FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Her er Sicilias levende filmkulisser

Av Yngve Kvistad01.04.12 22:00 | Oppdatert: 10.07.17 10:50

Del saken på:

Noen av verdens beste og fineste filmer er innspilt på Sicilia. 350 spillefilmer og TV-dramaer er helt eller delvis laget her. Følg VGs sceneanvisning til filmklassikerne.

Reis i filmstjernenes fotspor

En dag står du der, på piazzaen foran landsby-kirken i Palazzo Adriano, og du skulle så gjerne hatt et lommetørkle for hånden.

Her er filmhistoriens kanskje mest bevegende scener spilt inn. Jada, de mest sentimentale også.

Tåreperse

Og mens du står der og kjemper mot vårflommen i øyekroken, skjønner du av reaksjonen hos morgenfuglene utenfor kafeen rett ved at dette har de sett før: Besøkende som i møtet med landsbytorget, klokketårnet og kirkefasaden akutt gjenopplever den overveldende finalen i «Cinema Paradiso».

Giuseppe Tornatores Oscar-belønte tåreperse er en eneste lang ode til kinomørkets magi. Et filmatisk testament med selvbiografiske trekk - med hilsen og takk fra en av Sicilias egne sønner som vokste opp under bygdekinoens flakkende lyskjegle og ble en av Italias ledende filmmakere.

Filmturisme

Hvert eneste år søker alminnelige kinogjengere og ivrige cineaster til den gjestfrie middelhavsøya med det ufortjent dårlige ryktet. Mange gjør det nettopp for å se hvorfor Visconti, Fellini, Antonioni, Pasolini, Bertolucci, Zeffirelli, De Sica, Scola, Giordana, Taviani-brødrene og andre regissørstorheter valgte Sicilia som ramme for sine fortellinger.

Har du en reiseanbefaling som du kan relatere til film? Fortell nederst i saken!

Andre oppdager ikke at de går i sporene til Woody Allen, Francis Ford Coppola, George Lucas, Ingrid Bergman, Sophia Loren, Brad Pitt eller George Clooney før de står midt i scenografien.

Filmturisme er ingen ny trend innen reiselivet. Men få steder er bedre tilrettelagt for den slags opplevelsesturisme enn Sicilia - en øy som bare tar noen timer å krysse i bil, og med kjente scener bak neste sving.

350 filmer

Sicilia har de siste 50 årene vært arena for drøyt 350 spillefilm- og TV-dramaproduksjoner, kanskje mest fordi Sicilia i seg selv har så mange historier å fortelle (hør bare med Odyssevs!) - og fordi det bor så mye skjønnhet og billedrikdom i øyas dramatiske landskap og autentiske byer.

En av historiene herfra som gjør seg på film, er den om mafiaen. Den sicilianske mafiaen, Cosa nostra, er alle forbryterske syndikaters onde mor.

Mafiaeposet fremfor noe er selvfølgelig «Gudfaren» - et filmatisk og stilistisk referanseverk som har sitt episke arnested i byen Corleone nordvest på Sicilia, men som ikke har en eneste scene herfra.

Grand tour

På øyas østkyst, derimot, rundt forføreriske Taormina og nærliggende landsbyer, kan du i løpet av en enkelt ettermiddag ta en grand tour til ikoniske «Gudfaren»-scener:

La oss si du har spist lunsj inne i klosterhagen på Italias mest eksentriske luksushotell; sagnomsuste San Domenico Palace.
Her hadde Frank Sinatra og Marlene Dietrich i årtier faste rom, og Richard Burton og Liz Taylor forsøkte å drepe hverandre her en gang i blant. Nøkkelscener i Michelangelo Antonionis besnærende «L'Avventura» og Luc Bessons «Det store blå» finner sted her, og Monica Belluccis avkledde legeme er foreviget for ettertiden i bittersøte «Malèna».

Og la oss si du har leid en Fiat, som Roberto Benigni gjør når han forlater Taormina i mafiaparodien «Johnny Tannpirker», så svinger du først nordover, tar av mot Forza d'Agro etter et drøyt kvarter, og kjører rett inn i Gudfarens «Corleone».

Corleone

Den ekte Corleone-byen fungerte ikke som filmkulisse. Derfor valgte Francis Ford Coppola å gjøre eksteriøropptakene til første og andre film her. Samt i nabobyen Savoca, hvor du kan besøke kirken hvor Michael Corleone ble viet til sin Appolonnia - og deretter spasere ned til Bar Vitelli og ta en drink i samme stol som Al Pacino tok noen glass, for mye visstnok, av den lokale grappa miele - druebrennevin med honning.

Deretter, når du skal sørover for å besøke de ubegripelig vakre barokkbyene Ragusa Ibla, Modica, Scicli og Noto for å oppsøke nøyaktig de samme kafeene som Monica Belluccis Malèna og Marcello Mastroiannis skilsmissesøkende Ferdinando frekventerte, kikker du også innom unnselige Fiumefreddo og Castello degli Schiavi hvor don Corleones første kone møtte sin frelser.

Star Wars

Kaster du så et blikk opp mot vulkanen Etna, ser du også inn i Pasolini-land; her har vulkanutbrudd symbolisert armageddon og helvete i tre av hans filmer, og en annen planet i «Star Wars III».

I bakspeilet har du nå Taormina, klippebyen med det greske teatret hvor Woody Allen filmet «Frodige Afrodite» og Giardini Naxos' strender som charterreisende nordmenn har hatt et forhold til i 30 år.

På sørøstspissen av Sicilia kjører du inn i Montalbanos rike. Selv om den matglade politiinspektøren fra Andrea Camilleris side er geografisk plassert i havnebyen Porto Empedocle («Vigata») på vestkysten, er alle filmene spilt inn i knøttlille Punta Secca (Montalbanos bolig) og i Scicli (politistasjonen), mens handlingen gjerne foregår i Ragusa Ibla.

Som autonom region med en stolt forhistorie, vil Sicilia helst ha minst mulig med Italia å gjøre. Derfor kan det synes som et paradoks at nettopp denne øya så ofte er blitt valgt til å representere det italienske på film.

Når du kommer hit, og du står på piazzaen foran landsbykirken i Palazzo Adriano, skjønner du at så «enkelt» er det ikke.
Italia er Italia, men bare Sicilia er Sicilia. Også på film.