FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Træna: Festival og midnattssol i havgapet

Av Hanne Marit Tobiassen14.05.18 14:01 | Oppdatert: 18.05.18 09:17

Del saken på:

For mange går sommer i Norge hånd i hånd med festivalopplevelser. Træna på Helgelandskysten byr på en kombinasjon av spektakulær natur og fantastisk festivalstemning. En tur til Trænafestivalen er en opplevelse du sent vil glemme.

TRÆNA (VG reise) Utilgjengelig, forblåst og langt til havs ligger det en liten øy. En liten øy hvor fisken vaker døgnet rundt og måkene så store at de ser ut som de spiser barn til frokost.

Øyriket Træna, som er lokalisert 33 nautiske mil ute i havgapet på Helgelandskysten, er noe av det vakreste, mest robuste og lunefulle Norge har å by på. Her ute finner du også tilfeldigvis det som er Norges fineste og mest eksotiske festival.

Annonse
Reise til Træna

Fiske og festival

Træna ligger midt på polarsirkelen og har vært befolket i nærmere 9000 år. Menneskene som bor her ute kaller seg «folket fra havet». Træna er et av Norges eldste fiskevær og fremdeles er fiske den viktigste næringen for trænaværingene. Havet rundt øyene er lunefullt, men også det viktigste og mest dyrebare de har. Å leve i slike robuste omgivelser krever folk som tåler en støyt.

For å komme til havfolket og den lille øya deres må du investere både tid og penger. Først må du ta deg til midten av Norge – Bodø, Mo i Rana eller Sandnessjøen, før du kan sette beina i båten og seile til havs. Der vil du passere både De syv søstre, Svartisen og mange hundre små øyer og holmer før du til slutt vil se de karakteristiske fjellene fra øya Sanna i horisonten.

Deretter stiger du i land til et lite samfunn fylt med hjelpsomhet og smil. Et barn av havfolket vil tilby deg en tralle til bagasjen og jeg anbefaler deg å takke ja. Da får du både selskap på veien og sparer festivalbeina til dansingen.

Den lille guiden din tar deg til nordsiden av øya hvor du kan finne deg en lun liten moseplass og slå opp teltet på. Å finne et sted med le er helt avgjørende for nattesøvnen, og festivalopplevelsen.

Når du har slått opp teltet, kan du sette over en kanne kaffe på primusen, nyte utsikten og vente på at Norges vakreste festival skal begynne.

Vokst seg stor

Trænafestivalen i Nordland startet i 2003 da Erlend Mogård Larsens barndomsdrøm om en konsert i Kirkehelleren på Sanna gikk i oppfyllelse. 15 år etter har festivalen vokst seg større og høstet internasjonal anerkjennelse for sitt vakre og unike kunstneriske uttrykk. Hvert år forvandles det lille øysamfunnet til et yrende festivalområde med scener, restauranter, barer og campområde.

I år arrangeres festivalen fra 5. til 8. juli. Programmet består i hovedsak av norske artister, blant annet Sondre Justad, Daniel Kvammen, Kari Bremnes og Gåte. Tidligere har blant annet Madrugada, Kvelertak, Matoma og Bjørn Eidsvåg opptrådt på øya.

På hovedøya Husøy, trår hele lokalbefolkningen til når festivalen arrangeres. Festivalen oser av dugnadsånd og frivillig engasjement fra de 500 innbyggerne på øya. Alle mobiliserer for å lage årets fest – barna triller bagasje og fungerer som lokale guider og bestemødre steker vafler. Det hele er så idyllisk at det nesten er for godt til å være sant.

Musikk og friluftsliv

Campområdet til festivalen er et relativt stort areale. På den nyklipte gressletta står teltstengene tett i tett, men hvis du ønsker mer ro og privatliv er det mer kuperte området ned mot vannet et godt alternativ. For hvem vil vel ikke ha sjøutsikt når de først er på Træna?

Det finnes ingen andre overnattingssteder på Husøy, med mindre du har lyst til å egle deg innpå en lokal familie. Derfor er det helt essensielt å ta med varmt tøy og bra utstyr. Været på Træna kan skifte veldig fort, du kan være heldig å få 20 grader og steikende sol, men siden øya ligger utsatt til midt ute i havgapet så kan også hagl, isvind og horisontalt regn melde sin ankomst.

Fokus på fisk

Beliggenheten til Træna gjør at den byr på noen fantastiske råvarer fra havet. Festivalmaten holder en uvanlig høy standard. Her får du alle havets delikatesser i flere ulike prisklasser, alt sammen sprellende ferskt og nyfisket. Hva med å for eksempel å prøve en selgryte, hvalburger eller lokal sushi fanget på brygga?

Unike Sanna

Vest for Husøy ligger de karakteristiske fjellene fra Sanna som en vakker festivalkuliss i horisonten. De spisse fjellene bergtar de fleste som beskuer dem og lar deg sitte igjen måpende av beundring. Den lange sandstranden og det turkise havet gir en fornemmelse av å være i sydligere strøk. Det bor kun to fastboende på Sanna, men om sommeren er det flere hytteturister på den sjarmerende øya.

For å få en oversikt over havet og alle øyene på Træna anbefales det å gå tunellen gjennom fjellene og opp til NATO-stasjonen og toppunktet Gompen. Utsikten som møter deg der er virkelig spektakulær – når du står på toppen av Sanna slår det deg fort hvor utrolig vakkert Norge er.

Trænafestivalens vakreste scene finner du i en Sannas mange grotter. Kirkehelleren er en katedrallignene grotte som innbyr til en magisk konsertopplevelse og fantastisk akustikk. Under festivalen er det satt opp egne båter til og fra Husøy og Sanna, slik at flest mulig kan få med seg den eksklusive konserten som årlig holdes i Kirkehelleren.

Her spiser du

FishyFishyNamNam serverer kortreist sjømat basert på norske mattradisjoner, men med en moderne vri. Når restauranten stenger for kvelden omgjøres lokalet til et dampende hett klubbkonsept som går under navnet Klubb Kokkejævel. Er det et sted du får svingt dansefoten så er det her.

Sjyen pop-up restaurant byr på fine dining og drives under festivalen av Lovundkokken Tomas Nilsen. Her serveres det hver dag velsmakende retter basert på sjømat.

Slik reiser du

En ting du ikke kommer utenom når du skal til Træna er båt. Det er mulig å ta båt fra enten Bodø, Sandnessjøen eller Stokkvågen. Hvis du velger å kjøre bil så byr Helgelandskysten på en spektakulær rute langs kysten. For mer komfort er det mulig å fly til Bodø og ta båten videre derfra. Det settes opp egne båter i forbindelse med festivalen, men deler av strekning er ikke mulig å forhåndsbestille på nett, dermed gjelder prinsippet førstmann til mølla.

Seil Norge har de siste årene hatt et tilbud om å seile til og fra festivalen. Hvis du vil oppleve mer av vakre Helgelandskysten er dette et utmerket alternativ.