VAKKER NATUR: Å se landskapet endre seg utenfor vinduet var fantastisk, ifølge Sandy Stadelmann. Foto: Privat

Til Kina med tog

Hun reiste alene med Den transsibirske jernbanen to ganger på en måned.

Svenske Sandy Stadelmann (29) er digital nomade av yrke. Det innebærer at hun ikke er låst til en bestemt geografisk arbeidsplass. Det eneste hun trenger er en datamaskin og WiFi, og så kan hun arbeide for kundene sine langveis fra, med alt fra prosjektering til videoredigering og grafisk design.

– Jeg kaller meg eventyrer, jeg brenner for eventyr, sier Sandy til svenske Aftonbladet.

Hun motiveres til arbeid av å kombinere det med det hun synes er aller gøyest i livet. Nå har hun vært i 55 land.

LES OGSÅ: Ta toget til villaksen

UNIK REISE: Sandy Stadelmann sier at hun opplevde reisen til Kina med tog som både utfordrende og magisk. Foto: Privat

Elsker kulturkrasj

– Jeg er «kulturkrasjnarkoman». Jo større kulturkrasj, desto morsommere er det. Reising er frihet for meg. Og jo mer jeg gjør av det, desto mer tørster jeg etter nye inntrykk og utfordringer, sier Sandy.

I september begynte hun en reise som ble både utfordrende og magisk: En reise til Peking og tilbake på en måned, uten å fly.

– Jeg er fortsatt helt utslitt. Tenk at jeg overlevde, sier hun.

LES OGSÅ: Lonely Planet: Bergensbanen er en av verdens beste togturer

– De fleste som reiser med Den transsibirske jernbanen gjør det en gang i sitt liv. Jeg gjorde det to ganger på en måned.

OVERNATTET HER: Sandy bodde i denne yurten i Mongolia, som er hennes favorittland å besøke. Foto: Privat

INNI YURTEN: Du kan ikke forvente samme standard på sengene i en yurt i Mongolia som hjemme. Men opplevelsen blir uforglemmelig på godt og vondt. Foto: Privat

Magiske møter

Sandys reise begynte i Stockholm, hvor hun tok ferge til Helsingfors. Deretter tok hun tog til St. Petersburg og deretter Moskva, før hun kløv på Den transsibirske jernbanen som tok henne hele veien til Peking i Kina.

På veien dit tok hun mange stopp.

– Reisen til Peking var magisk. Jeg tok konstant nye stopp på steder jeg aldri har vært på før.

LES OGSÅ: Togturene du sent vil glemme

I den sibirske byen Irkutsk ble Sandy værende noen dager, blant annet for å besøke den 1,6 kilometer dype Bajkalsjøen. Deretter gikk reisen til favorittlandet henne, Mongolia.

– Menneskene der er enormt trivelige og det var helt magisk på den mongolske steppen. Jeg har aldri kjent meg så rolig. Det var så stille og vakkert, det tok pusten fra meg, sier Sandy.

MAGISK: Vakre Bajkalsjøen sør i Sibir, nær byen Irkutsk, er hele 1,6 km dyp. Den var en ny oppdagelse for Sandy Stadelmann. Foto: Privat

Etter Mongolia bar det i vei til sluttdestinasjonen Peking. Der ble hun i tre dager før det var på tide å vende nesen hjemover.

Ingen stopp på returen

– Det er ekstremt utfordrende at hjemturen bare var en transportetappe. Varmen på toget fungerte ikke som den skulle, det snødde ute og fantes ingen dyner, bare tepper. Jeg våknet en natt og hadde vondt i hoften fordi man sover på en hard benk. Jeg kjente allerede da at jeg ikke kom til å orke dette, sier hun.

Dag tre på hjemreisen brøt Sandy sammen. På veien ned hadde hun opplevd nye plasser og truffet nye mennesker. På veien tilbake var hun den eneste som kunne prate engelsk, med unntak av den første natten.

LES OGSÅ: På reise langs Russlands grense

En samtale med en venn var det som fikk henne til å orke turen som planlagt.

– Hun sa: «Glem ikke at det er slike opplevelser som former en og gir en karakter.» Da innså jeg at herregud så tøff jeg er som gjør dette, det er modig.

IKKE BARE SOSIALT: På vei til Kina traff Sandy flere mennesker som snakket engelsk. På returreisen var hun den eneste. Foto: Privat

Foretrekker langsom reise

På tross av at reisen hjem fra Kina var vanskelig, liker Sandy å reise sakte og med tog. Hun er spesielt glad i å se landskapet forandre seg utenfor vinduet mens toget går.

– I Russland var de store skogene fulle av trær i høstfarger. I Mongolia var det bare steppe og i Kina møttes jeg av grønne fjell og elver. Det er store kontraster. Når man flyr, går man glipp av sånt, sier hun.

Sandy flyr iblant også, men ikke om hun kan unngå det.

– Man har ikke alltid mulighet til å reise langsomt eller med tog. Men har man mulighet, bør man vurdere det.

LES OGSÅ: Åtte grunner: Derfor blir du lykkelig av å reise

Sandy har sin base i Stockholm, men er allerede i gang med å planlegge neste eventyr.

– Så fort det blir kaldt, reiser jeg. Jeg tror jeg skal dra om to uker.

Planen er å reise til Costa Rica uten å ta fly. Først til Spania med tog, så til Gran Canaria, der hun vil finne en seilbåt som kan ta henne over Atlanterhavet.

– Å seile over Atlanterhavet kjennes veldig utfordrende. Jeg vil ikke engang tenke på sjøsyke. Her om dagen var det orkan med 25 meter høye bølger. Det er ingen spøk. Men om jeg finner en båt som kjennes trygg, da seiler jeg.

KORT STOPP: Det tyngste med reisen var at Sandy kun hadde tre dagers opphold i Kina før hun måtte sette seg på toget igjen for å reise hjem. Foto. Privat

Reiser helst alene

Sandy reiser iblant sammen med andre, men ofte alene. Eller egentlig er hun sjelden alene.

– Jeg treffer alltid mennesker. Det beste med denne reisen har vært alle møtene. Jeg traff en barnefamilie fra Australia som skulle reise fra England til Tasmania, uten å fly!

Visst kan det kjennes utrygt iblant, men det gjelder bare å ha godt kontroll, mener Sandy. Kontroll på kulturen man skal til, på hva man bør tenke på, på at man aldri går ut alene når det er mørkt, på verdisaker. Generelt sett synes hun ikke at man bør være redd, og hun vil utfordre mennesker til å våge mer.

LES OGSÅ: Så mye koster en jorden-rundt-reise

– Folk er redde for plasser de ikke engang har opplevd. Det er ulogisk. Jeg vil inspirere andre til å våge mer i livet, det er min største belønning når folk blir modigere, sier hun.

Reisen tur-retur Kina booket Sandy gjennom en turoperatør, for å få hjelp med visum og at alle papirer er i orden. Den transsibirske jernbanen er ikke en reise man kan gjøre uten å planlegge, etapper og overnatting må bookes på forhånd.

NYE VENNER: – Det beste med å reise alene er alle menneskene jeg treffer på veien, sier Sandy, til høyre. Foto: Privat

Tips for å treffe lokale

Blant det beste med å reise, er å møte den lokale kulturen, mener Sandy. Hun søker seg ofte til steder som kjennes så nær hverdagen hennes som mulig. En slik plass kan være et treningssenter eller en svømmehall.

– Det er steder som ingen turister går til. Jeg kjenner det som om jeg er en del av lokalbefolkningen og får se kulturen, sier hun.

Dette gjorde Sandy også i Russland og Mongolia. Men det var i Kina at det merkeligste på hele reisen skjedde.

LES OGSÅ: Hit kan du reise i 2019

– I det jeg kommer inn i svømmehallen, etter å ha kjempet i tredve minutter fordi ingen pratet engelsk, ble jeg stoppet ved bassengkanten. De ville jeg skulle fremvise et sertifikat som bekrefter at jeg er i stand til å bade i dype bassenger. Det endte med at alle badevaktene stilte seg på rad ved bassengkanten for å overvære en svømmetest. Jeg måtte svømme 200 meter mens alle så på, det var det sykeste på hele reisen, sier Sandy Stadelmann.

UTFORDRENDE: Sandy lever for å oppleve ting hun ikke kan oppleve hjemme i Stockholm. Foto: Privat

Sandys tips for denne togturen

  • Reis langsomt, ikke stress. Ta flere stopp, det er superviktig.
  • Ikke reis med trillekoffert. Velg en ryggsekk på maks 40 liter. Det finnes ikke mye plass til bagasje.
  • Ta med mat. Det finnes restaurantvogner, men maten er ikke alltid god.
  • Pakk etter vær. Det var sommer i Sverige, men i Sibir var det ikke sommer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder