BLÅTT HAV: Blå himel og hvite kirker. Slik vil vi ha det i ferien. Foto: AFP

Gode reisetips til Hellas-ferien

Athen - Thessaloniki - landsbygda - Kreta - Hydra - Skiathos - Skopelos

Hellas! var det rungende svaret da VG i vinter spurte sine lesere om hvor de helst ville slikke sol til sommeren. Her er våre beste artikler.

Nå er sommeren like om hjørnet, derfor henter vi fram igjen noen av artiklene våre om landet.

* HELLASGUIDE: I Den store Hellas-guiden gir vi eksempler på steder i Hellas som passer for folk med ulike interesser. For eksempel for fjellturister, øyhoppere, historieinteresserte, småbarnsfamilier, seilere, festløver, filminteresserte, kjendiskikkere og - faktisk - skientusiaster.

* CHARTERNYHETER: Charterselskapene vet også at nordmenn elsker Hellas, derfor var det mange greske nyheter på charterprogrammene sist sommer.

LANDBYLIV: Tove Cecilie Fasting driver gjestgiveri og taverna i Nordhellas. Foto: Terje Bringedal

* FERIE PÅ LANDSBYGDA: Men mange vil helst feriere lang unna masseturismen. Norske Tove Cecilie Fasting har giftet seg med en greker, og driver gjestgiveri og taverna i sin egen hage i Eleftheres på den greske landsbygda.

* GOD VIN: Tove serverer selvsagt lokalprodusert vin på tavernaen. Noe av den beste vinen i Hellas produseres like i nærheten. Vinhuset Biblia Chora ved foten av Pangeon-fjellet har laget en som ble kåret til en av verdens aller beste hvitviner i fjor.

* THESSALONIKI: For å besøke Tove nord i landet, er det greit å fly til Hellas' nest største by, Thessaloniki. Dette er også byen med flest studenter, flest barer, kafeer og restauranter per innbygger. I Thessaloniki er det et livlig uteliv med greske ungdommer, og ikke så mange fulle turister. Dette er kafeløvenes metropol.

* KUL KRETA-KAFE: På Kreta møtes de lokale ungdommene helst på kafe i Koum-Kapi-området i Chania. Et viktig sted å se og bli sett.

MATKURS: Aud Thorstad arrangerer matkurs hjemme hos seg i landsbyen Hamalevri på Kreta. Foto: Terje Bringedal

* MATKURS: En annen nordmann som har bosatt seg i Hellas, er Aud Thorstad. Hun og ektemannen Kåre, er de eneste utlendingene i den idylliske landsbyen Hamalevri på Kreta. Der bor de i en restaurert olivenmølle, og holder kurs i kretisk matlaging for skandinaver. Les mer om matkurset her.

* KRETA UTENFOR ALLFARVEI: Mange vender tilbake til Kreta år etter år. Og den som vil oppleve nye sider av øya, kan følge i fotsporene til Arve Torkelsen som har hus i Rethymnon. Her viser han sitt Kreta på ukjente stier.

* SPIS GODT: Og her gir Arve Torkelsen sine beste tips til gode spisesteder i Rethymnon.

* FOTTURER PÅ KRETA: En annen som gjerne vil at nordmenn oppdager nye sider av Kreta, er Julia Schreiner Benoti. Hun har selv gått øya på kryss og tvers, og gitt ut boken 35 fotturer på Kreta.

ROMANTISK: Mange har forelsket seg i den venetianske havnen i Chania. Foto: Mona Langset

* ROMANTISKE CHANIA: De fleste norske turistene på Kreta bor på hotell i Chania-distriktet. Mange er også innom selve byen i løpet av ferien. Chania er en romantisk by. Selv om man er på chartertur, kan det være hyggelig å ta en natt på et av de små hotellene med utsikt over den venetianske havnen.

* GAMLE HESTEDROSJER: Mange av de som har besøkt Chania tar også en rundtur i en av de gamle hestedrosjene. Noen av dem har fraktet passasjerer i 150 år.

* ØY UTEN STØY: På øya Hydra er det bare hester og esler. Eneste bil er søppelbilen. Ellers er det stille. Ikke en gang mopeder er tillatt i gatene der. Hydra er også en øy som var kjent som en lekegrind for jestsetere før i tiden.

* BARNEKLUBBTEST: Alle de store charterselskapene er godt representert på Kreta, og alle har hoteller som er spesielt tilrettelagt for barn. I 2008 testet vi barneklubbene på de beste familiehotellene til Ving, Star Tour, Solia og Apollo. Men dette er nå tre år siden, og etter at VG var der har det skjedd flere forandringer. I tillegg har Solia begynt med en egen Mummitrollklubb for de minste.

* MAKSIMALISME: Men Kreta har hoteller i alle kategorier og størrelser. I Rethymnon kan du for eksempel bo på koselige Olgas Pension.

SKIATHOS: Mange har reist til Skiathos for å oppleve Mamma Mia-stemningen. Akkurart her var det hengt opp en postkasse i filmen, hvor Sopie postet bryllupsinvitasjonene til alle sine mulige fedre. Foto: Terje Bringedal

* MAMMA MIA-STEMNING: Da Mamma Mia-filmen gikk sin seiersgang på kinoene vinteren 2009, drømte mange om å sette seg på første fly til Hellas om våren. Vi var med årets første charterfly til Skiathos. Alle utescenene i filmen ble tatt opp på Skiathos og naboøya Skopelos, en halv times fergetur unna.

På Skopelos, kan du også besøke kapellet på toppen av klippen der Meryl Streep giftet seg med Pierce Brosnan i filmen.

* ØKONOMISK KRISE OG STREIKER: Hellas er ikke bare sorgløse feriedager. Før sommeren i fjor var mange turister bekymret for om de ville bli rammet av streik dersom de la ferien til Hellas. Men VG skrev at du merker lite til streikene på øyene.

Samtidig tryglet hotelleiere turistene om å redde Hellas.

Og den greske regjeringen lovet å kompensere turister som led økonomiske tap på grunn av eventuelle streiker.

* GOLF: Hellas har noe for de fleste, også for golfere. Kreta fikk sin første 18-hulls golfbane for åtte år siden.

METRO: Dette er en stasjon på Athen Metro. Mange av stasjonene er utsmykket med arkeologiske funn. Foto: Andrea Gjestvang

* PÅ SKI: Også de som trives best med ski på bena, kan legge ferien til Hellas. Et av de mest populære alpinsenterene ligger 20 mil nord for Athen. VG har besøkt Parnassos skisenter.

* ATHEN METRO: Og er du i Athen, må du selvsagt reise med Metroen. Den er så fin at den er nesten verdt en tur til i seg selv.

LES OGSÅ: Her er lesernes drømmesteder . Over 19.000 VG-lesere svarte på undersøkelsen om hvor de ønsker å reise i år.

Det finnes selvsagt enda flere ting man kan gjøre i Hellas. Del dine beste tips i kommentarfeltet under.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder