Gå i ring på sightseeing i Wien

WIEN (VG) Langs Ringstrasse - som omslutter indre Wien - ligger høydepunktene tett. Her er ti av dem. En super sightseeingrunde til fots!

Takk til keiser Franz Josef, som med ordene «Det er min vilje...» lot bygge tallrike stasbygninger langs Wiens Ringstrasse - der byens forsvarsmurer tidligere sto.

I dag kan besøkende i den fordums Europa-hovedstaden spasere langs stasbulevarden og la seg imponere av keiserlige praktbygg, paleer, vakre parker og deilige wienercafeer.

Les også: Se hvilken storby som passer for deg

Bli med oss på tur langs Ringen:

STADTPARK

STADTPARK: Statuen av komponist Johann Strauss ligger i byparken. Foto: GØRAN BOHLIN / VG


Et fint sted å starte ring-vandringen er i byparken, beliggende inntil Parkring, anlagt i 1862 etter at forsvarsverkene ble revet. La deg avbilde med den forgylte valsekongen Johann Strauss d.y. rett innenfor porten. I paviljongen bak statuen spilles Strauss-musikk i helgene, tett på Hübner biergarten.

PÅ WIENERCAFÉ

PAUSESTED: Schwartzenberg er den eldste kaféen langs Ringstrasse. Foto: GØRAN BOHLIN / VG


Langs Ringen ligger flere av de klassiske wienerkafeene - som aller eldste Café Schwartzenberg(Kärntner Ring 17) som har servert kleiner melange og apfelstrudel siden 1861. Like ved ligger innrøkte Café Prückel(Stubenring 24) - begge verd et besøk.

Les også: Wien skal bare nytes

NYTTÅRSKONSERTEN

GODT NYTTÅR: Franz Welser-Moest dirigerer Wiens filharmoniske orkester under årets nyttårskonsert i Musikverein. Foto: AP


Ta en kort avstikker fra Ringen, bort til konserthuset Musikverein (Bösendorferstr. 12), hvorfra den årlige nyttårskonserten på TV overføres. Til nyttårskonserten er det vrient å få billetter, men både Wienerfilharmonikerne og -symfonikerne gir konserter i Musikverein året rundt.

NASCMARKT

MARKED: Naschmarkt er et marked med ferskvarer og små spisesteder, flott både til lunch og middag. Foto: GØRAN BOHLIN / VG


Fra Musikverein er det ikke mange skrittene bort til Karlsplatz med all sin flotte jugendarkitektur signert Otto Wagner - og Wiens klassiske matmarked Naschmarkt bugnende av friske grønnsaker, oster og delikatesser. Mange av bodene serverer god lunchmat. Kanskje tid for en Gösser-øl og en würstel?

OPERAEN

STAATSOPER: Bilde fra det årlige operaballet i Staatsoper. Foto: SKA/FirstLook/WENN


Wiens Staatsoper(Opernring) var det aller første av Ringens stasbygg som ble åpnet - med Don Giovanni i mai 1869. Billettene til operaforestillingene er dyre - men på sommerstid klan du se gratis filmforestillinger på kjempescreen utenfor - kjente stykker av bl.a. Mozart, Strauss, Wagner, Verdi og Puccini.

HOFBURG

STASELIG: Det finnes mange transportmidler for turister i Wien, - hest og vogn er en av dem. Her blir noen turister kjørt gjennom Hofburg. Foto: GØRAN BOHLIN / VG


I 640 år regjerte habsburg-erne sitt imperium fra Wien - og staselige Hofburg er kanskje byens aller største symbol på keiserrikets storhet. Herfra regjerte de store deler av Europa fra 1278 til 1918. Turistene går primært for å se Den spanske rideskolen og skattkammeret. Café Silberkammer er stedet for en kaffe-rast.

SHOPPING-AVSTIKKER

SMÅBUTIKKER: Mariahilferstrasse er en innholdsrik handlegate. Det er også mange småbutikker i de mindre gatene i nærheten. Foto: GØRAN BOHLIN / VG


Wien-turistene flest gjør sine innkjøp i overfylte Kärtner Strasse (rundt Stephansdomen). Ta heller en kort avstikker fra Ringen opp til Mariahilferstrasse, som er en mye hyggeligere shoppinggate med færre kjedebutikker. Her handler byens innbyggere.

MUSEUMS-KVARTERET

MANGE INNTRYKK: Musumsquartier er den mest besøkte attraksjonen i Wien. Her er enormt mye å se på, så hvilepauser må til. Foto: GØRAN BOHLIN / VG


I de gamle keiserlige stallene har MuseumsQuartier (10 år i år) tatt Wiens befolkning og turistene med storm. Årlig besøker nær 4 millioner de åtte museene her inne - som i år kan skilte med Dali, Klimt og Schiele, blandet med sandskulpturer, barnekunst, mini-racerbiler og rom-roboter. Mye å se, så pauser må til...

RÅDHUSPLASSEN

SAMLINGSSTED: Fotballfans fotografert under kvartfinalen mellom Spania og Italia i fotball-EM 2008. Foto: AFP


Wiens praktfulle rådhus med 100 meter høye gotiske tårn - og framfor alt plassen foran - er åsted for aktiviteter året rundt: Fra klassisk julemarked til friluftskonserter og sommerlige visninger av klassiske storfilmer, med flomlyst rådhus i bakgrunnen. Her skjer alltid noe!

Les også: Jul for alle sanser i Wien

BADESCHIFF

SKÅL: Badeschiff flyter i Donau midt i Wien, her kan man avkjøle seg helt frem til klokka ti om kvelden. Nina, Anouk og Magda skåler med litt sprudlevann. Foto: GØRAN BOHLIN / VG


Som en spennende kontrast til alt det historiske Wien har å by på, framstår badeskipet i Donau-kanalen, nede ved Franz Josef kai, som et dagsfriskt og ungdommelig innslag. Her koser Nina, Anouk og Magda seg med noe godt i glassene. Inngangsbillett: 10 euro. Og dermed er ringen sluttet.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

The online travel guide for Vienna

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder