FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Marokko blått til lyst

Av Vibeke Montero (tekst og foto)04.06.18 12:07 | Oppdatert: 08.11.19 11:43

Del saken på:

Den blå perlen Chefchaouen rocker Instagramkontoen din og fortryllende Fès sjarmerer deg i senk. Marokkos nye reisefavoritter er eksotiske eventyr kort vei fra Europa.

CHEFCHAOUEN (VG reise) Følger du noen av de populære reisekontoene på Instagram har du helt sikkert allerede sett Chefchaouen. Trappene, fasadene, inngangsportalene, moskéene, plantepottene, søppelkassene og fontenene som er malt i vakre nyanser av blått. Paletten går fra dyp indigo og skarp majorelleblå til puddermyk babyblå.

Vi befinner oss hjertet i Rif-fjellene som du ser fra sørspissen av Spania på en klar sommerdag.

Annonse
Reise til Chefchaouen

Dette er Marokkos cannabisterritorie, en flora som plasserte byen på ryggsekkturistkartet allerede på 60-tallet. Fortsatt blir du tilbudt «kifi» av unge menn i svarte skinnjakker i byens smale smug, men det oppleves ikke som påtrengende eller truende. Turistene som besøker Chefchaouen, eller bare «Chaouen» i dag, kommer først og fremst for å drømme seg bort i den sekshundre år gamle, pastellfargede medinaen. Og selvsagt for å gi Instagramkontoen sin et blått løft.

Finn deg en stamkafe

I hjertet av den blåmalte medinaen, som er mye mindre enn medinaene i Marrakech og Fès, ligger den åpne plassen Uta el-Hammam. Her troner den åttekantede Grand Mosque fra 1600-tallet, den er stengt for ikke-muslimer, så du må eventuelt nøye deg med å beundre eksteriøret. Alle medinaens labyrintaktige smug ender opp på Uta-el-Hammam, så du kan like gjerne finne deg en stamkafé først som sist. «La Lampe Magique» er å anbefale. Det er plassens høyeste bygning – bortsett fra minareten, og på toppen ligger det en takterrasse over to plan. Her får du byens beste mynte-te og en fantastisk god lammetagine. Sitter du her når muezzinene kaller til bønn fra alle byens moskeer vil det kaste en ekstra magisk glans over oppholdet, for i Chaouen synger de virkelig melodisk.

Ta livet med ro

Har du vært i Marrakech før vil Chefchaouen være et friskt pust. Først og fremst fordi Rif-fjellene er berbernes territorie. Berberne er et nord-afrikansk urfolk og mange av de eldre kvinnene kler seg fremdeles tradisjonelt – med stripete skjørt og en ikonisk hatt med frynser. Berberne bruker ikke like aggressive salgsmetoder som du kanskje har kjennskap til fra Marrakech. Det betyr at du kan rusle i fred og ro i de blåmalte smugene og gjøre deg kjent med varene før du havner på prutekjøret. Byen er kjent for sine vevde tekstiler, og særlig er det ullproduktene som er den lokale spesialiteten.

De fleste av Chefchaouens turister tilbringer tiden sin med å tusle rundt og fotografere i det blå universet, som man fortsatt ikke er helt sikker på hvordan ble til. Noen hevder medinaen ble malt blå av jødene som var på flukt fra den spanske inkvisisjonen på 1400-tallet. Blåfargen skulle minne dem om himmelen, og Guds tilstedeværelse i alt. Andre mener fasadene ble malt blå for å holde myggen på avstand, og en tredje teori går ut på at de svale blånyansene motvirker stress.

Uansett hva som stemmer, er det helt sikkert at ingen ser ut til å ha dårlig tid her. Om det er blåfargen, fraværet av trafikk eller kanskje den lokale cannabisen som har skyld i det, skal jeg ikke spekulere i.

Din nye, marokkanske storbyfavoritt

Er du først i Nord-Marokko må du ikke gå glipp av storbyen Fès. Den ligger fire og en halv time med buss fra Chefchaouen og har holdt seg langt mer autentisk enn Marrakech. Her sjekker du inn på en hyggelig riad med takterrasseutsikt over medinaen og nyter det totale fraværet av trafikk under hele oppholdet. Fès el Bali, som er navnet på den eldste delen av medinaen, sies å være det største bilfrie, urbane området i hele verden. Hele 70.000 mennesker bor her, og de har skapt et velfungerende samfunn. Men vær obs, for selv om det ikke finnes motoriserte kjøretøy innenfor den gamle bymuren, så er muldyrene i full vigør. Når du hører «Balak! Balak!» så må du hoppe til siden av veien, for all transport foregår på gammeldags vis, og muldyrene har ikke bremser.

UNESCO-perlen Fès

Det er mange gode grunner til at Fès el Bali fikk sin plass på UNESCOs verdensarvliste allerede i 1981. Verdens eldste universitet, Al-Karaouine, har ligget i hjertet av medinaen siden år 859, og den vakre bygningen rommer fremdeles studenter som studerer koranen. Du må heller ikke gå glipp av Choura-garveriet som har produsert de fineste lærvarer for hånd i over tusen år.

Fès er et virvar av labyrintgater, dufter, butikker og hverdagsliv. Skal du ha sjans til å oppleve høydepunktene er det smart å hyre en lokal guide, hvis ikke er du dømt til å gå deg vill. Det er dessuten umulig for en turist å begripe hva som gjemmer seg bak lukkede dører og portaler, og du risikerer å gå glipp av vakre «madrasas» – koranskoler, «fondouks» – herberger, og skjulte palasser.

Kulinarisk mekka

Fès har en rik fortid å være stolt av, og selv om du bare er her et par dager rekker du å koble deg opp på kulturarven som sitter i hver fasade, hver håndlagd lampe og hvert måltid. Byen er kjent som landets kulinariske mekka takket være impulser fra berbere, arabere og franskmenn samt omreisende handelsmenn fra andre afrikanske land. Resultatet er kraftige harira-supper, sprø croissanter til frokost, innholdsrike «shakshukas» – berberomelett, og saftige kamelburgere. Gå heller ikke glipp av den lokale spesialiteten «pastilla», som er sprø filodeig fylt med duekjøtt. Vil du lære å tilberede noen av disse deilige rettene selv har Café Clock et godt matlagingskurs som koster cirka femhundre kroner for en dag.

I Fès kommer du under huden på Marokko, og alt skjer i en langt mer behagelig innpakning enn Marrakech som av mange dessverre beskrives som ødelagt av billig-fly-turismen.

Fem retter du må prøve

Marokkansk mat er eventyrlig godt! Milde smaker og hyppig bruk av tørkede frukter, honning og nøtter gir retter vi ikke er vant til hjemmefra.

Harira: varmende og mettende suppe basert på tomat, løk og kikerter. Serveres ofte som forrett.

Tagine: tagine er navnet på den kjegleformede keramikkformen denne retten tilberedes i, og det finnes utallige varienter. Lam- og svisketagine smaker nydelig, og en kylling- og aprikostagine er en fest i munnen.

Pastilla: kalles også for bastilla, og består av tynne flak av filodeig fylt med due- eller kyllingkjøtt blandet med mandler, kanel, appelsinblomstvann, løk og flere andre krydderier. Må ofte bestilles i forveien.

Brochetta: grillspyd er populært i Marokko og du kan som regel velge mellom storfekjøtt, kylling og lammekjøtt. Serveres med pommes frites.

Couscou: typisk berberrett basert på dampede semulegryn. Du får couscous servert med grønnsaker og valgfritt kjøtt.

Hit reiser du videre

Marokko er garantert å gi mersmak, så hvorfor ikke legge inn et par ekstra dager for å få plass til enda flere opplevelser?

Merzouga: Vil du oppleve ekte Sahara-sanddyner, skal du ta turen til Merzouga. Det er en full dags kjøring fra Fès gjennom svimlende vakkert landskap. Du kan delta på arrangert utflukt, eller leie bil og kjøre selv. Det er uproblematisk. Vel fremme sjekker du inn på Auberge du Sud for forførende ørkenstemning og ekskursjoner i sanddynene på kamelryggen.

Tanger: Drøye ti mil nord for Chefchaouen ligger havnebyen Tanger. Byen har alltid vært en magnet for europeiske kunstnere, og er fortsatt en forførende by, selv om den nå har blitt kraftig modernisert.

Asilah: Sjarmerende havneby på Atlanterhavskysten. Her kan du ta deg en dukkert på varme sommerdager, og nyte den billedskjønne medinaen og småbylivet ved havet.

Slik reiser du

Det finnes foreløpig ingen direktefly til Nord-Marokko fra Norge, men du kan fly via Barcelona eller Paris til Fès. Eventuelt kan du fly direkte fra Oslo til Marrakech og ta tog derfra til Fès. Det går via hovedstaden Rabat og tar cirka 5,5 timer.

Fra Fès til Chefchaouen går det busser med tre daglige avanger. Reisetiden er 4,5 timer.