FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass
Byguide

Weekendtur: Reykjavik bobler av liv

Av Erik Valebrokk09.03.18 13:53 | Oppdatert: 09.04.18 13:48

Del saken på:

Islands trendy hovedstad bør føres opp på reiselisten. Fra hipsterkultur og eksklusive butikker, her er det noe for alle.

REYKJAVIK (VG reise) Da finanskrisen traff Island med full tyngde høsten 2008 skulle en tro det så stygt ut for «sagaøya», men krakket gjorde at flere hadde råd til å ta turen.

Siden 2010 er turismen nesten firedoblet.

Annonse
Reise til Reykjavík

Det er ikke uten grunn at Reykjavik er attraktiv. Men der den lille hovedstaden ble supertrendy i kjølvannet av kultfilmen «101 Reykjavik» i 2000 har den nå vokst seg til å bli noe adskillig større og tiltrekker seg langt flere typer turister enn britiske «indie kids». Gatene er fylt av mennesker i alle aldre, og de kommer fra hele verden. Imidlertid deler de plassen med islendingene selv som er gjestfrie, morsomme og feststemte. Utelivet i Reykjavik er – ikke uten grunn – legendarisk.

Spennende sentrum

De to hovedgatene Laugavegur og Skólavördustigur inneholder et usedvanlig høyt antall butikker som selger islandske ullplagg av vekslende kvalitet, men også kule vinylsjapper, hyggelige kafeer og restauranter, hippe klesbutikker og lokale gullsmeder. Det er her «alle» beveger seg i en jevn strøm, nærmest døgnet rundt. I sidegatene går du på oppdagelsesferd, og den som leter finner. Her skjer det mye spennende!

Det gir en litt merkelig følelse å gå rundt i sentrum der også svært mange bor i små tre- eller murhus. Det er ikke vanlig kost i en hovedstad at næringsliv og boliger så til de grader deler på plassen.

Kontrastenes by

Reykjavik er i det hele tatt en underlig og kontrastfylt by, trendy så det uler med en seriøs hipsterkultur, men også med rom for eksklusive moteforretninger og dyre restauranter. Her er skjeggete unge menn i flotte islandsgensere side om side med asiatiske turister på kule kaffebarer, og velhavende amerikanere og backpackere om hverandre i sentrumsgatene, på spisestedene og i hotellresepsjonene.

Selv om selve sentrum er lite, er byen stor i utbredelse. Ta for eksempel turen til havneområdet Grandi der det har dukket opp en rekke spennende restauranter og butikker i gamle fiskerilokaler. Dette er et område som på alle måter er «coming», men allerede nå er et godt eksempel på «det hemmelige Reykjavik».

Du bør også ta turen innom den fantastiske Hallgrímskirkja som troner over hele byen. Tar du heisen opp i tårnet får du en enestående 360 graders utsikt over Reykjavik og de vakre fjellene bak. Det er intet mindre enn magisk. Når du er ferdig der kan du spasere gjennom smågatene ned til Tjörnin, innsjøen som fryser til om vinteren og fungerer som skøytebane.

Islanske eventyr

Byens restaurantscene er også spennende. Mest kjent er Michelin-restauranten Dill, men det finnes andre, rimeligere alternativer med nydelig mat basert på lokale råvarer. Det betyr ikke minst sprellfersk fisk og noe av det beste lammekjøttet som er å få kjøpt for penger. Med mindre du er vegetarianer kan du ikke besøke Island uten å ha smakt lam.

Du skal heller ikke langt ut av byen før andre islandske eventyr venter. Det kryr av turoperatører i Reykjavik som tilbyr alt fra rideturer til breklatring, og det er veldig mye annet du kan gjøre. Island og islendingene lever tett på elementene, og mye kretser rundt vær og føre. Det finnes faktisk også alpinanlegg utenfor byen, men det er neppe den beste grunnen til å besøke våre naboer i vest. Den er imidlertid følgende: Det finnes ingen andre steder som minner om Island. Her er det helt spesielt!

Her spiser du

Luksus: Nostra er Reykjaviks aller nyeste gourmetrestaurant som åpnet i oktober og en soleklar utfordrer til Michelinrestauranten Dill. Det er dyrt, men definitivt verdt pengene.

Adresse: Laugavegur 59

Middels: Matur og Drykkur er en superspennende restaurant som gir den islandske maten det lille ekstra som løfter den til himmels. Signaturretten er et flambert torskehode, som av åpenbart ironiske årsaker gjerne omtales som «the beauty».

Adresse: Grandagardur 2

Budsjett: Bæjarins Beztu Pylsur sorterer under kategorien «Godt nok for Bill Clinton, godt nok for meg». Den tidligere amerikanske presidenten stoppet her for en hot dog, som i islandsk sammenheng betyr at den er laget med en blanding av lammekjøtt og svinekjøtt. Latterlig godt.

Adresse: Hjørnet av Pósthússtræti og Tryggvagata

Her bor du

Luksus: Sandhotel er et av to Reykjavik-hoteller som tilhører Small Luxury Hotels Of The World. Fordelen med dette er beliggenheten, midt på hovedgaten Laugavegur.

Adresse: Laugavegur 34-36

Middels: Eyja Guldsmeden er den danske hotellkjeden Guldsmedens første hotell på Island. Det økologiske fokuset innebærer samtidig en lekker designprofil, og hotellet har fin beliggenhet like ved hovedbusstasjonen på Hlemmur-plassen.

Adresse: Brautarholt 10

Budsjett: Kex Hostel er rett og slett et enkelt, men veldig kult og trendy herberge. Kex har også enerom til høyere pris, noen få av dem med eget bad. Ellers er det mange bad og toaletter på gangen, med regelmessig og godt renhold.

Adresse: Skúlagata 28