GRILLFEST: I år som i fjor vil Turistforeningen la barn få grille pølser og pinnebrød på Sognsvann Foto: Sindre Nikolai Aker, DNT

Gjør klar for den store utendørshelgen

Denne helgen kryr det av aktiviteter for store og små ute i naturen over hele Norge. I Oslo venter arrangørene storinnrykk til Sognsvann.

Søndag 2. september feirer Turistforeningen sine 150 år med «Kom-deg-ut-dag» og utebursdager landet rundt. Et av stedene det skal feries er på Sognsvann i Oslo.

Der arrangeres samtidig «Friluftslivets dag», som er startskuddet for den landsomfattende «Friluftslivets uke.» I løpet av denne uken blir det over 1200 gratisaktiviteter for barn og voksne ute i skog og mark.

les også

En natt i hengekøye

SOGNSVANN: Kanopadling blir en av gratisaktivitetene også i år. Dette var «Kom-deg-ut-dagen» i fjor. Foto: Sindre Nikolai Aker, DNT

Målet for alle arrangementene er at flest mulig skal komme seg ut i naturen. Så mange har latt seg lokke ut i naturen de siste årene, at paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv for sikkerhets skyld har varslet Sporveien om at det kan bli massivt trykk på T-banen på til Sognsvann søndag.

– Vi regner med at mellom 7000 og 8000 mennesker vil finne veien dit, sier generalsekretær Lasse Heimdal.

les også

Nordmenn vil oppleve Norge

– Beregn god tid

Pressekontakt Cato Asperud i Sporveien forteller at de kommer til å ha ekstra vektere på Sognsvann stasjon søndag.

– Men vi har gått igjennom programmet for dagen, og vurdert det slik at vi skal kunne ta unna publikum uten ekstra tog. På søndager går det alltid seksvognstog med plass til 1000 personer hvert 15. minutt. Siden arrangementet strekker seg over mange timer, og ting skjer på ulike tidspunkt, regner vi med at ikke alle vil komme på en gang. Likevel kan det lønne seg å beregne god tid både på vei opp og hjem, sier han.

les også

Topptur til storslagne Slogen

KLATRING: Klatretårnet settes opp på Sognsvann igjen til søndag. Foto: Sindre Nikolai Aker, DNT

På Sognsvann kommer ulike friluftsorganisasjoner til å tilby aktiviteter som kanopadling, kajakk, quizer, klating, zipline og spikking. Det er også dit kulturminister Trine Skei Grande kommer til søndag for å foreta den offisielle åpningen av Friluftslivets uke.

Utebursdag landet rundt

Turistforeningens gedigne utebursdag er en del av arrangementet på Sognsvann. DNT stiller med blant annet natursti, turbodans, slakk line, bålpanner, pølser og pinnebrød.

Utebursdagen feires også på 159 andre steder i landet, og DNT venter i alt 50.000 små og store gjester til alle selskapene. Blant dem er barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland som deltar på arrangementet i Drammen.

Den store utendørshelgen

Denne første helgen i september blir høstens største utendørshelg. Sove-ute-aksjonen «Natt i naturen» skjer også da. Den arrangeres for fjerde år på rad.

– Vi regner med at mellom 60.000 og 100.000 kommer til å sove ute fra lørdag til søndag sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Antallet anslår han på bakgrunn av påmelding til ute-overnattinger i regi av Turistforeningen, samt beregninger gjort av Ipsos. For selv om det det blir flere organiserte ute-overnattinger da, skjer de fleste i privat regi, på en fjelltopp, på en strand, i hagen, i hengekøyen eller på balkongen.

– Man trenger ikke reise langt for å sove ute, påpeker Lasse Heimdal.

Paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv har arrangert Friluftslivets dag og -uke siden 1993. Oppslutningen blir større for hvert år.

– Interessen har eksplodert de siste årene. Den tok av etter at vi hadde «Friluftslivets år» i 2015. Det viser at interessen for friluftsliv sitter dypt i den norske folkesjelen, sier generalsekretær Lasse Heimdal.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder