FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Slaraffenliv på Thailands ukjente øyer

Av Axel Munthe-Kaas Hærland21.09.18 15:18

Del saken på:

Selv i sørøst-Asias mest besøkte ferieland finnes det øyer hvor du kan oppleve fred, ro og folketomme strender. Vi har besøkt fem av dem!

Koh Kood

Koh Kood - ofte omtalt som Ko Kut - er en sparsommelig utviklet og frodig øy ved grensen til Kambodsja. Som regel blir den oversett til fordel for sin større og mer berømte søsterøy Ko Chang, men de som finner veien hit blir belønnet med en tropisk øyopplevelse av de helt sjeldne.

Travelfish.com, den største guiden til sørøst-Asia på nett, sparer ikke på kruttet når den beskriver Koh Kood som «en av de vakreste øyene vi har sett gjennom 20 år med reise i Thailand

Gjøremålene på Koh Kood fokuserer på natur, mat, avslapning og lite annet. Lei moped og utforsk øya på egen hånd, dorsk deg på en av mange postkortverdige strender, bad i fossefallene Klong Chao eller spis dagsfersk sjømat i fiskerlandsbyen sørøst på øya.

Reisen dit: Fra Bangkok går busser til byen Trat. Derfra går fellestaxier til havnen Laem Sok tre kvarter unna, før ferger frakter passasjerer til øya. Princess Ferry er det vanligste fergeselskapet, og har en egen disk på busstasjonen i Trat. Transport fra havnen til de fleste hotellene på Koh Kood er inkludert i prisen.

Overnatting: Cozy House - Hjemmekoselig, budsjettvennlig og veldrevet gjestehus, cirka fem minutters gange fra stranden i Klong Chao Village

Koh Phayam

Det er detaljene som gjør den lille øya Koh Phayam så minneverdig. Gyldent sollys gjennom palmebladene, den tykke lukten av tropisk vegetasjon, dovne øgler i veikanten, summingen av gresshopper når mørket faller på. Klart man finner roen når antall biler på øya kan telles på to hender. Et par av de dyrere hotellene har tatt seg bryet med å importere firehjulinger for gjestetransport, men størsteparten av befolkningen baserer seg på motorsykler for å komme frem på de smale jungelveiene.

Denne ubesudlede atmosfæren - kombinert med en imøtekommende lokalbefolkning - gjør Koh Phayam til et perfekt sted for lengre opphold, enten du vil gå i gang med romanskrivingen eller bare høre havet suse ved de finkornede strendene Ao Yai og Buffalo Bay. Turismen har etter hvert tatt over som hovednæring, men Koh Phayam ligger fremdeles mange tiår bak sine mer populære søsterøyer.

Reisen dit: Koh Phayam kan nås med ferge (2-3 timer) eller speedbåter (45 min) fra Ranong på fastlandet. Busser til Ranong går jevnlig fra Bangkok (8 timer) eller Surat Thani (3 timer).

Overnatting: P.P Land Beach Resort - Økohotell bygd på gammel cashewnøttplantasje. Store og deilige bungalower. Adresse: Muang Ranong 85000 Thailand

Bang Krachao

Ikke mange vet at du kan kan nyte øylivet midt i hovedstaden. Bang Krachao er en halvøy med cirka 10.000 innbyggere, dekket av vegetasjon og adskilt fra storbyjungelen av den mektige Chao Praya-elven. Øya er enkel å oppleve fra sykkelsetet, takket være et langstrakt nettverk av forhøyede betongstier som løper på kryss og tvers over mangrover, elver og våtmark.

Ikke gå glipp av det flytende markedet Bang Nam Pheung, de vakre templene som ligger strødd over øya eller synet av Bangkoks skyskrapere på andre siden av elven. Et omfattende regelverk sørger for en lav og adspredt bebyggelse, men da eiendommer på Bang Krachao blir stadig mer etterspurte blant byens rike spekulerer mange i at den tradisjonelle atmosfæren kan være kortvarig.

Reisen dit: Du kan nå Bang Krachao med båt fra Silom-distriktet. Ta metroen til Klong Toei og deretter en rask taxi eller tuk tuk til Klong Toei-brygga. Overfarten tar rundt fem minutter hver vei.

Overnatting: Bangkok Tree House. Arkitektonisk spennende «øko»-hotell med høy komfort. Har fått noe negativ tilbakemelding siden overtakelse av nye eiere, men står fortsatt som det beste alternativet på øya.

Koh Jum

Hvis du vil få et inntrykk av hvordan Thailandske øyer så ut før masseturismens tidsalder, let ikke lengre enn Koh Jum. Få av de cirka 30 hotellene på øya strekker seg høyere over det irrgrønne landskapet enn et palmetre, noe som bevarer øyas naturlige landskap og estetikk.

Som med ovennevnte Koh Kood spares Koh Jum for tung trafikk takket være mer populære nærliggende øyer som Ko Phi Phi and Ko Lanta. Avisen The Telegraph kåret nylig en av øyas strender (Andaman Beach) til en av Thailands 17 vakreste, som trolig vil sette øya i større grad på kartet, men det er liten grunn til å forvente samme utviklingen som i resten av Krabi. Både Andaman Beach og resten av strendene på Koh Jum kan være steinete, særlig ved lavvann, men er likevel perfekte for langsomme spaserturer i de neonfargede solnedgangene.

Utenom dette, et besøk til noen hyggelige landsbyer, dykking, snorkling og sosialisering er det pent lite å gjøre på Koh Jum. Kanskje det er derfor de få turistene du møter her som regel har besøkt øya flere ganger før.

Reisen dit: De fleste tar fergen til Koh Jum fra enten Ko Lanta eller Krabi by. Denne kan ofte være overbooket i høysesongen.

Overnatting: Koh Jum Resort - den reneste «resort»-opplevelsen på øya, med eget svømmebasseng og romslige bungalower i frodige omgivelser. Adresse: 237 Moo 5 , Krabi, Thailand 81130.

Koh Bulon Lae

Koh Bulon Lae har etterhvert blitt et godt eksempel på hvordan en mer bevisst og bærekraftig holdning til turisme kan gjøre livet lettere for både lokalbefolkning og reisende. De fleste gjestehusene er eid av fastboende familier, informasjonsskilt er satt opp for å fortelle om øyas kultur og mye av næringen baserer seg fortsatt på fiske og gummiplantasjer.

Men vær advart: dette er ikke et et reisemål som tilbyr typisk feriekomfort. Ofte vil det være solcellepaneler som lader laptopen din, som i mange tilfeller gjør samtaler og kortspill til den eneste underholdningen på en overskyet kveld. Men slike “kompromiss” er nettopp poenget med et besøk til Koh Bulon Lae. Dette er øya for de som setter pris på total ro, og som ikke får panikk når Wi-Fi signalet kutter ut. Som det gjør. Svært ofte.

Reisen dit: Den enkleste reisen til Ko Bulon Lae går med hurtigbåt fra Pak Bara.

Overnatting: Bulone Resort, et familiedrevet bungalowhotell i mellomsjiktet med egen restaurant. Frokost inkludert. Adresse: Leh 6 Moo 3 Paknam Langu Satun 91110 Thailand.