ZANZIBAR: Øyen utenfor Tanzania er et av de budsjettvennlige reisemålene Lonely Planet anbefaler for 2020. Foto: Yvonne Olsen / VG

Reisemålene hvor du får mye for pengene i 2020

En reise til Asia eller Afrika kan fort bli kostbar. Men Lonely Planet anbefaler ti reisemål hvor vi i alle fall får mye for pengene i 2020.

Hver høst publiserer Lonely Planet lister over ti anbefalte reisemål neste år i ulike kategorier. Vi har tidligere omtalt hva de mener er de ti beste landene og de ti beste byene neste år.

Dette er hva Lonely Planet anbefaler i kategorien «Best Value» i 2020. Tre av reisemålene er i Europa.

ØST-NUSA TENGGARA: Komodo er en av øyene her. Den er mest kjent for sine øgler. Foto: MADE NAGI / EPA

les også

Dette er Lonely Planets Ti på topp byer og land for 2020

1: Øst-Nusa Tenggara, Indonesia (Asia)

Dette er en ofte oversett del av Indonesia. Her finner du nærmest uberørte strender som er mye roligere enn de du finner på for eksempel Bali, Lombok og Giliøyene lenger vest i Indonesia. Øst-Nusa Tenggara består av mer enn 500 øyer, hvor de største er Sumba, Flores og den vestlige delen av Timor.

En av øyene der er Komodo, som er mest kjent for en av verdens største nålevnde øglearter, komodovaranen. Akkurat til den øya bør du riktig nok ikke reise. Der er det innført et rådyrt medlemskapsprogram for å beskytte øglene ved å begrense antall turister. Men de andre øyene i området, for eksempel Rinca, kan besøkes.

les også

Reiseguide: Stedene du bør unngå i 2020

BUDAPEST: Hotel Gellert, bygget mellom 1916 og 1918, er et av mange fine byggverk i art nouveau-stil. Til høyre litt av Frihetsbroen over Donau. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix

2: Budapest, Ungarn (Europa)

Ungarns hovedstad er en av de mest budsjettvennlige byene i Europa, samtidig som den serverer minneverdige høydepunkter i fleng. Sikt mot et av de mindre besøkte termiske badene, og velt deg i det varme vannet som byen er kjent for, til en pris tilsvarende noen få dollar. Over hele byen finner du summende vinbarer, koselige «ruin-barer» i gamle bygninger og gode kafeer.

Da VG reise nylig besøkte Budapest skrev vi om hva du ikke må gå glipp av i byen, blant annet spa kultur og den rike historien.

En spasertur forbi byens mange art nouveau-bygninger, inkludert hotel Gellert, og Keleti stasjonen, er helt gratis. Det vil i tillegg fylle opp minnekortet med gode motiver for Instagram lenge etter at reisen er over, ifølge Lonely Planet.

MADHYA PRADESH: Bengaltiger i Van Vihar nasjonalpark. Foto: SANJEEV GUPTA / EPA

3: Madhya Pradesh, India (Asia)

Vilt-safarier i denne indiske staten er noe annet enn vilt-safarier i Afrika, ikke minst når det gjelder pris.

India er det landet i verden hvor det er flest tigre. På verdens tigerdag den 29. juni 2019, viste offisielle tellinger at det var 2967 registrerte tigre i landet, 526 av dem ville. De fleste av dem holder til i Madhya Pradesh, som er erklært som Indias tigerstat.

Du har likevel ingen garanti for faktisk få øye på et av de stripete kattedyrene om du er med på en tigersafari. Men sjansen øker etter som tigerbestanden nå er på vei opp. Og det er også mye annet spennende å se på safari i India, for eksempel villsvin, hjort og aper.

Les om et annet sted i India her: 36 timer i Goa, Indias lykkelige sted.

BUFFALO: Byens rådhus (den høyeste bygningen) er et art deco mesterverk. Foto: DON HEUPEL / AP

4: Buffalo, NY (USA)

Lonely Planet anbefaler å benytte et økende tilbud av lavbudsjettflyruter (internt i USA) og en raskt voksende hotell- og restaurantscene i denne byen. Besøkende kan blant annet utforske Buffalos kulinariske scene i den moderne mathallen Expo Market eller teste håndbrygget øl hos Resurgence Brewing Company. I 2020 åpner også et nytt interaktivt barnemuseum her.

Les også om ti fantastiske nasjonalparker i USA og tre roadtrip-ruter for deg som vi se mye av USA på kort tid.

Annonse fra: Finn.no

Her bor du i Buffalo

ASERBADJAN: Norges artist Tooji, på gaten i Baku dagen før finalen i Eurovision 2012. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

5: Aserbajdsjan (Asia, på grensen til Europa)

Aserbajdsjan er et nesten unikt reisemål med lave besøkskostnader og høy kvalitet på overnatting, mat og opplevelser, skriver Lonely Planet i sin begrunnelse for å ha dette landet med på «best value»-listen. Hovedstaden Baku omtales som et sted med ambisiøs arkitektur, friske museer og en kosmopolitisk atmosfære, styrket av en voksende global profil ved Det kaspiske hav.

For nordmenn flest er hovedstaden Baku muligens mest kjent for finalen i Eurovision Song Contest, der svenske Loreen vant, og homofile ble advart på forhånd om at det var farlig å vise seg åpent homofil i landet.

Ifølge Utenriksdepartementet regnes Aserbajdsjan som et trygt land å oppholde seg i, med lite alvorlig kriminalitet og politisk uro. På grunn av oljevirksomheten med en rekke utenlandske bedrifter involvert, er landets myndigheter og befolkning godt kjent med og vennlig innstilte til utenlandske besøkende. UD fraråder likevel opphold som ikke er strengt nødvendige i Nagorno-Karabakh og de tilstøtende okkuperte områdene.

BEOGRAD: En kvinne passerer utenfor kafévinduet hvor det er satt opp menneskefigurer som pynt. Foto: Darko Vojinovic / AP

6: Serbia (Europa)

Beograd byr på avslappet kafékultur om dagen og budsjettvennlig uteliv ved Donau om natten, ifølge Lonely Planet.

VG reise har tidligere beskrevet Beograd som en billig og bohemsk by med et pulserende uteliv.

Kommer du deg ut av hovedstaden har du mesteparten av landets herligheter for deg selv, ifølge Lonely Planet, siden utendørseventyr, spa, vingårder, gamle klostre og minnesmerker fra den jugoslaviske kulturen tilsynelatende knapt er oppdaget av turister.

7: Tunisia (Afrika)

Tunisia er et vidunderlig sted for å oppleve Nord-Afrika til en rimelig pengene, ifølge Lonely Planet. Marokko kan tilby mye av det samme, men Tunisias streben etter å få turistene tilbake resulterer i at du får ekstremt mye for pengene her.

Tunisia er mangfoldig. Fra medinaen i hovedstaden Tunis, via amfiteateret i El Jem fra år 230 og restene av det gamle Kartago, til et tilsynelatende uendelige utvalget av strender. I tillegg er det kort vei til Saharas sanddyner der scener i de første Star Wars-filmene ble spilt inn.

VG reise har tidligere skrevet om kameltur i Sahara og om å finne sjelefred i Tunisia. Men det var lenge før angrepet på turisthotellet i 2015. Etter det har det ikke vært charter eller direkteflyginger fra Norge til Tunisia. Nå i 2019 fraråder UD fremdeles reiser som ikke er strengt nødvendige utenfor turistområdene ved middelhavskysten og hovedstaden Tunis.

SØR-AFRIKA: Drikk vinen der den lages Foto: MIKE HUTCHINGS / Reuters

8: Sør-Afrikas vinregion (Afrika)

Sør-Afrika pleier å være med på lister over steder hvor du kan få rimelig safari i verdensklasse. Men landet har mye mer enn Kruger og andre reservater. Ikke lang utenfor den fantastiske matbyen Cape Town finnes landets vinregion, sentrert rundt de historiske byene Franschhoek og Stellenbosch.

På vingårdene kan du få billige smaksprøver på lokalprodusert vin og lunsjer i verdensklasse. Vil du vil få pengene til å strekke lenger også når du overnatter, finner du fine gjestehus og Bed & Breakfast her som ville kostet mye mer andre steder.

VG reise har tidligere skrevet om Rovos Rail i Sør-Afrika, en av fem togturer du sent vil glemme.

9: Athen (Europa)

De beste tingene i Athen er gratis, skriver Loney Planet. Og vi kunne ikke vært mer enig. Riktig nok må du betale en avgift for å komme inn på selve Akropolis-området. Men du kan se det gratis på avstand fra flere vinkler i byen. Synet av det opplyste Akropolis om natten er en av de mest magiske opplevelsene du kan ha i Europa, ifølge Lonely Planet.

I tillegg er Athen et stort utendørsmuseum i seg selv. Det har VG reise også skrevet om tidlige, i artikkelen om Athenernes Athen.

– Å bo i Athen er som å bo i et museum. Overalt hvor du går ser du minner fra antikken ved siden av det moderne bylivet, sa atheneren Athanosis Perousanis til VG da.

VG reise har også tidigere skrevet om deler av Metroen i Athen, som er nærmest som et historisk museum. De bilfrie områdene i sentrum sørger for en mer avslappet atmosfære enn mange forventer seg i en millionby, og å spise ute er billig. Strendene ligger i trikkeavstand fra sentrum, og mange av dem er også gratis.

ZANZIBAR: Deilig liv i hengekøyen. Foto: Yvonne Olsen / VG

10: Zanzibar (Afrika)

Bare ordet «Zanzibar» gir forventninger om eventyr allerede før du lander, mener Lonely Planet. Ankommer du øygruppen med ferge fra fastlandet i Tanzania, får du også et uvanlig passtempel. Zanzibar er formelt en del av Tanzania, men har selvstyre, så her får du to passtempler til prisen av ett.

I Stone Town kan du rusle rundt i de gamle smugene og nyte magiske solnedganger før du oppsøker de billige spisestedene på kveldsmarkedet eller de multikulturelle kafeene. Du vil glede deg over hvor mye fersk grillet mat det går an å spise for så lite. På øyas nord- og vestkyst kan du besøke badesteder til en pris som du knapt tror er virkelig hvis du har prøvd å gjøre det samme i Karibia eller på Stillehavsøyene.

les også

Dette er Lonely Planets Ti på topp byer og land for 2020

Få reiseinspirasjon ved å følge @vgreise på Instagram. Hvis du tagger bildet ditt med #vgreise er det mulig vi reposter det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder