FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

En reise langs Lanzarotes vinvei

Av Axel Munthe-Kaas Hærland05.10.18 18:45 | Oppdatert: 20.12.18 00:27

Del saken på:

Opp fra Lanzarotes månelandskap dyrkes det frem en rekke særegne og prisbelønte viner. Vi har besøkt noen av øyas fremste produsenter.

LANZAROTE (VG Reise) Når du hører ordet vinprodusent ser du sikkert for deg et frodig landskap, rader på rader med bugnende drueranker, staselige herregårder og flere hundre år gamle kjellere.

Lanzarote har ingen av disse tingene, men vinturisme har likevel blitt et betydelig trekkplaster for den populære ferieøya.

Har du vært her før har du sikkert lagt merke til de særegne rankene som vokser opp av groper i den ellers så livløse bakken. Denne dyrkemetoden ‒ «enarenado» ‒ er unik i verden, og baserer seg på en prosess der vulkansk grus samler fukt fra luften og frigjør den i jorden. Uten dette, med minimalt regnfall og mangel på en naturlig ferskvannskilde, hadde det vært umulig å dyrke vindruer på den spanske øya.

De lave veggene av vulkansk stein som gir gropene sin særegne halvmåneform – også kjent som zocos – er til for å beskytte skjøre planter fra den sterke vinden som pisker inn fra Atlanterhavet.

Vinproduksjonen foregår vekk fra strendene, oppover åsene og videre innover mot øyas kjerne. Her i høyden fremstår landskapet langt fra «typiske» Lanzarote. Her finner du ingen hotellkomplekser eller nattklubber, ingen hoppeslott eller meksikanske temarestauranter. Bare et vakkert og utenomjordisk månelandskap, med vingårder og hus strødd rundt som sukkerbiter på de bølgende slettene.

Den beste måten å oppleve Lanzarotes vinkultur på, er å følge veien mellom San Bartolomé og Playa Blanca. Det 52 kvadratkilometer store området er kjent som La Geria, hvor majoriteten av øyas vinproduksjon finner sted. Mange av produsentene tilbyr mat ved siden av vinen, undervisning i produksjonsprosessen, plenty med smaksprøver og kanskje også et rom eller to for overnattingsgjester.

De uvanlige forholdene sørger for viner som skiller seg ut som unike i verden, og kan i flere tilfeller kun oppleves her på øya. Mest berømte er de hvite vinene, typisk dyrket på druetyper som Moscatel, Diego og Malvasia. Sistnevnte står for rundt 75 prosent av produksjonen, og fører blant annet til utsøkte dessertviner. Du kan selvfølgelig leie bil og oppleve vingårdene i ditt eget tempo, men da folk flest foretrekker å smake underveis kan det være lurt å hoppe på en omvisning med buss.

Vi gir deg fem minneverdige vinprodusenter på Lanzarote:

Bodegas Rubicón: Imøtekommende og vakker vingård med tilhørende restaurant. Verdt en tur for utsikten over Timanfaya nasjonalpark alene. Den prisbelønte søte hvitvinen er et must. www.bodegasrubicon.com

Bodega Vulcano de Lanzarote: En av øyas yngste produsenter, som på kort tid har bygd seg opp et sterkt rykte. Fokuserer mer på kvalitet enn kvantitet, med «kun» 50 000 flasker produsert hvert år. www.bodegavulcano.es

Bodega El Chupadero: Skamrost bodega med egen utleieleilighet. Kjent for kombinasjonen av vin og tapas i vakre omgivelser, litt utenfor allfarvei. Et godt valg om man vil unngå turbussene. Mangler egen nettside, men kan besøkes på Facebook

Bodega El Grifo: Lanzarotes, og en av Spanias, eldste vinprodusenter, med eget museum. En reise langs Lanzarotes vinvei er vanskelig å forestille seg uten et besøk hit. www.elgrifo.com

Bodegas La Florida: En av øyas mindre produsenter, nær begynnelsen på vinveien. Nyt et kjølig glass under det eldste treet på øya og vandre gjennom en tunnel av vindruer. Tilrettelegger også for brylluper og arrangementer. www.bodegaslaflorida.com

Reisen dit:

Norwegian har direkteflyginger til Lanzarote fra Oslo på mandager i vintersesongen. Solia og Vitalreiser selger charterpakker med dette flyet. På fredager har Apollo og TUI direkte charterfly fra Oslo, mens TUI og Vitalreiser flyr direkte fra Bergen.

Hvis du skal reise når det ikke går direktefly, er det en mulighet å fly til Las Palmas, og videre med de lokale selskapene Binter Canarias eller Canaryfly. Ellers er øya lett å nå med mellomlandinger i for eksempel Madrid eller Barcelona.

Her kan du bo:

Budsjett: Bitcora Lanzarote Club – Mye for pengene i Puerto del Carmen. Eid og drevet av irsk par.

Middels: Nautilus Lanzarote – velrenommert leilighetskompleks med flere ulike prisklasser.

Luksus: Princesa Yaiza. Fem stjerners luksus med egen strandlinje