FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er flyplassenes nye sove-boks

Av Dag Fonbæk 11.03.15 20:12

Del saken på:

Zzzzzsiste nytt for trøtte flypassasjerer: Sov i en boks på flyplassen!

Gardermoen-ledelsen: - Ideen er spennende

Finnene er innovative på design og komfort, derfor er det neppe tilfeldig at Europas første «sove-bokser» for ventende flypassasjerer er tatt i bruk på Vantaa-flyplassen utenfor Helsingfors.

Abu Dhabi-flyplassen i De forente arabiske emirater har allerede tatt i bruk tilsvarende sove-bokser for sine passasjerer, og flere flyplasser kommer etter.

Flyplassen, som i fjor ble kåret til Europas nest beste flyplass å sove på, har mange transit-passasjerer på vei til og fra Asia.

Hvis korresponderende flyavgang er noen timer unna, tar passasjeren seg ofte en lur – og de nye «sove-boksene» skal sånn sett gjøre Helsingfors-flyplassen enda mer attraktiv for reisende på the fast track to the east-rutene til Finnair og andre.

De nye sove-boksene sikrer den reisende både ro, fred og privatliv.

Med deksel

Boksene – eller «belgene» som flyplassdiver Finavia velger å kalle dem – har et deksel som passasjeren kan styre med trykkapper inne i boksen. Vil passasjeren beskytte seg mot lys, innsyn og forstyrrelser, kan han trekke dekselet over seg ...

Sove-boksene er neppe noe for folk med klaustrofobi, men designet til Gosleep har ergonomisk sete som kan gjøres om til en seng, slik at det blir mest mulig behagelig å ta en lur under lokket.

– Vi gjør mye for å gi passasjerene våre en mest mulig stressfri reise. Som en mye brukt transfer-flyplass, der folk gjerne tar seg en lur, vil vi gjerne ligge i forkant med nye tilbud, sier Finavia-sjef Heikki Koski på Helsinki Airport.

Nettstedet SleepinginAirports.com rangerte i fjor Helsingfors-flyplassen som den tredje mest søvnvennlige flyplassen i fverden, bak Singapore Changi og Seouls Incheon International Airport.

Strømuttak

Håndbagasjen kan du plassere trygt under setet i sove-boksen. Dekselet du trekker opp, beskytter mot sjenerende lys.

Setet har også strømuttak, slik at du kan lade mobilen eller PC-en mens du hviler.

Gosleep-tjenesten er både utviklet og produsert i Finland, som ligger langt framme i utviklingen av nytt flyplassutstyr og -design.

– Sove-boksene har vært testet ut ved Gate 18 en stund, og erfaringene er gode, sier Jussi Piispanen, administrerende direktør i Short Rest Solutions Ltd. som har utviklet produktet.

19 bokser

– Publikums tilbakemeldinger er viktige for oss, slik at vi kan utvikle kundeservicen på Helsingfors-flyplassen i riktig retning, sier Heikki Koski.

Vantaa-flyplassen har i alt 19 sove-bokser, plassert ved Gatene 18 og 38. Puter og pledd er også tilgjengelig – og søvn-opplevelsen koster 9 euro (80 kroner) timen.

– Er sove-boksene noe for Oslo Lufthavn?

– På grunn av plassmangelen i dagens terminal har det så langt ikke vært aktuelt for OSL, og slike bokser er heller ikke prosjektert inn i den nye terminal-delen som åpner i 2017, sier pressejsf på hovedflyplassen, Joachim Westher Andersen, til VG.

– Men ideen er spennende, så vi skal følge med på hvilke erfaringer de gjør seg i Helsingfors, legger han til.

Eksterne lenker