FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

VG tester flyplassmaten på Gardermoen

Av Hege Lyngved Odinsen24.12.12 13:29 | Oppdatert: 24.12.12 22:16

  Del saken på:

  GARDERMOEN (VG) Skrukkete pølser og mugg på salaten. Men flyplassmaten på Gardermoen byr også på smakfulle høydepunkter.

  - Fra tapasflopp til japansk jubel

  En god matbit gjør reisen bedre. Innenfor sikkerhetssjekken i avgangshallen på Gardermoen har du drøye ti spisesteder å velge blant - alle eid av ett selskap: SSP Norge. VG ba kokkene Karla Siverts og Jan Vardøen sjekke matopplevelsene.

  - Mat på flyplasser bør være smakfull, ha gode råvarer og være raskt tilgjengelig, mener Vardøen.

  - Deprimerende

  I løpet av en dag på Gardermoen - hvor de to kokkene smakte på mer enn 40 retter - sto ikke jubelen i taket.

  - Vi har smakt mye kjedelig industrimat hvor det har vært lagt for lite vekt på råvarene. Det er skuffende, sier Siverts.

  - Deprimerende lavt nivå noen steder. De burde ha mer respekt for sine gjester, det hele virker veldig upersonlig. Ros til dem som bruker ekte kokker og legger litt sjel i jobben! sier Vardøen.

  Spesial: Se store bilder fra testene

  Dårligst ut kom Sinnataggen på innlandsterminalen. Åtte små tapasretter, alle kalde, kostet 397 kroner.

  - Det verste er at dette stedet utgir seg for å være noe det ikke er; et tapassted. Men det er lite mat og lite smak til en høy pris, dette er et flyplassrøveri! fnyser Vardøen.

  Lyspunkt

  Men det er også deilige lyspunkter å spore.

  - På utlandsterminalen fant vi den beste maten. Yo Sushi og Le Grand Comptoir leverte spennende og god mat, slår Siverts fast.

  - Smörgåstårtan hos Seafood bar på innlandsterminalen står til terningkast seks, mener Vardøen.

  Også bagettkjeden Upper Crust får ros for sine sprø og nystekte bagetter.

  Kvalitetsgaranti

  Morten Solberg Nilsen er administrerende direktør i selskapet som eier alle spisestedene i avgangshallen på Gardermoen, SSP Norge. Etter at VG gjennomførte testen, har han tatt flere grep for å skjerpe matstandarden på flyplassen (se egen sak).

  - Vi er glade for velfortjent ros til Yo Sushi og Le Grand Comptoir. Samtidig vil smak og behag variere og avvik av mindre alvorlig karakter kan dessverre også skje, sier Solberg Nilsen til VG.

  - Men det skal jo ikke være mugg på maten?

  - Nei, helt klart ikke og konkrete tilbakemeldinger blir tatt tak i umiddelbart, sier Solberg Nilsen, som minner om at kundene har kvalitetsgaranti:

  - Er du ikke fornøyd så får du pengene tilbake eller et nytt produkt.

  Her er testen - den er delt opp i to kategorier; en kategori for mat du kan ta med rett over disk og en kategori for mat du må sette deg ned og spise:

  «Spise i farten-mat»

  Upper Crust - Nystekte bagetter

  Stedet: Ferskbakte bagetter, har utsalg både på innland- og utlandsterminalen. Vi testet innlandsterminalen. Du kan ta med eller sitte ned her.

  Opplevelsen: Bredt utvalg av fine og grovere bagetter. Lang kø, populært sted. Vi bestilte; spicy tuna, eggerøre og kylling Tikka

  Dom: - Førsteinntrykket er nystekte, store, gode, crispy bagetter, sier panelet. - Lite futt i den såkalte spicy tuna'en og det kunne godt ha vært litt mer stæsj i blandingen, mener Siverts. - Smaken henger lenge i munnen etterpå, jeg savner mer naturlig smak, sier Vardøen. Begge oppsummerer at dette er grei mat hvor du får mye for pengene - raskt.

  Pris: Spicy tuna: 73 kr., kylling Tikka 78 kr., eggerøre: 67 kr.

  Franks - Skrukkete pølse

  Stedet: Tilbyr pølser og pølsemenyer både på innland- og utlandsterminalen. Vi testet pølsene på innlandsterminalen.

  Opplevelse: Førsteinntrykket er lett tilgjengelig mat som kan stagge sulten noen timer. Vi bestilte grillpølse-meny med potetmos, chilipølse med potetmos og kyllingpølse med ost og salat. Panelet så frem til pølsesmaking: - Her bør det være mulig å finne noen godbiter, sier Siverts.

  Dom: Begge etterlyser mer tekstur og mindre farse. - Chilipølsen har en merkelig skrukk i skallet, og smaker mer krydderpølse enn chili, sier Siverts, og er kritisk til tilbehøret: - Sausene er for søte, salaten er slapp. Man sitter igjen med en søt følelse, det er vel ikke meningen når man har spist pølser? spør hun. Vardøen mener chilipølsen ser inntørket ut og liker ikke potetmosen: - Seig og smakløs. Det eneste som kan trekke litt opp her er prisen, mener Vardøen.

  Pris: Grillmeny 59 kr., Chilipølsemeny 62 kr., Kyllingpølsemeny 59 kr.

  Pizza Hut - Muggen agurk

  Stedet: En av verdens største pizzakjeder. Selger pizzaen rett fra disk, raskt og enkelt.

  Opplevelse: Den første pizzaen vi spurte etter hadde de ikke. Vi endte opp med pepperonipizza og en BBQ-pizza med bacon, i tillegg til en wrap med spekeskinke og en pastasalat med skinke. Blid servitør.

  Dom: Det blir en muggen start på måltidet, for da vi åpner salatesken finner vi mugg på agurken. - Æsj, utrolig uappetittlig, et sånt sted vil man ikke spise, sier Siverts og setter salaten til side. Pizza-kjenner Vardøen mener pepperonipizzaen smaker greit. - Det er varmt og fett, og innfrir dermed minstekravet til pizza. Han er mindre begeistret for BBQ-pizzaen. - Sausen er for søt, sier Vardøen. Heller ikke wrapen faller i smak: - Lefsen er så tørr at du kan skjære deg på den. - Dette er kjedelig industrimat uten særpreg, oppsummerer Siverts.

  Pris: Wraps 79 kr., stor salat 75 kr., rømmedressing 20 kr., Pizza meny 111 kr.

  «Sitte-ned mat»:

  Yo Sushi - Japansk feelgood!

  Stedet: Sushi og asiatisk mat, som supper og nudelretter. Du kan forsyne deg direkte fra båndet med sushi-skåler. Våre kokker anbefaler å bestille mat - det tar ikke lang tid.

  Opplevelse: Innbydende, rent, en umiddelbar japansk «lost in translation-følelse», mener Vardøen. Vi plukker grønne bønner, nigiri sushi med reker, og grønn tangsalat. Bestiller også kremmerhus med softshell-krabbe og et med sprøstekt lakseskinn, i tillegg til spicy tuna, dumplings med fisk, og friterte reker og kylling med søt saus.

  Dom: - Mmm, gode rene smaker, sier Vardøen og får støtte fra Siverts, som mener maten smaker av gode råvarer og flink kokk. De snakker om mulig sekser, men den faller da det sprøstekte fiskeskinnet i kremmerhuset kommer på bordet - kaldt. Servitøren sier det skal være slik, men det kjentes feil for testpanelet, som liker dette rett fra frityren. Yo Sushi er litt over middels dyrt, men begge kokkene mener maten forsvarer prisen. - Totalopplevelsen er god, man føler seg sunn og godt mett, sier Vardøen.

  Pris: Frityrstekt softshell-krabbe 75 kr., nigiri reker (to biter) 40 kr., sjømatdumpling 70 kr., grønne bønner 23 kr.

  Le Grand Comptoir - Fransk applaus

  Stedet: Kjede som serverer fransk brasserie-mat på utlandsterminalen. Har bagetter og annet bakverk, samt mat fra à la carte-meny.

  Opplevelsen: Positiv kelner i franskinspirert lokale. Prisene er i toppsjiktet på Gardermoen. Vi bestilte hjort, cæsarsalat og entrecôte.

  Dom: En spent Vardøen skjærer opp entrecôten og konstaterer jublende: - Der satt den: Halvrød og saftig, slik en biff skal være! Og estragonsausen er nydelig. - Hjortekjøttet er mørt, originalt og veldig godt med plommer til, mener Siverts - som også er begeistret for potetmosen. - Mye smør, veldig fransk, kjempegodt! Både Siverts og Vardøen er mer lunkne til Cæsarsalaten: - God, men litt slapp. Totalinntrykket er bra: - Ekte råvarer og åpenbart kokker på jobb! De mener prisene er gode i forhold til mat og kvalitet.

  Pris: Hjort 315 kr., Cæsarsalat 189 kr., Entrecote 295 kr.

  O'Learys - Store porsjoner

  Stedet: Fotballpub i 2. etasje på utlandsterminalen. Store fotballskjermer, trivelig lokale, innredet som irsk pub.

  Opplevelsen: Entusiastisk svensk servitør sørget for at vi følte oss veldig velkomne. Bestilte fish' n chips, Cæsarsalat og burger med muggostdressing.

  Dom: - Mye frityr og lite fisk, sier Vardøen da fisken kommer på bordet. Begge er enige i at fiskesmaken er god. - Burgeren er tørrstekt og lite ost i dressingen, mener Vardøen, og Siverts synes at coleslow'en var for fet. Cæsarsalaten får skryt for store, saftige kyllingbiter, og stedet roses for store porsjoner. - Mye grei mat for pengene i «liksompub»-omgivelser, men ikke særlig spennende, sier Vardøen.

  Pris: Baconburger 189 kr., Fish'n chips 149 kr., Cæsarsalat 169 kr.

  Seafood Bar - Tørr sushi, nydelig smørgåstårta

  Stedet: Sjømatrestaurant, kjent for rekesmørbrød.

  Opplevelsen: Trivelig og lyst miljø. Vi bestilte rekesmørbrød, en ferdigpakket sushi og «smörgåstårta (smørbrødkake, red anm.,)» med reker og dill.

  Dom: - Smørgåstårtan er en høydare!, bryter Siverts ut og får full støtte fra Vardøen. - Juicy, overraskende og helt nydelig. Da er det verre med rekesmørbrødet: - Mener det smakte bedre før, det er færre reker og mer lakepreg nå, mener Vardøen. Sushien blir den største nedturen. - Fisken er tørr og bitene faller fra hverandre, påpeker Karla. - Jeg synes denne sushien smaker tapetlim, den kan ikke være fersk, sier Jan. Stedet får kjempepluss for smörgåstårtan.

  Pris: Rekesmørbrød 119 kr., smörgåstårtan 129 kr. og sushi 119 kr.

  Monolitten - Død biff, gode barneporsjoner

  Stedet: Ligger på innlandsterminalen, har middager, smørbrød, bagetter, kaker og stor salatbar.

  Opplevelse: Folksomt og populært. Vi gikk for middagsmat og forsøkte oss først på raspeballer - som de var utsolgt for. I stedet ba vi om barneporsjoner av dagens gryter; bacalao, hønsefrikassé og lys lapskaus. Vi bestilte også seibiff, julemattallerken og entrecôte. Alt, unntatt entrecôten, kunne vi ta med rett fra disken.

  Dom: - Det trekker opp at maten er laget for hånd en gang, sier Vardøen når han smaker på grytene. - God smak, bra spice og fine fiskebiter i bacalaoen, sier Siverts. Seibiffen kom i folie og minnet lite om nystekt seibiff: - Tørr og smaker ingenting, sier Siverts. - Biffen var gjennomstekt til tross for at jeg hadde bestilt medium rå stekt, og bearnésen kom kald i beger. Dette er på grensen til stryk, biffen er død, sier Vardøen. Heller ikke julemat-tallerkenen innfridde. - De fortjener ros for godt utvalg og rause porsjoner, men maten ikke er mer enn halvgod, mener panelet.

  Pris: Seibiff 169 kr., juletallerken 189 kr., bacalao (barneporsjon) 69 kr., entrecôte 239 kr.

  Foodmarked - Kjedelig mat

  Stedet: På OSLs hjemmeside tilbyr de «de beste rettene du finner i Norges hovedstad». Serverer blant annet pizza, pølser, kebab, lakseburger og har egen salatbar.

  Opplevelsen: Vi prøvde signaturpizzaen med kylling og crème fraîche, og falt også for grove pølser på menyen. Var forvirrende å vite hvor man skulle bestille. 25 minutter etter bestilling kom maten.

  Dom: - Pølsene er litt grovere enn Franks-pølsene, men dyrere og det tar lang tid å vente på dem, sier Vardøen. Siverts mener pizzaen er for melete i bunnen og at fyllet er lite gjennomtenkt. - Det blir for lite smak, bedre råvarer ville hevet smaken, sier hun. - Prismessig koster det for mye når maten ikke smaker bedre. Miljømessig er de to heller ikke begeistret, som synes lokalet er overbelyst og stekeosen plagsom.

  Pris: Grove pølser med chips 89 kr., pizza 149 kr.

  Sinnataggen - Flyplassrøveri!

  Stedet: Ligger i 2. etasje over Monolitten. Fristet med «stor tapasmeny» ved inngangen. Man kan også ta med mat opp fra Monolitten.

  Opplevelse: Rolig, fin stemning, god plass. Vi bestilte alle tapasrettene, alle kalde, totalpris 397 kroner.

  Dom: - Jeg kan nesten ikke tro vi betalte 397 kroner for dette. Chorizoen er industrielt hakket opp og seig som gummi, aiolien smaker Mills, osten er tørr, serranoskinken smaker kjøleskap, brødet er butikkbakt, det kommer seks svarte oliven i et glass - alt oser ferdigkjøpt. Dette er tapas for lettlurte, sier Vardøen. Siverts pirker i grå, kald masse med scampi: - Denne tør jeg ikke smake på. I stedet åpner hun vakuumpakket oppskåret elg- og einerbærpølse, som hun mener trekker opp. - Det verste med stedet er at det utgir seg for å være noe det ikke er; et tapassted. Det er lite mat og lite smak til en høy pris, et flyplassrøveri! fnyser Vardøen.

  Pris: Marinerte scampi 69 kr., chorizo 59 kr., spansk ost 65, serrano 69 kr., spansk ost 65 kr.

  Rydder opp etter VG-test

  SSP Norge lover å tilby bedre mat til de reisende etter resultatene fra VG-testen. Selskapet eier alle restaurantene i avgangshallen på Gardermoen. Her er administrerende direktør i SSP Norge, Morten Solberg Nilsen, sine kommentarer til de dårlige terningkastene.

  Sinnataggen:
  - Skiltet med «stor tapas meny» er misvisende og fjernet. Opplevelsen av smak og pris er likevel ikke bra og menyen blir endret før nyttår.

  Franks:
  - Etter 20 års pølsesalg hos Franks, vet vi at folk foretrekker det enkle når de spiser pølser. Vi tar våre lojale pølsespisere på alvor og nå bygger vi nytt. En ny Franks skal stå klar før påske - med pølser for folk flest.

  Pizza Hut:
  - Wraps har vært testet i to uker, og vi er enige i at produktet ikke egner seg, og er fjernet. Mugg i salaten er beklagelig, dette er i så fall en svikt i våre rutiner og er tatt tak i.

  Foodmarket:
  - Det er for lenge å vente før pølsene kommer. Jeg stusser over smak og råvarer, de skal være gode her. Og jeg mener sitteområdet er innbydende, her må jeg si meg uenig i vurderingen.