FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Kun 2 år igjen til vi kan feriere i verdensrommet

Av Hilde Føreland Johnsen18.09.07 18:10 | Oppdatert: 19.09.07 12:37

Del saken på:

(VG Nett) Det er etter planen to år igjen før vanlige turister kan ta turer til verdensrommet. Prislappen på 1,2 millioner kroner skremmer få.

Mer enn 200 reiselystne fra 30 land har allerede betalt 20.000 dollar i depositum for å reise med Virgin Galactic. Ifølge en undersøkelse fra Futron vil markedet for reiser til verdensrommet innbringe inntekter på 700 millioner dollar årlig om knappe 15 år.
I 2021 forventes det at 14.000 mennesker tar turen årlig og vil betale tilsvarende 275.000 kroner for en billett, skriver International Herald Tribune.

Både private og offentlige investorer verden over forbereder seg nå på å investere hundrevis av millioner dollar i utviklingen av komplette pakkereiser til verdensrommet, inkludert hotell, museer, imax kinoer og andre rom - relaterte aktiviteter.

I følge markedsundersøkelsesbyrået Futron forventes det at de første betalende passasjerene kan fraktes ut i verdensrommet allerede i slutten av 2009.

LES OGSÅ: Neste stopp: Verdensrommet


Ekspansiv utvikling

Flere selskaper over hele verden jobber i disse dager eksplosivt med å utvikle ulike verdensrom-reiser som tar sikte på å tilby alt i fra korte turer til atmosfærens ytterste grense, til opphold på hotell med nullpunkt tyngdekraft.

- Det foregår nå en heftig konkurranse mellom selskaper som ønsker å tilby reiser ut i rommet, sier Walter Peeters ved det internasjonale Space University i Strasbourg. Han understreker videre at han tror folk undervurderer hvor enorm fart denne utviklingen beveger seg fremover.

En av de ivrige investorene er milliardæren og Virgin-grunderen Richard Branson, som med sitt selskap Virgin Galactic er blant de mest avanserte i sin planlegging av romfergereiser. De anslår å være i gang med testflygninger med sin romferge SpaceShipTwo, som har plass til seks passasjerer allerede i begynnelsen av neste år.

For 200 000 amerikanske dollar får deltakerne fire dagers spesialtrening etterfulgt av en tre-fire timers romtur, hvor fem minutter inkluderer vektløs tilstand på 110 kilometers høyde over havflaten. Herifra får passasjerene en utsikt på 1000 mil i hver retning.
Hvis alt går etter planen regner Virgin Galactic å frakte de første passasjerene ut i verdensrommet i slutten av 2009 eller begynnelsen av 2010.

Reduserte priser

Talsmenn hos Futron understreker derimot at ettersom antall tilbudte passasjerplasser øker, vil prisene mest sannsynlig reduseres raskt. Sannsynligvis helt ned til 40 000 dollar, som også vil gjøre det mulig for ikke-millionærer å oppleve en reise til verdensrommet.

Men den virkelige pengemaskinen ligger i følge analytikere i opplevelsene linket rundt romferd industrien. Flere av turoperatørene planlegger et helt opplevelsessenter rundt romfart turene. Der passasjerene sammen med familien blandt annet kan oppleve romferds simulatorer og imax-kinoer, samt slappe av med golf, dykking og andre aktiviteter mellom treningsøktene.