FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Bokbad for kropp & sjel ved Lyngør

Av Anne Bergseng21.04.14 11:40

Del saken på:

GJEVING (VG) Sjøboder og hytter i gammel sørlandsstil. Havet. Svaberg. Lyngør rett ut. Bokhotellet ligger og skvalper i sjøkanten.

Tips til 10 «lune hi» for miniferier denne våren

Her kan du starte et nytt kapittel i livet, eller litt mindre dramatisk; bare slappe av og nyte lukten av saltvann fra terrassen.

«Det ligger en roman i ethvert menneskes liv», står det malt på skranken i resepsjonen, og i en skål på benken ligger det bokstavkjeks. Når du sjekker inn, får du vite hvilken side eller hvilket kapittel du skal bo på, i stedet for romnummer.
For som navnet på hotellet forteller, er bøker og litteratur den røde tråden både når det gjelder interiør og arrangementer her.

Tilegnet bøkene


Ideen til et eget overnattingssted tilegnet bøkenes verden, fikk eierne i forbindelse med finanskrisen. Hotellet lå der så vakkert plassert, men manglet et trekkplaster og en identitet.
De fant ut at de ville forsøke å gi nytt liv til stedet gjennom det skrevne ord, og bokhotellet ble en realitet i 2010.
Bokbyen Skagerrak i Tvedestrand ligger et kvarter unna, og samarbeider med hotellet om arrangementer.

- Vi vil at dette skal være et sted hvor folk kan senke skuldrene, enten de liker å lese eller ei, sier daglig leder May-Lill Skjeggedal (30).

Bøker er uansett en tydelig profil her, og May-Lill viser frem skryteskapet med bokskatter, som en førsteutgave av Sigrid Undsets «Jenny», verdifulle eksemplarer av Grimms eventyr og Arne Garborgs «Bondestudentar», blant mange andre.

Mer enn en seng


Levende forfattere vanker også her, og på veggen henger bilder av en lang rekke kjente skriveføre folk som har vært på besøk.

Vil man være aktiv utendørs, kan man dra med båt til Lyngør, prøve seg på dykking, gå tur på oppmerkede stier eller leie en båt. Bokhotellet er et av mange særegne overnattingssteder her i landet, som er med på å gjøre en hotellovernatting til noe mer enn en seng å sove i.

Høye krav


- Dette er hoteller som ofte er knyttet opp mot et tema, en aktivitet eller en matopplevelse. Jeg mener de spiller en viktig rolle i norsk reiseliv, ikke minst det at stedene blir en attraksjon i seg selv, sier Per-Arne Tuftin, reiselivsdirektør i Innovasjon Norge.

Det stilles ofte høye krav til denne typen bosteder:

- Selger man seg inn på å være et nisjehotell, kreves det at gjestens opplevelse står i forhold til forventning, sier Tuftin. Han får støtte av direktør Hilde Charlotte Solheim i Virke Reiseliv.

- Når man oppsøker disse stedene, er det fordi man søker noe helt spesielt, og vil ha en unik historie eller atmosfære, sier Solheim.

Mange skjulte perler


Hun mener det finnes mange skjulte perler rundt i landet, som folk ikke kjenner til.

- Det eneste vi ikke har i Norge, er steder som tilbyr hemningsløs luksus, i femstjernersklassen. Da må man ha minst dobbelt så mange ansatte, og det krever og koster mye, sier Solheim.

Her er ti andre spesielle steder å stikke av for en helg utover våren:

Harahorn, Hemsedal


Nord i Hemsedal ligger Harahorn, høyt og fritt 1100 meter over havet, på et tun med 20 små og store hus. Noen er restaurerte Hallingstuer mens andre er nye bygninger. Pris: 1800 kr per person inkl. halvpensjon.

Villa Norangdal, Hellesylt

Det ærverdige trehotellet er pusset opp til et lekkert boutique-hotell, og omgitt av sunnmørske fjellmassiver ligger det perfekt til for naturopplevelser. Fra juni er det sesongåpent, før det må man forhåndsbestille. Pris: 1900 kr for dobbeltrom med frokost.

Juvet Landskapshotell, Valldal


Her bor man i en glasskube midt ute i naturen, med utsikt til fossefall, irrgrønn vegetasjon og steile fjellsider. Pris: 1450 kr per person i dobbeltrom, 1250 kr for påfølgende netter.

Dalen Hotel, Telemark

Eventyrhotellet fra 1894 er bygget i romantisk stil med dragehoder, tårn og spir, altaner og gesimser. Sesongåpning er 25. april, og frem til 18. mai er det åpningstilbud på 600 kr per person per natt i minimum to netter. Ordinær pris er det dobbelte.

Bekkjarvik Gjestgiveri, Austevoll

Bekkjarvik Gjestgiveri har havet og historien i ryggen, og ligger på en av øyene i Austevoll kommune sør for Bergen. Det ble bygd på slutten av 1600-tallet. Bocuse d'Or-vinner Ørjan Johannessen er til vanlig kokk her. Pris: 1690 kr for dobbeltrom med frokost.

Skongenes fyr, Vågsøy


Langs hele kysten ligger fyr man kan overnatte på. Dette fyret fungerer som en ubetjent Turistforenings-hytte, så her står du for mat og drikke selv. Pris: 250 kr døgnet for DNT-medlemmer, 300 kr for ikke-medlemmer per natt.

Stokkøya Sjøsenter, Åfjord

Ligger helt ytterst på kysten av Trøndelag, og har overnatting, god mat i restaurant Strandbaren - og en av de fineste sandstrendene i denne delen av landet. Pris: Ca 1450 kr for to.

Engø Gård, Tjøme

Det tidligere Pihls Pensjonat på Tjøme gjenoppsto som Engø Gård på slutten av 90-tallet, og har siden vært kjent for høy standard og himmelsk mat. Pris: Overnatting med frokost koster 1850 kr for to. Men man bør spise middag her, og satse på en av pakkene de tilbyr.

Walaker Hotell, Solvorn


Rett ved fjorden i idylliske Solvorn i Luster kommune, ligger hotellet som har gått i arv i mange generasjoner, og er det eldste familiedrevne hotellet i landet. Jostedalsbreen og Urnes stavkirke i nærheten. Priser: Avhenger av type rom. Starter på 1500 kr for dobbeltrom med frokost. Historiske rom koster mer.

Haukeliseter fjellstue, Edland

Midt på fjellet, på 1000 meters høyde, ved inngangen til Hardangervidda ligger denne DNT-hytta, som har masse aktiviteter og god mat på programmet. Haukelisekspressen går til døren. Pris: Rom i ulike prisklasser, fra 200 kr og opp til 1050 kr per person.