LISTA: Et av flere fyr på Sørlandet hvor det går an å overnatte Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Steder du bør besøke i Norge

Mulighetene er uendelige for den som vil være turist i eget land.

 • Mona Langset

Avspenning eller adrenalinkick? Natur eller kultur? Fjord eller fjell? By eller land? Ja takk alt sammen.

VG reise har hentet frem et lite knippe opplevelser og steder det er verdt å få med seg i Norge om sommeren. Listen kunne gjerne vært veldig mye lenger, for landet vårt er fullt av eventyrlige opplevelser.

LISTA: Du store alpakka! Foto: Mona Langset / VG

Lista: Går du de 134 trinnene opp til toppen av fyret har du flott utsikt over havet. Når du kommer ned igjen kan du hilse på alpakkaene som beiter på gresset i strandkanten.

Lista er et av flere fyr på Sørlandet hvor du kan overnatte. Vi har tidligere skrevet om overnatting på Homborsund fyr. På Lista er det innredet to utleieleiligheter i assistentboligen. Leier du en av dem får du også egen nøkkel til fyrtårnet.

Tromøya: Trenger du å senke skuldrene i en avsides oase, kan du ta turen til Bjellandstrand gård på Tromøya utenfor Arendal. Der har Unni og Jon Ramsvatn omgjort hans barndomshjem til en besøksgård med kafé, galleri og en rosehage uten inngangspenger. I hagen har rosene selskap av velduftende lavendel og sjasmin. Mellom de sirlig opparbeidede bedene, bader spurvene i den sildrende smijernsfontenen. I år Smag & behag tatt over kafedriften på gården.

Skapte sin sørlandske oase

Skudeneshavn: Kystbyen som blomstret under den store seilskutetiden på på 1900-tallet har klart å bevare mye av sine gamle trehusbebyggelse. Om sommeren er det my liv mellom de hvitmalte trehusene i byen. VG reise har tidligere skrevet om denne sørlandsidyllen i vest, ytterst på Karmøy.

Med kort vei til flotte sandstrender og Vikinggarden på Avaldsnes, er dette et fint sted å reise til med hele familien.

Suldalslågen: Laksefiske er mulig mange steder. Vi har i alt rundt 450 gode lakseelver, og mange av dem ligger er bare en togtur unna. I Suldalslågen kan du i tillegg til å fiske laks, også møte fisken i dens rette element. Hver onsdag og lørdag til og med september arrangeres laksesafarier der deltagerne utstyres med våtdrakt, dykkemaske og snorkel for å komme tett på laksen i elven.

DRØBAKSUNDET: Oscarsborg festning på Kaholmen er åpen for alle. Foto: Jørgen Braastad / VG

DRØBAKSUNDET: Tidligere var dette militært område, men nå er øya med Oscarsborg festning i Drøbaksundet åpen for alle. Det var en kanon fra denne festningen som senket det tyske skipet Blücher om morgenen den 9. april 1940, slik at Kong Haakon og regjeringen fikk tid til å flykte nordover i landet, og deretter til London. I dag er det museum, utendørsscene, hotell, restauranter og gallerier på øya. Ferge fra Drøbak tar fem minutter.

Reiseguru Jens A Riisnes nevner også Oscarsborg i sin topp 25-liste over Norges beste reisemål

Oslo: Hovedstaden er ikke bare en by med mye kul arkitektur og tradisjonelle bylivsgleder. Den er også omgitt av turterreng av høy klasse. Et av de siste populære utfartsmålene er den ubetjente DNT-hytta Fuglemyrhytta, som sto ferdig i fjor høst. I løpet av kort tid ble overnattingene fullbooket ut året. Hytta ligger på en høyde like ved Vettakollen, med utsikt over Nesoddlandet, fjorden, sentrum og Holmenkollen. Letteste måten å komme dit på er å ta T-banen til Skådalen og gå en halv time. Fra Frognerseteren tar turen rundt en time.

Jevnaker: Ute i Randsfjorden, i nærheten av Haugerstranda, ligger Nord-Europas største flytende badepark. Den over 3000 kvadratmeter store parken med sklier. madrasser, trampoliner og leker er gratis å bruke. Ikke langt unna – ved sørenden av Randsfjorden ligger Hadeland Glassverk, som frem til 18. august har en interaktiv Van Gogh-utstilling. I september er enda en severdighet i kommunen ferdig, da bygningen The Twist åpner ved Kistefoss.

TELEMARKSKANALEN: MS Victoria er «dronningen» på kanalen. Foto: Krister Sørbø

Telemarkskanalen: Dette er vannveien fra Skien til Dalen i Telemark. Kanalen strekker seg gjennom varierende landskap fra kysten, via bølgende fruktlandskap i Midt-Telemark til fjellandskap. Du kan bli med på halvdagsturer, heldagsturer eller flerdagsturer med båt, og oppleve sluseanleggene. Blant høydepunktene underveis er Vrangfoss sluser, Eidsborg stavkirke, Ulefos Hovedgaard og aktivitetsparken Eidsborg.

Rjukan: De fleste forbinder stedet med norsk industrihistorie og tungtvannsaksjonen på Vemork. Begge deler kan du få god kjennskap til gjennom Norsk Industriarbeidermuseum. Like ved museet er det også mulig å hoppe i strikk fra Vemorkbrua.

Siste nytt for både eventyrlystene og historieinteresserte i området er klatreparken på toppen av fjellet ved avstigningen til kabelbanen Krossobanen. Her kan du utfordre deg selv med Sabotørløypa, hvor du klatrer deg gjennom de spennende døgnene i 1943, skritt for skritt, hinder for hinder, med skilt som forteller historien underveis. Du klatrer opp i flyet, hopper «fallskjerm» ut på vidda, går på ski til hytta, møte Grouse, drar ut på tokt, ned juvet, over elven, opp juvet, gjennom gjerdet, inn i fabrikken, sprenger tungtvannet og hele flukten tilbake, og zipline til England. Parken ligger attpåtil midt i Gunnersides fluktrute.

Folkefest for Notodden og Rjukans verdensarvstatus

MJØSA: Skibladner, Mjøsas hvite svane. Foto: Vidar Knai / Scanpix

Mjøsa: På Norges største innsjø finner du verdens eldste hjuldamper i rutetrafikk. Skibladner ble satt i rutetrafikk i 1856. Nå seiler hun alle dager utenom mandager frem til 18. august. Bli med fra Gjøvik, Hamar eller Moelv til Lillehammer, mens du lar Alf prøysens melodi surre i hodet. «Så seile vi på Mjøsa i en sprøkkin holk, vi kjinne øss på moten, legg ut i frå Toten. Årepinna knirke, og æillt er hipp som happ. Vi ror mot Bergseng-stræinna og vinke rørt farvel til Kapp.»

Trysil: Kommunen er nok mest kjent som et skisted om vinteren, men her satset det også stort på sommeraktiviteter. Trysil har som mål å bli Norges største destinasjon for stisykling. Tilbudet øker for hvert år, og består nå blant annet av Gullia med stier for nybegynnere til eksperter, Magic Moose, en av Europas lengste flytstier og to sykkelparker. Det er også mulig å ta med sykkelen i skiheisen og sykle utfor ned igjen.

Valdres: Mange forbinder også Beitostølen med vinter, men faktisk er det flere folk her i juli enn i julen. Beitostølen er et godt utgangspunkt for sykkelturer og fjellturer i nærområdet, og med 15 minutter i bil kommer du til Bitihorn ved kanten av Jotunheimen. Ved Bygdin kan du klatre Synshorn via ferrata, eller legge ut på en vanlig fjelltur.

I skibakkene på Beitostølen er det blant annet bobbane og olabilbane om sommeren. Passasjerene trekkes opp med skiheisen.

les også

Ta med barna på stølsferie i Valdres

MOLDE: Snart er det klart for jazzfestival igjen. Foto: André Pedersen / VG

Molde: Mandag 15. juli braker det løs med jazzfestival i Molde. Vil du ha ytterligere kulturelt påfyll under besøket, kan du ta en tur i Jo Nesbøs fotspor. Forfatteren og musikeren vokste opp i Molde, og The Travel Inspector har skrevet om områder i byen som er nevnt i Di Derres sanger. For eksempel er Langmyra skole med i «Gym,» Folkets Hus i Storgata i «Rumba med Gunn» Mølleråsen er med i «90-metersbakken» og Vestnesbakken som Harry kunne sykle ned uten hendene på styret, er med i «75».

Bergen: At byen ligger mellom syv fjell er kjent for de fleste. Like ens at du kan ta Fløibanen opp på fjellet Fløyen, og Ulriksbanen opp på Ulriken, og gå tur over Vidden mellom de to fjelltoppene.

Men det som skjer på gateplan vet mange mindre om. I Skostredet, Østre Skostredet og Vestre Skostredet kan du finne mange skatter. Butikkene her har fokus på vintage og gjenbruk. Hos SecondLove finner du second hand-klær fra hele verden. Er du på jakt etter interiør som ingen andre har, finner du det på Interior Antony eller Gallerishop. I dette området finner du også Roll og Rock Diner, Bergens egne amerikanske 60-tallsbar og restaurant, pluss Litteraturhuset som ofte har spennende gjester. Les mer i magasinet Utetrend.

Elvestrykene: Rafting kan du være med på mange steder. Vil du ta elveopplevelsen ett hakk videre, kan gi deg i kast med strykene på et elvebrett. Det tilbys ofte på de samme stedene, og av de samme arrangørene, som arrangerer rafting. Ikledd våtdrakt, hjelm og en slags «andeføtter» driver du nedover elven, flytende på et brett med håndtak. Vi har testet det i Sjoa: Vått og vilt på elvebrett.

