MØTEPLASS: Det er mange mennesker som flyr, og det vil derfor være naturlig at det finnes mye bakterier der. Foto: Jan Ovind/VG

Derfor trenger du ikke bekymre deg over bakteriebomber på fly

Selv om bakteriene kan være mange, er det ifølge ekspertene ingenting å være redd for.

Fra tid til annen publiseres undersøkelser som forteller om de aller verste bakteriebombene forskjellige steder. I fjor hadde blant annet The Points Guy en artikkel om de skitneste stedene i fly. Det var etterforskere fra The Canadian Broadcasting Corporation’s Marketplace som samlet 100 prøver fra innsiden av flere forskjellige fly. De testet setebeltene, bordene, hodestøtten, setelommene og håndtakene på toalettene.

De fant ut at stedet som hadde mest bakterier, var hodestøtten, etterfulgt av setelommene. Også bordene hadde en haug bakterier.

Petter Elstrøm, forsker i Folkehelseinstituttet, forteller at han svarer på spørsmål om slike studier flere ganger i året.

– Det kommer sånne studier hele tiden, og de er helt meningsløse, sier han.

Videre forteller han at det finnes bakterier overalt hvor mennesker er, og for så vidt også der det ikke er mennesker.

– Vi har alle en normalflora, som stort sett er nyttig for oss. Vi har flere bakterier enn celler på og i kroppen vår. Stort sett er disse nyttige, og en del av forsvaret vi har mot å bli syke, og mot andre bakterier som kan gi sykdom. Men samtidig som vi bærer bakteriene med oss, sprer vi dem også. Vi utveksler dem med alle vi er i kontakt med og steder vi er på, forteller Elstrøm.

Noen ganger testes ting som tastatur, mobiltelefoner eller hodestøtter. Bakteriene som finnes der er, ifølge forskeren, stort sett vanlig flora hos mennesker.

– For å få blest sier de som tester også at de fant bakterier som kan gi sykdom. Og det er helt normalt, for noen kan det. De bakteriene som gir mest sykdom på sykehus er helt vanlige bakterier som mennesker drar med seg, sier han og konkluderer: Dette er ikke farlig.

Strenge hygieniske regler

Det at det er mye bakterier i seg selv trenger altså ikke bety at det er stor sannsynlighet for å bli syk. Det kommer an på hva slags bakterier.

– Det er helt opplagt at det blir mye bakterier på steder som hodeputer og bord. Men samtidig, tenk på alle bakteriene som finnes på penger eller håndtak på dører for eksempel. Overalt hvor mennesker ferdes er det mye bakterier. Men er disse sykdomsfremkallende? spør Anthony Wagstaff, professor i flymedisin ved Universitetet i Oslo.

Han minner om vi mennesker er fulle av bakterier, og at vi er helt avhengig av det. I tillegg vil det alltid være en haug bakterier der mennesker ferdes.

– Men det jeg kan si er at det er klart at på fly er du nok sikkert mindre utsatt for skadelige bakterier enn på det stedet du kommer. Maten på fly har veldig strenge krav, det verste som kan skje er jo diaré om bord på fly. Det er veldig strenge hygieniske regler for fly, sier han.

Wagstaff mener at det ikke bør være mengden bakterier som er i fokus, men heller risikoen for infeksjon.

– På fly er det høy hygienisk standard. De som reiser er stort sett friske, vannet er ekstremt rent, det samme gjelder maten og bestikket. Det er mye strengere enn andre sammenhenger. Sånn sett ville jeg følt meg relativt trygg på fly, konkluderer han.

les også

Nå kan det bli mindre kjipt å sitte i midtsetet på fly

Gjør som anbefalt

Fly er en møteplass, hvor veldig mange har vært. Det er ganske mange som har sittet i setet før deg. Ikke ulikt mange andre steder, som restauranter, hoteller og så videre. I forhold til hvor mange som flyr, er det få tilfeller av smitte, ifølge Elstrøm.

– Det man har vært opptatt av på fly, er de virusene som smitter gjennom lufta og som kan gi alvorlig sykdom. Man sitter i et lukket rom med lukket ventilasjonssystem i noen timer. Så når det er alvorlig luftsmitte på gang, som sars, influensa eller meslinger, medfører det en viss økt risiko på fly. Det vil det jo for så vidt være i andre settinger hvor det er mange folk også, sier han.

Derfor anbefaler forskeren at alle tar vaksinene som er anbefalt, samt anbefalte reisevaksiner. I tillegg bør du alltid være nøye med hygiene, og vaske hendene godt – både på fly og ellers.

Les også: Slik unngår du smitte på fly

– Det er ikke noe annet man trenger å forholde seg til. Er det noe alvorlig smitte på gang vil det komme spesielle anbefaling, sier Elstrøm og avslutter:

– Det er ingen grunn til å være bekymret utover det man ellers bør tenke på når man er ute og reiser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder