FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Drømmepåske på ski i Oslo

Av Mona Langset15.04.19 15:41 | Oppdatert: 16.04.19 09:15

Del saken på:

Påsken startet med drømmeforhold for Oslo-folk som gikk på ski i palmehelgen. Slik vil det trolig fortsette, ifølge Skiforeningens føremelding.

– Dette er helt rått. Kjempedeilig! De fleste tror nok at snøen er helt borte, men vi kan ikke få bedre påskeskiføre enn dette, sier Christopher Wroll Hagen utenfor Kobberhaghytta palmehelgen. Da VG reise møter ham, har han gått fra Frognerseteren sammen med Caroline Halmrast, begge på nyinnkjøpte felleski.

– Felleskiene er geniale. Er godt å slippe klister. Vi kommer nok til å gå på ski her mange dager i påsken nå, sier hun.

Vi har tidligere skrevet at store deler av fjellområdene i Sør-Norge har supert skiføre i påsken. I Nordland, Troms og Finnmark er det også mye snø, men der er det ekstra viktig å følge med på snøskredvarsling nå.

At Oslo-området også har godt skiføre i midten av april er ikke så vanlig.

– Kalde netter gjør at vi får beholde snøen lengre enn normalt, og skaren gjør at man nesten kan ferdes på ski overalt hvor det er snø. Det er best på skogsbilveiene, og det er fremdeles fine skiforhold i de høyereliggende områdene av Vestmarka, Krokskogen, Nordmarka og Romeriksåsene. Nå er det tiden for de virkelig fine vårskiturene, sier løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sheriff.

De kalde nettene gjør også at løypene er isete om morgenen. Utover dagen stiger temperaturen betraktelig, og det blir mer tradisjonelt påske-slush-føre.

Lasse Mausehund og Irja Lie Haug smurte med universalklister da de startet påskeferien med skitur fra Frognerseteren til Kikut i helgen.

– Klister med og rusk og rask i, ler Irja.

Men legger til at skiføret allikevel er overraskende bra.

Løypene er ikke skinnende hvite overalt. Noen steder kommer kvist og lyng til syne. Noen steder krysser en skogsbilvei skiløypene, og der må skiene av.

Men ikke lenger etter ser marka ut som et vinterpostkort igjen. Vinterpostkort med litt «slushy» løyper av og til riktig nok, men likevel fullt brukbare til å gå på ski.

Skoføre også

Mens det er skiføre fra Frognerseteren, er det skoføre ved Sognsvann. Ute på vannet ligger det fremdeles is og snø, men gang- og sykkelveien rundt er helt bar. Det er også første del av veien oppover mot Ullevålseter.

Men når vi nærmer oss Ullevålseter ser vi skiløyper igjen. De (få) vi snakket med som gikk på ski til Ullevålseter palmesøndag gikk fra Frognerseteren, som ligger mye høyere enn Sognsvann.

Her kan du gå påskeskitur i Oslo-området:

PS: Dette kan endre seg veldig fort.

Nordmarka sør:
Fra Frognerseteren mot Kobberhaughytta og Kikut.
Fra Frognerseteren til Ullevålseter og Skjennungstua, men må ta av skiene noen ganger.
Fra Movann til Tømte.

Nordmarka nord:
Gå fra Svartbekken, Mylla og Stryken.

Vestmarka:
Fra Solli mot Mikkelsbonn.
Fra Vestmarksetra til Mikkelsbonn.

Sørkedalen:
Gråseterveien og Pipenhusveien. Gå mot Heggelia.

Krokskogen:
Fra Sollihøgda mot Sørsetra og Kleivstua. Både Linjeløypa, Toresplassløypa og Djupdalsveien er OK.

Ringkollen:
Fint utgangspunkt mot Løvlia.

Romeriksåsene:
Fortsatt mye snø i dette området og fint ut fra Brovoll.

Kilde: Skiforeningen 15.april 2019.