FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Spanias ukjente playas

Av Dag Fonbæk 18.09.14 14:26 | Oppdatert: 18.09.14 15:36

Del saken på:

COSTA BLANCA (VG) Beliggende tett på nordmenns favorittreisemål Albir, Alfaz og Altea ligger strandbyen Javea. Her hører du knapt et norsk ord.

… midt på «norskekysten»

I fine Javea er spanske feriegjester i flertall. I hvert fall på stranden, dit spanjolene kommer bærende på solstoler, parasoller og oppblåsbare badedyr.

Vi andre leier strandseng og solbeskyttelse for 50 kroner dagen.

Javea besitter både en bred og fin bystrand (Arenal-stranden) og en av Spanias yndigste badebukter, ifølge en kåring i 2013:

Cala Granadella-stranden i utkanten av byen ligger i bunnen av en bratt og snirklete skogsbilvei. Er du heldig og finner parkeringsplass, kan du nyte strandlivet og de små tavernaene helt til kvelden faller på.

Gamleby-perle

Kystbyen Javea (Xàbia på valenciansk), midtveis mellom Valencia og Alicante, fremstår som litt av et kinderegg med flotte strender, koselig gamleby og en hyggelig gammel havn.

Gamlebyen er Javeas perle. Vel bevart, med smale gater og smijernsbalkonger oppetter husfasadene.

Rundt katedralen fra senmiddelalderen klynger byens historiske kvartaler seg sammen, med husfasader drapert med blomster i fargerike keramikkpotter. Folk lever sitt dagligliv i de trange gatene – knapt farbare for annet enn mopeder.

Gul «Sangria»

Slå deg ned på Plaça de Baix og bestill tapasretter fra krittavlen på Taberna Mediterranea.

Se hvor glad servitøren blir når du bestiller en porsjon hjemmelagde bacalaoboller!

Javeas gamle havn er også et trivelig sted å være når fullmånen stiger opp av havet (!) en sen julikveld.

Det er da du skal bestille en mugge Agua de Valencia på uteterrassen hos La Quinta, midt på havnepromenaden.

I gangavstand fra havnen ligger Arenal-stranden – byens kilometerlange sandstrand full av fargerike parasoller og en like lang rekke med barer og spisesteder langs den brede, bilfrie promenaden. Ideelt for barnefamiliene.

Parador med hage

Byens Parador (statlig turisthotell) troner i en grønn hage i enden av bystranden, der også vannsport-aktivitetene finner sted.

– I Javea har mange spanske diplomater sine feriehus, forteller Karen Astrid Sand på Spanias norske turistkontor.

– Det er blitt en av mine favorittbyer også, særlig den sjarmerende gamlebyen og alle utsiktspunktene der du på en klarværsdag kan se helt over til Ibiza, forteller Sand.

Flere gode strender

Javea er omgitt av klipper med fyrlys. Til San Antonio-klippen kan du rusle opp fra havnen. Belønningen er et fenomenalt utsyn over Middelhavet og Costa Blanca.

Cabo de la Nao-klippen på motsatt side egner seg best for en bilutflukt, gjerne kombinert med et besøk i Cala Granadella – altså kåret til en av Spanias yndigste badebukter.

FORMENTERA (BALEARENE)

Å ankomme Formentera med båt fra Ibiza, er som å komme til en sydhavsøy: Vannet er krystallklart. Sandstrendene er supre – og det er lengre mellom badehåndklærne enn på moderøya.

Formentera er langt «enklere» enn Ibiza, selv om kjentfolk som designguruen Philippe Starck har hus her ute. Øya har alltid vært hippienes øy med beachpartyer og fullmånefester til morgengry – og slik er det fortsatt.

Spise (sjømat) gjør du best hos smått legendariske Juan & Andrea helt nede på stranden, der småbåter skysser folk i land fra yachter og fritidsbåter.

PLAYA DE RODAS (GALICIA)

1200 meter lange Rodas-stranden tilhører den isolerte øygruppen Islas Cies utenfor byen Vigo i Galicia, nordvest i Spania. Stranden her i Asterix- og Obelix-land er en del av øygruppas naturpark – jomfruelig og omgitt av azurblått atlanterhav.

Cies-øyene ble i 2007 kåret til verdens flotteste strand-område av reiselivsmagasinet TheGuardian.

Du trenger båt for å komme hit til Galicias ville strender. Fra tidlig i juni til 14. september er det daglige båtforbindelser fra havnen i Vigo.

PLAYA DE LOS MUERTOS (ALMERIA)

På Almeria- kysten, nord for Malaga, ligger kilometerlange Playa de los Muertos med finkornet sand og steinformasjoner som nærmest er blitt et symbol for denne stranden.

Selv om Almeria ikke akkurat er viden kjent blant nordmenn, er stranden her rangert som en av de flotteste i Spania. Du kan ikke kjøre helt ned, men må rusle i ca . 15 minutter gjennom et kupert landskap for å komme ned til herlighetene.

Spesielt flott er den 200 meter lange bukten Cala de las Salinicas.

PLAYA PAPAGAYO (LANZAROTE)

Mens Lanzarote-turister flest labber langs Puerto del Carmens lange strandpromenade og lar seg vindpiske av svart lavasand på turistbyens strand, tar vi i stedet turen til øyas sydpunkt Playa Blanca, der Papagayo-strendenes gylne sanddyner tar blidt imot oss.

Papegøyestrendene er Lanzarotes aller fineste strender, der du fortsatt kan finne din egen badevik uten særlig mye trengsel. Papagayo er egentlig syv strender, hvorav to er godkjent for nakenbading.

PLAYA DE GUADAMIA (BISCAYA)

Mellom Gijon og Santander på Spanias nordkyst finner du Guadamía-stranden, tett på landsbyen Llames de Pría. Mest kjent for sine «bufones de Pría», geysir-liknende sjøvann som skylles inn i småhull i fjellklippene og sprutes ut på overflaten.

Guadamía i Asturias-regionen er langgrunn og velegnet for barnefamilier. 800 meter lang og 80 meter bred, ingen store bølger eller skumle undervannsstrømmer. Rett ovenfor stranden ligger en liten restaurant med bar.

Slik kommer du dit

Etter at SAS sløyfet sin direkterute fra Oslo til Valencia kommer du deg enklest til Javea ved å fly til Alicante (SAS og Norwegian fra flere norske byer). Derfra er det circa 10 mil å kjøre med leiebil til Javea.

Det går også buss til Javea fra både Alicante og Valencia. Kjøretid er to og en halv time.