Finn frem skiene! Topp forhold over det meste av landet

Protokoll: Send oss dine beste vinterbilder

DRØMMEHELG: Over store deler av landet er det perfekte forhold for både langrenn og alpint. Her fra Peer Gynt-løypene på Kvitfjell. Foto:Gøran Bohlin,VG

Superhelg for skifolket

Alt ligger til rette for en skihelg utenom det vanlige. Forholdene er gode for både langrenn og alpint over stoler deler av kongeriket.

  • Anne Bergseng
  • Mona Langset

– Vi kan med stor glede konstatere at vi har de beste snøforholdene i Europa om dagen, sier generalsekretær i Alpinanleggenes landforening, Camilla Sylling Clausen.

Også for langrennsfolket er forholdene på topp akkurat nå:

– Vi forventer storinnrykk i marka denne helgen. Det er lenge siden det har vært så bra forhold så mange steder på en gang, sier kommunikasjonssjef Emilie Nordskar i Skiforeningen.

Skiforeningen dekker Oslo i tillegg til 19 kommuner rundt hovedstaden, og har til sammen 2600 kilometer med løyper. Av disse er nå rundt 2000 kilometer kjørt opp.

TRYSIL PÅ ONSDAG: Simen Johannessen tar en backflip i en av skogsløypene. Foto: Ola Matsson Foto: ,

PROTOKOLL:Send oss dine vinterbilder her!

Også på de mer utsatte stedene som krever mye snø, er det gode forhold.

– Det er rett og slett et ekte «Winter Wonderland» der ute nå, med silkeføre og snø på trærne. Vi behøver ikke anbefale hvilke steder som har gode forhold nå, for det er flott over alt, sier hun.

VG+: Guide til bedre skiglede

Hun vil likevel trekke frem Østmarka, for her kreves det ofte mer snø for at forholdene skal være topp.

– Nå er det glimrende også her, sier hun.

Ta for eksempel utgangspunkt i nærheten av en av markastuene, som Sandbakken, Skullerudstua eller Rustadsaga.

ØSTMARKA ANBEFALES: Nå er det gode forhold også i trolske Østmarka. Her fra Klokkerud ikke langt fra Sandbakken skistue nå på torsdag. Foto:Anne Bergseng,

Eller kom deg til parkeringsplassen på Bysetermosen og gå inn til Vangen Skistue og områdene innover i Rausjømarka.

Nordskar legger til at det kan være smart å unngå de tettest befolkede løypene, som ligger tettest på sentrum. Det gjelder for eksempel områdene i Nordmarka rundt Sognsvann og Ullevålseter.

– Her vil det helt sikkert vil bli litt køgåing i løypene, med barn og bikkjer og mye styr, men likevel hyggelig, sier hun.

De fleste alpinleggene er åpne

Mye folk kan det også bli i alpinbakkene denne helgen, siden mange har ventet lenge på gode forhold. Og nå er det helt topp, selv på Østlandet, hvor snøen kom sent i år.

– Dette er helt fantastisk. Vi har fått 30 centimeter nysnø de siste dagene, så her er det full vinter og god stemning nå, sier daglig leder Espen Bengtson i Oslo Vinterpark.

Nå er de aller fleste løypene i Oslo Vinterpark åpne. Wyllerløypa er den siste som står igjen, men øverste del ned til Heimdalløypa åpner i morgen, og den siste biten skal være klar i løpet av kommende uke, lover Bengtson.

I Norges største alpinanlegg, Trysil, er alle 67 bakker og 31 heiser i drift.

– Det er puddersnø i lufta og over en meter på bakken, forteller en strålende blid driftssjef Jan Linstad.

Han mener at forholdene knapt kan bli bedre enn de er akkurat nå.

– Januar er en utrolig fin skimåned. Bakkene er i veldig bra stand og snøkvaliteten er prima. I skogen ligger det pudder og venter, og vi ser veldig mange av våre gjester, både unge og voksne, som leker og har det moro i skogsløypene, sier han.

I Alpinanleggenes landsforening er de glade for at snøen nå har blitt litt jevnere fordelt.

– Det har jo vært enorme mengder både med snø og mediedekning av forholdene på Vestlandet, og nå er vi naturligvis glade for at det etter hvert har blitt en mer demokratisk oppslutning. Nå kan vi endelig si at majoriteten av norske alpinanlegg er i full gang, smiler generalsekretær Camilla Sylling Clausen.

FINE FORHOLD: Øivind Andersen finner pudder i kanten av Trysils bakker. Foto: Ola Matsson Foto: ,

Vær forsiktig på vannene

Skal du gå langrenn, har Skiforeningen har en viktig påminnelse:

Det er viktig å vurdere vannene før man går over dem!

– Se etter stikkene våre, og følg dem! Isen på ett og samme vann kan være sikker et sted og usikker et annet sted, sier Emilie Nordskar.

Det kan også være noe overvann på isen, noe som ikke er farlig, men som kan føre til kladder under skiene.

Men det aller viktigste rådet fra Skiforeningen er følgende:

– Bruk god tid, og kos dere på ski!

VÆR FORSIKTIG PÅ VANNENE: Skiforeningen ber folk om å være ekstra oppmerksomme når de går over vannene i Marka. Her er to sprekinger, Kari og Hanna, på Tonevann i Østmarka. Foto:Anne Bergseng,

Rasfare i fjellet

Turistforeningen (DNT) kan også melde om store mengder snø i fjellet. Det er litt for tidlig på sesongen til at løypenettet er kvistet, men det er kjørt opp løyper i fjellet rundt skisportsteder som Gålå, Skeikampen, Beitostølen osv.

– Det er fint å gå på ski mange steder i fjellet, men det er viktig å merke seg at det er stor rasfare i mange fjellområder akkurat nå, sier Espen Moreite, kundebehandler i Turistforeningen.

Dette gjelder spesielt for fjellområdene i sør, som Hardangervidda vest, Jotunheimen og Skarvheimen.

Rasfaren er satt til grad fire, som kategoriseres som stor rasfare.

– Rasfaren henger sammen med brattheten, men det skal ikke mer til enn fem meter høydeforskjell før det er rasfare, sier Moreite.

Det er store lokale forskjeller når det gjelder rasfare, og den varierer med vindretning og temperaturforskjeller.

Turistforeningen oppfordrer derfor folk til å sjekke forholdene akkurat der de skal fedes, på nettstedene Varsom.no og Snoskred.no.

Turistforeningens kvistekart gir oversikt over gode ruter og åpne hytter. De fleste merkingene er sentrert rundt påske, men noen steder er det merket i et lengre tidsrom.

Se så mye snø

Foto: ,

At mesteparten av landet nå er hvitt, kommer tydelig fram på snøkartet som er utviklet Geodata, basert på en karttjeneste fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Se kartet her og sammenlign med fargekodene til høyre.

Kartet viser en liten grønn stripe langs kysten i vest. Resten av landet er dekket av snø. Til dels ganske mye snø. Ved å klikke på kartet finner du ut hvor i landet det nå er mellom to og fire meter offisiell snødybde.

Mer om

  1. Reiseliv

Flere artikler

  1. Supersøndag for skifolket: Perfekt føre på Østlandet

  2. Her kan du stå på ski nå

  3. Ny app skal friste folk ut i alpinbakkene

  4. Nå er vinteren her: Gjør klar
    for den store alpinhelgen

  5. Skal du på påskefjellet? Her har du garantert skiføre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder