

  Dyrestell

  På Ål skal ungene få delta i morgen- og kveldstellet for dyrene. De skal lære å fore og melke kyrne, og de skal få koke «mjølkeprim».

  I Farmen Junior skal ungene få se kyllinger krype ut av eggeskallet, de skal få bli med når kanin-mor føder kaninunger - et opplegg som ferieparken i Hallingdal har utviklet med 4H, som driver gården sammen med dem, forteller Thorstein Berg.

  Praktiske øvelser

  Småtassene skal også få prøve seg i praktiske og fysiske øvelser som melkespann- og hesteskokasting. Det blir rideturer i parken og kjøreturer med Gråtass.

  - Ål er jo en kraftkommune, så til Farmen Junior-konseptet har vi hentet inspirasjon fra miljø- og energifronten. Mange av oppgavene er basert nettopp på dette, sier Berg.

  Kjempe-sprettert

  Ferieparken i Ål har også laget en labyrint, der det er om og gjøre å balansere en kule. Her er en kjempesprettert der baller skal skytes i en kasse 12 meter unna.

  - Vi legger opp til at barna skal få sage, spikre og bygge sine egne saker - akkurat som på voksen-Farmen på TV, sier Berg. Ungene skal gå natursti og løse oppgaver underveis, de skal lære å binde fluer, rense fisken de får og og steke den sammen med sitt eget pinnebrød, forteller primus motor for den ferske feriepark-suksessen tett på Hallingdalselva:

  Parken og campingen hadde mer enn 15.000 overnattingsgjester og 17.000 dagbesøkende i fjor - i sitt første driftsår. Prognosene for i år er det dobbelte.

  Mange planer

  Nye lokale investorer er hentet inn, og ferieparken jobber med mange nye, familievennlige planer: Sykkel-camp, fotokurs, kurs i fiske- og lærdueskyting, barnedisko er noen av planene for i sommer.

  En slik tro på konseptetet har de at feriepark-modellen i Ål skal rulles ut flere steder i Skandinavia - under arbeidsnavnet «Best Days». Mellom 200 og 300 millioner kroner skal investeres i lignende feriepark-utbygginger.