FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
DEILIG VANN: Hvem har ikke lyst til å ta et bad i dette vannet? Foto: Vibeke Montero

Reiseguide: Forført av Sicilia

Av Vibeke Montero (tekst og foto)16.02.18 08:47 | Oppdatert: 21.06.18 16:51

Del saken på:

Sandfarget middelhavs-arkitektur, boblende lava, myke strender, autentisk street food og sjarmerende landsbyer. Sicilia er mer spennende uten mafiareferanser.

SICILIA (VG reise) Du kjenner kanskje Sicilia best som Italias fotball? Men denne øya har ikke latt seg trikse med av fastlands-Italia slik det ser ut til på kartet. Snarere tvert imot.

For uansett om du tar et urbant dykk i Palermo eller ser solen skinne gjennom Tempeldalen i Agrigento, så overbeviser Sicilia med sin egen identitet.

Annonsørinnhold
SICILIA: Lei bil når du er på øya og unn deg en tur til billedskjønne Cefalù i nord. Foto: Vibeke Montero

La oss like gjerne starte i hovedstaden Palermo. Byen er en «underdog» på italiensk turistskala, og skal jeg driste meg til å tippe vil Palermo bli en av Middelhavets kuleste byer om få år.

Bysjela er en mosaikk av ulike kulturer som har satt sine tydelige spor. Det ene øyeblikket rusler du gjennom bazarer som hinter til Nord-Afrikas kryddersouker og i det neste står du i det gullbelagte «Cappella Palatina», slottskapellet i Palazzo dei Normanni, og beundrer kunstarven etter normannerne. Sånt høres alltid litt kjedelig ut når du leser om det, men i Palermo kan du ikke annet enn å la deg fascinere av den kulturelle sammensmeltningen som preger byen.

DEILIG BAKVERK: Cannoli er typiske, fylte terterør fra Sicilia. Foto: Vibeke Montero

Mat med mening

Mer enn alle kulturskattene du finner innendørs er det først og fremst på gateplan du faller pladask for Sicilia. Og Palermo spesielt. Øya har vært invadert av grekerne, romerne, araberne, normannerne og spanjolene før italienerne tok makten i 1789. Resultatet er en DNA-cocktail som har satt farge på både innbyggerne og maten de spiser. Blå øyne, solbrun hud, dadler, sesamfrø, sitroner, kikerter og innvoller. Alt serveres på gateplan fra små boder som tryller frem store smaker. Men ikke forvent fancy food trucks.

I Palermo har de spist gatemat i hundrevis av år og målet var å tilby flest mulig kalorier til minst mulig penger. Palermos gatemat kjennetegnes ved at den har få ingredienser, ofte er den frityrstekt for å drepe bakterier og bruker rimelige ingredienser som innvoller. Den er dessuten gjerne myk i konsistensen slik at de fattige med dårlige tenner også skulle kunne spise.

For et skikkelig jafs av øyas mathistorie bør du smake på en «pane ca meusa», som er en oksemiltsandwich. Eller prøv en «stigghiola», innvoller av lam eller geit som grilles rundt en purreløk.

BADEKULTUR: Slike badehus representerer den italienske badekulturen der en leier seg et skifterom for dagen. Her på stranden i Mondello. Foto: Vibeke Montero

Perfekt for bilferie

Etter Palermos intense byopplevelser passer det perfekt å leie en bil og oppdage resten av øya. Klassiske må-se-steder er Taormina og Syracusa i øst og Agrigento i vest. Har du tid til overs bør du også unne deg billedskjønne Cefalù i nord og sjarmerende Val di Noto – en dal med åtte vakre byer i sør. Underveis legger du inn hyppige piknikpauser, gjerne med den lokale vindruen Nero d’Avola i glasset.

Drømmer du om vulkanske opplevelser kan du bestige Etna som har vært mer aktiv enn normalt de siste par årene. Vil du heller snuse på mafiaarven kjører du innom fjellandsbyen Savoca – like nord for Taormina, der du umiddelbart kjenner igjen «Bar Vitelli» fra Gudfaren-filmene.

SICILIAS MAFIAARV: Vil du snuse på mafiaarven kjører du innom fjellandsbyen Savoca. Foto: Vibeke Montero

Byene du ikke må gå glipp av

Taormina på østkysten er det elegante Italia på sitt aller beste, der shoppingen og restaurantene holder høy standard. Men vær oppmerksom på at byen ligger midt i reiseruta til mange av de mellomstore cruiseskipene, så et godt tips er derfor å tilbringe tid på stranda i Taormina Mare eller den nærliggende badebyen Giardini Naxos på dagtid, og heller nyte vakre Taormina når cruiseturistene er tilbake på skipene sine.

Syracusa på sørøstkysten er ikke det samme shoppingmekkaet som Taormina, men scorer desto høyere med sine imponerende greske ruiner og uslåelige beliggenhet ved havet. Syracusa regnes av mange som en av Italias aller vakreste byer og er rett og slett et sted man forelsker seg i.

KJENT VULKAN: Spennende vulkanlandskap på vei opp til Etna. Foto: Vibeke Montero

Alternativ til turistruten

Men det er ingen grunn til å utelukkende følge i andre turisters fotspor når du først befinner seg på en øy med så mange skjulte skatter. Aci Reale og Aci Castello er to småbyer på østkysten som fungerer godt som alternativer til overprisede Taormina. Her befinner du deg rett ved foten av Etna, og tett på de beste vingårdene. Ønsker du deg bort fra Syracusas gjennomfotograferte severdigheter velger du deg heller Modica, Noto og Ragusa i Val di Noto.

I Noto er det obligatorisk gelatostopp på øyas beste gelateria, Caffe Sicilia. Og fordi ingen ferie er komplett uten nytelse på alle plan frister nabobyen Modica med hjemmelaget sjokolade.

– Hos oss er sjokoladen så å si identisk med den vi lagde da vi startet opp i 1880, sier sjokolatøren Franco Ruta i Antica Dolceria Bonajuto.

Litt som med resten av Sicilia med andre ord. For mye har stått stille på øya i havgapet, men sjela er like levende nå som da.

DEILIGE SMAKER: «Pane ca meusa» er typisk gatemat i Palermo, og på norsk er det en oksemiltsandwich. Foto: Vibeke Montero

Her spiser du

Il Delfino: Her får du middag med lekker havutsikt. Restauranten ligger i Taormina Mare, altså den delen av Taormina som ligger på strandplan. Den har et klassisk preg og det går fort et par flasker Etna-hvitvin mens en nyter mat fra havet.

Adresse: Mazzaro, vis a vis taubanestasjonen. Taormina Mare

Kursaal Kalhesa: Dette er mer enn bare middag. I det gamle palasset finner du både en bar, en hemmelig hage, et bibliotek og en restaurant. Kom hit for fantastiske opplevelser på alle plan.

Adresse: Foro Umberto 1, Palermo

La Medusa: Populær restaurant i Syracusas gamle bydel. Rause porsjoner og torsdag kveld er spesialiteten alltid couscous. Her må du bestille bord på forhånd.

Adresse: Via S. Teresa 21.

STRANDLIV: Taormina Mare er en idyllisk strandlandsby nedenfor Taormina. Foto: Vibeke Montero

Her bor du

Grand Hotel Mazzaro Sea Palace: Nydelig hotell med perfekt beliggenhet rett på stranda i Taormina Mare, en kort taubanetur fra Taormina sentrum. Dette er femstjerners gammeldags sjarm på sitt aller beste, og til frokost sprettes proseccokorkene.

Bestilles rimeligst gjennom TUI.

Hotel Porta Felice: Firestjerners lekkert hotell med sentral beliggenhet i Palermos havn og terrasse med panoramautsikt.

Pris fra 122 euro per natt.

Alla Giudecca: Utrolig sjarmerende sted å bo i Syracusas gamleby. Her er det høyt under taket, himmelsenger og et vakkert gårdsrom.

Pris fra 100 euro per natt.

Slik reiser du

Med rutefly må du legge inn en mellomlanding – og det er Lufthansa som har de beste forbindelsene mellom Norge og Palermo. Norwegian har direkteflyvning til Catania fra 19. juni til 9. august. Du kan også reise på pakkereise til Sicilia med både TUI, Ving og Apollo. Flytiden er i underkant av fire timer med direktefly.

Klikk deg frem til din drømmedestinasjon