TO I EN SKJERM: Turen i fallskjerm kan bli sommerens høydepunkt. Foto: Frode Hansen / VG

Hoppfeltene: Oppfyll drømmen om å fly som fuglen, og få det ultimate adrenalinkicket: Ta et tandemhopp, hvis du ikke vil bruke mye tid og penger på et helt fallskjermkurs. Å bli med som passasjer krever ingen forkunnskaper. Det kan gjøres flere steder i landet, blant annet på rikssenteret for fallskjermhopping på Østre Æra nord for Rena, i Tønsberg eller på Voss.

Voss: Synes du at det å hoppe ut av et fly er litt i overkant, kan du kjenne på flyfølelsen i en vindtunnel. Voss var først i landet med å tilby vindtunnel både til fallskjermhoppere som bruker det som trening, og til folk flest som bare har lyst på en luftig opplevelse.

Voss er også kjent som ekstremsportbygda, og selvsagt kan du prøve alt fra rafting til klatring i tillegg til hopping. Denne uken åpnet også den nye gondolen som bruker syv minutter fra påstigningen ved Voss stasjon, til Hangurstoppen 820 meter over havet.

TRONDHEIM: Sjøbadet er åpent hver dag hele sommeren, selv på kjølige dager med få gjester. Foto: Mona Langset / VG

Trondheim: Sjøbadet har eksistert som en badeanstalt siden 1858. For noen år siden ble det pusset opp, og nå er det kiosk med salg av kaffe og vafler her hver dag hele sommeren. Kiosken og badet er åpent fra klokken 12 til 18.

Innenfor sjøbadets høye, lune plankevegger er det én avdeling for menn og en for kvinner hvor gjestene kan sole seg toppløse, eller helt uten badetøy uten at noen bryr seg. I midten, der det er kafébord og stupetårn, er det miks av kvinner og menn med badetøyet på.

Badet ligger ved den halvannen kilometer lange gang- og sykkelveien langs fjorden mellom Rockheim og Skansen. Den har vi tidligere omtalt i reportasjen om sommerbyen Trondheim.

Helgeland: Polarsirkelen ligger på 66 grader nord og markerer at du kommer inn i midnattssolens rike. Her finner du blant annet fjellet Torghatten med hull tvers igjennom, fjellkjeden De syv søstre, Vegaøyene med verdensarvsenteret som åpnet i april 2019, pluss tusenvis av øyer, holmer og skjær som mange utforsker med kajakk.

Et av de nyeste tilbudene til turister i området er overnatting i hus som ligger forankret på havet utenfor øya Tomma. Du kommer dit med ferge fra Nesna. Med husene følger egen båt som leieboerne disponerer fritt.

Senja: På yttersiden av Senja finner du det tidligere fiskeværet Hamn som fikk elektrisitet allerede i 1882. Fiskeværet fungerer som hotell, og er et fint utgangspunkt for å utforske hele øya. Mellom turer på hvite strender og grønne fjell, kan gjestene «koke» på 40 grader i badesjarken på brygga. Det gamle fiskeværet har hatt to store branner i nyere tid, men har reist seg fra asken begge gangene, og badesjarken har overlevd alt.

ANDØYA: På Space-senteret kan du lære om verdensrommet Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Andøya: Ikke bare har denne øya langt nord for polarsirkelen lange, hvite strender som Hawaii. Den har også blitt et populært yogasted-sted der mer enn ti prosent av innbyggerne skal være aktive yoga-utøvere. Andøya er i tillegg et sted for den som er interessert i romfart. I tilknytning til Andøya Space Center finner du besøkssenteret Romskipet Aurora, der du kan være med på en virtuell reise i verdensrommet, bli med på eksperimenter, sende ut virtuelle raketter og se hvordan dagliglivet er på et romsenter.

Vardø: På Steilneset i Norgs nordøstligste by står Heksemonumentet, et minnesmerke over de 91 menneskene som ble henrettet i forbindelse med hekseprosessene på 1600-tallet. Her er skjebnene til de 91 ofrene beskrevet og hengt opp på plakater på veggene. Monumentet inneholder også en stol som brenner med evig ild. Byen er i tillegg kjent for sine festivaler, gatekunst og Hornøya fuglefjell.

Mer om

 1. Fjell
 2. Aktiv ferie
 3. Reisetips
 4. Beitostølen
 5. Molde
 6. Voss
 7. Andøya

Flere artikler

 1. 12 opplevelser som setter en spiss på sommerferien

 2. Planlegg ferie i et av verdens vakreste land

 3. 2018 vs. 2019: Dette er de enorme forskjellene

 4. Italienske Sofia med advarsel: - Du skjønner ikke omfanget av krisen

 5. De lokale redningsaksjonene

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder