FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

På Harry (Hole)-tur i Oslo

Av Mona Langset21.09.13 14:51 | Oppdatert: 14.08.15 10:31

Del saken på:

«Harry Hole» står det på ringeklokken. Jo Nesbøs berømte politietterforsker bor virkelig her, i Sofies gate 5 på Bislet.

Turister guides i Jo Nesbø-heltens fotspor

Turistene som er på guidet tur i Harry Holes fotspor tror nesten ikke sine egne øyne.

- Noen som vil ringe på og se om han er hjemme? spør Lene Dons Samset fra Oslo Guidebureau.

Nesbø anmeldes direkte:Klikk her!

Turistene ser på hverandre og nøler. Men Anne Bøhlerengen klarer ikke å la være. Hun setter pekefingeren på knappen, og alle hører ringelyden som kommer fra et sted inne i bygården.

Sekundet etter kommer et ansikt til syne i et åpent vindu.

- Ja, Harry Hole bor i gården her, men han er ikke hjemme akkurat nå. Jeg har jeg ikke sett ham på et par dager, sier naboen, før han trekker seg tilbake igjen.

Se tegning: Er dette Harry Hole?

Turistene vet ikke helt hva de skal tro. Hvem var det? Bor Harry Hole her i virkeligheten?

Virkelige steder
At Jo Nesbøs bøker om politietterforskeren Harry Hole er tett på virkeligheten, får turistene mange beviser på i løpet av den to timer lange turen i Oslos gater.

Vi starter på Hotell Best Western på Karl Johan, der guiden forteller om Jo Nesbø og Harry Hole-bøkene, som er oversatt til 46 språk.

Fra hotellobbyen går følget opp Karl Johan, og stanser i krysset foran Slottet. Der peker guiden på treet som ble forgiftet slik at mannen som planla å drepe kongefamilien i «Rødstrupe» skulle få fritt utsyn fra SAS-hotellet til slottsbalkongen på 17. mai.

Nesbø om Hole: - Ser at vi er ganske like

Hun peker ut Hotel Continental, der Bernt Brandhaug fra utenriksdepartementet disponerte et rom i «Rødstrupe».

Og hun forteller om Teatercafeen som serverte et svart brød med fennikelfrø, som ble funnet under neglen til et av ofrene i «Marekors.»

- Hvor mye av det som står i bøkene er riktig, og hvor mye er oppdiktet? spør Jason Mc Herron fra New Zealand. Han er innom Oslo på en tidagers rundreise i Norge.

- Nesten all handling skjer i gater og bygninger som finnes i virkeligheten, svarer guiden.

Lene Dons Samset er i dag en av syv guider som leder akkurat denne turen på norsk, engelsk, russisk og tysk. Nå går den fast hver tirsdag ettermiddag. I tillegg kan grupper bestille sin egen guide for private turer.

- Interessen har økt etter at den tiende Harry Hole boken kom ut i sommer, forteller guide Mari Atlanta Lunde, som tok initiativet til turene for to år siden.


Åsteder
Dagens guide, Lene Dons Samset, leder flokken videre til Egertorget, der en soldat i Frelsesarmeen ble skutt av en tilskuer i «Frelseren.»

Så går turen videre til Oslo tinghus, der rasisten som lemlestet og nesten drepte en innvandrer i «Rødstrupe» skulle ha sin rettssak i sal 719.

Fra Tinghusets 7. etasje ser vi Holmenkollen, der kvinnen i Harry Holes liv Rakel Fauske, bor. Der også sluttscenen i «Snømannen» foregår.

Og vi ser Tryvann, der et av drapene skjer i «Politi».
Guiden tar oss videre med opp Ullevålsveien, og stanser utenfor nummer 15. Der åpner boken «Marekors» med et par som lager middag, og opplever at noe drypper fra taket ned i suppen på komfyren. Det viser seg å være blod fra en kvinne som ligger drept i dusjen i etasjen over.

- Det er artig å se stedene fra bøkene i virkeligheten. Og når guiden forteller historiene husker jeg mer fra bøkene jeg har lest, sier Anne Bøhlerengen, mens vi rusler videre mot St. Hanshaugen, til Underwater pub og Restaurant Schrøder.

Schrøder er Harry Holes stamrestaurant. Forfatteren Jo Nesbø liker seg også der.

- Her kan Harry Hole sitte uforstyrret med pilsen sin i hjørnet. Dette er en typisk brun restaurant med innrøykte vegger. Her serveres norsk mat til en billig penge. Du finner ikke mange turister her, sier guiden.

Men turist Ross Carter fra New Zealand sier at han gjerne vil ta en tur på Schrøder etter at turen er over.

For vi må videre. Det er ikke lagt inn noe stopp på Schrøder. Nå skal vi innom Harry Holes hjemmeadresse i Sofies gate, før turen avsluttes i 21. etasje på SAS-hotellet.

Fra baren på SAS-hotellet - eller Radisson Blu Scandinavia - kan vi igjen se treet som måtte forgiftes slik at morderen skulle få fri sikt til slottsbalkongen. Og vi har god utsikt over byen der politietterforsker Harry Hole bor og arbeider.

Naboen
Etter at turen er over, går jeg tilbake til Sofies gate 5, og ringer på klokken med Harry Holes navn. Den samme naboen stikker hodet ut av det åpne vinduet.

Han forteller at han heter Øivind Larsen, og at Jo Nesbø bodde i nærheten tidligere.

- Han satt vel i leiligheten sin der oppe - humrer Larsen, og peker opp i gaten - og bare bestemte at Harry Hole skulle bo akkurat her i denne gården.

Hver uke ringer noen på og spør etter Harry Hole. Hvis jeg er hjemme, bekrefter jeg at Harry Hole bor her, men at jeg ikke har sett ham de siste par dagene. Det er bare morsomt, sier Øivind Larsen i Sofies gate 5.


- HARRY HOLE-TURENE er noe Oslo Guidebureau har startet på eget initiativ, og hverken forlaget eller Jo Nesbø har noe med dette å gjøre, sier kommunikasjonsansvarlig i Aschehoug forlag, Mona Ek.

Nesbø anmeldes direkte:Klikk her!

Ut over det vil ikke forlaget kommentere turene. Nesbø er for tiden på reise og ikke tilgjengelig for kommentar. Ifølge initiativtager Mari Atlanta Lunde er forfatteren klar over at turene blir arrangert, og synes at det er greit.

Flere Oslo-vandringer med guide


Både turister og byens egne innbyggere kan ha glede av vandringer med guide for å oppleve byen på en ny måte.
Her er noen av de du bare kan møte opp på uten påmelding.

Kjenn din by
Bymuseet i Oslo har helt siden 1950-tallet arrangert gratis temavandringer vår og høst. Tid og sted varierer. Høstens siste kjenn din byvandring er «Hva med Tøyen?» 1. oktober klokken 17. Program på Oslomuseum.no

Harry Hole
To timers vandring gjennom noen av stedene som er kjent fra Jo Nesbøs Harry Hole-bøker. Oppmøte på Best Western Hotell, Karl Johan. Tirsdager klokken 17. Pris 200 kroner. Osloguide.no

Edvard Munchs Kristiania
Vandring i Oslo sentrum blant annet forbi Grand Cafe, Pultosten og Kvadraturen. Oppmøte: Universitetsplassen fredager klokken 17, ut september. Pris 200 kroner. Osloguide.no

Doktor Proktors elleville verden
Litteraturvandring for barn. Avsluttes på festningen med prompepulver og pæresaft. Oppmøte foran løvene ved Stortinget hver lørdag i september klokken 11, senere hver første lørdag i måneden. Pris 100 for barn, voksne gratis. Historiehuset.no

Spøkelsesvandring
Hvor kommer det uhyggelige skriket som kan høres på Akershus festning fra? Gamle Kristianias gater er spekket av mystiske og spennende historier. Oppmøte på Christiania torv ved café Celcius, onsdager klokken 19 i september og oktober. Pris voksne 150, student 100, barn 50. Oslowalks.no