FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Hallingskarvet: Høstlige naturopplevelser høyt til fjells

Av Mette Solberg Fjeldheim28.09.18 14:32 | Oppdatert: 01.10.18 12:56

Del saken på:

Med utgangspunkt i Prestholt ligger Hallingskarvet nasjonalpark bokstavelig talt for dine føtter. Her kan du velge mellom topptur opp sherpatrapper og slake stier gjennom høstlyng.

I skyggen av det 35 kilometer lange Hallingskarvet platå løper stier i ulike lengder, tilpasset vandrere i alle aldre. Og valgmulighetene er slett ikke så dumme å ha i bakhånd, for været snur som kjent fort til fjells. Det gjelder ikke minst nå om høsten.

Men det er heller ingen skam å snu, ei heller å endre retning om man ombestemmer seg. Er toppen dekket av tåke? Eller har sherpa-trappene allerede fått et lag med snø? Da er det bare å velge en annen tur, om man vil. Eller søke ly på Prestholt stølskafé.

Høstturer i fjellandskap

Rødmende lyng fyller vidda om høsten, der turstiene snor seg gjennom terrenget. Et kaldt lag snø ligger alt strødd over skarvet, som var det melis over et bakverk. En bekk sildrer standhaftig under krystaller som danner seg mellom fukt og kulde. Det er høst i fjellet og i Hallingskarvet nasjonalpark forbereder naturen seg på å møte vinteren.

Med utgangspunktet fra Prestholt finner vi et flott og lett kupert turområde i høyden, der en biltur langs en grusvei er eneste atkomst. Med mindre man vil starte turen nedi dalen til fots eller på sykkel, da. Men akkurat det er nok for de mest sporty blant oss.

Så vi setter oss i bilen og svinger av fra riksvei 7 mot Bardøla Høyfjellshotell. Vi fortsetter bilveien gjennom boligfelt, hyttefelt og endelig forbi bomveien, der grusveien etter hvert åpner seg opp mot åpne vidder. En hytte hist og her, og skiltede sykkel- og vandrestier både her og der. Men vi holder oss til veien og følger den i retning det ruvende skarvet; målet og starten, på én og samme tid.

Her er tre forslag til fjellturer med utgangspunkt fra Prestholt.

Sherpatrapper til topps

Toppturen opp til Prestholtskarvet er langt fra så krevende som det var en gang. For fire år siden tok nemlig noen sherpaer fra Nepal turen også hit. Resultatet har medført en flott sti, med tilpassede steintrapper og en økende mengde besøkende. Men høyt bærer det og bratt går stien. I alt 400 meters stigning på en kilometer første strekket. Men enden er ikke her ved den første skiltede varden.

Skal du gå hele Prestholtrunden, er det bare å følge på. Røde merker viser vei, og tar oss opp til 1705 meter over havet og nedover igjen. Hele runden er på 6,5 kilometer og bør ikke gås om det ikke er klarvær og gode forhold i høyden.

Vil du enda høyere opp og få enda bedre utsikt, kan du legge inn en avstikker til Prestholtskarvet på 1859 meter over havet.

For dem som ikke vil ta hele runden er det bare å gå ned igjen fra varden merket Prestholtskaret 1600 meter. En fin og luftig tur, også det. Beregn om lag 40 minutter opp til Prestholtskaret.

Vandretur i lyngen

Men toppturer er ikke for alle. I alle fall ikke om snøen alt har lagt seg. Da er det andre gode alternativer å ta seg til. En fin runde er å følge den ene stien til Ustaoset og den andre tilbake. Det er også mulig å gjøre en kombinasjon av disse, og dermed gå en to-tre timers tur, i lettgåelig terreng, uten altfor mye høydeforskjell.

Følg da stien i retning Ustaoset via Hesteberget. Men før stien bøyer av ned mot Ustaoset, dukker det opp en umerket sti, som vi velger å følge. Denne tar oss over til den kortere traseen tilbake mot Prestholt, over Eimehæe. Denne kombinasjonsruten er på rundt en mil i alt, og du klarer den på et par timer med rask gange.

Tur til Tvergastein

Som 25 åring realiserte Arne Næss sin drøm om å bygge en hytte oppunder Hallingskarvet. På 1505 meter over havet ble hytta bygget som Nord-Europas høyestliggende private hytte. Hytta står der fortsatt. Tvergastein drives nå videre av en stiftelse og er ikke åpen for allmennheten. Men turen opp er fin, der gåturen fra Prestholt ikke medfører fullt så mye stigning som hvis man velger å gå fra Ustaoset.

Arne Næss skal ha uttalt: «Det er vanskelig å tenke små tanker på et sted som dette». Så hvorfor ikke legge en høsttur til fjells, sette seg i ly av Hallingskarvet et sted og se ut over dette flotte høstlige landskapet. Stenge av mobilen. Og la tankene, ikke bare føttene, vandre.

Hallingskarvet nasjonalpark

 • Hallingskarvet nasjonalpark ble opprettet i 2006 og utgjør ca. 450 kvadratkilometer.
 • Nasjonalparken ligger i kommunene Hol (Buskerud), Ulvik (Hordaland) og Aurland (Sogn og Fjordane). Nasjonalparken strekker seg fra jernbanen i sør og grenser nesten opp til de kjente turisthyttene Geiterygghytta, Raggsteindalen og Prestholtseter i nord og øst.
 • Denne artikkelen tar for seg Prestholt som utgangspunkt for turer i nasjonalparken. Andre utgangspunkt er for eksempel Geiteryggen, Raggsteindalen, Vestreim og Finse.
 • Kilder: Store norske leksikon (snl.no) og Visit Norway (visitnorway.no)

Prestholtseter

 • Prestholtseter ble oppført i 1904 og har vært i privat eie helt siden starten.
 • Her serveres grøt, vafler og annet å spise, samt både kald og varm drikke. Det finnes toalettfasiliteter på området.
 • Prestholtseter oppdaterer jevning værforholdene på Facebook-siden, så det kan være lurt å sjekke der før kjøreturen opp.
 • Høsten 2018 har stølskafeen følgende åpningstider:
  18/8-30/9: lørdag og søndag 10.00-16.00
  1/10-7/10: hver dag 10.00-16.00

Geitene og Prestholt geitost

I sommerhalvåret beiter geitene til Prestholt geitost fritt i terrenget under Hallingskarvet. Melken blir til osten som ystes her og i Hol. Selv om det frister aldri så mye; møter du på noen av geitene, del ikke nisten med dem. Det kan de bli syke av.

Vær en ansvarlig fotturist

«Take only memories, leave only footprints.» er et fin huskeregel å ta med seg på tur. Glem ikke å ta med hundepose dersom du har med hund. Ta posen med deg og kast den der den kastes skal. Ta også med avfall fra nisten med hjem igjen.

Ved Tvergastein oppfordres man til å ta særlig hensyn til den sårbare vegetasjonen rundt hytta og helst gå mest mulig på stein.

Nyttige tips

 • Gode fjellstøvler og kle deg lag på lag
 • Vindtett jakke og hette kan være godt å ha om det blåser godt
 • Husk at steintrappene gjerne er verre å gå ned enn opp, særlig om de er glatte

Reise dit

Sving av fra RV7 nær Geilo sentrum mot Bardøla Høyfjellshotell. Følg skilting mot Prestholt. Det er bomvei og det koster 40 kroner å passere. Betaling i kontanter eller ved Vipps.