VILLMARK: Femundsmarka med en egen, liten moskusstamme er et villmaksalternativ til Alaska, etter Jens A. Riisnæs' mening. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS/VG

- Her er de 25 beste reisemålene i Norge

(VG Nett) Jens A. Riisnæs tok radiolytterne «Ut i verden» i 16 år, men her er reisejournalistens topp 25-liste for reiser i Norge.

  • Gjermund Glesnes

Det er den offisielle norske reiseportalen Visitnorway som har publisert Riisnæs' toppliste.

DELER SINE FAVORITTER: Reisejournalist Jens A. Riisnæs. Foto: SCANPIX

Og denne gangen er det altså - naturligvis utfra oppdragsgiveren - Norge som får oppmerksomheten fra mannen som tidligere blant annet har laget boken «Den Store Reiseguiden» med over 10.000 reisetips, reiseplanlegger og over 1.000 litteraturtips for hele verden.

TETT PÅ NETT: Les svarene fra Riisnæs' nettmøte med VG Netts lesere i 2008

Her er Jens A. Riisnæs' norgesfavoritter, fordelt på region:

ØSTLANDET:

* Velmunden/Fjorda er Østlandets kanoparadis, mellom Randsfjorden og Sperillen. I det nesten uberørte landskapet av innsjøer og øyer er det utallige kanoruter.

* Oscarsborg festning byr på militærhistorie midt i Oslofjorden. Det var fra denne festningen at «Blücher» ble senket slik at konge og regjering kunne flykte under andre verdenskrig.

LES OGSÅ: Deilig å være doven i Drøbak

* Femundsmarka nær svenskegrensa er en villere villmarksopplevelse enn Velmunden, og et alternativ til Alaska og Yukon, ifølge Riisnæs på Visitnorway.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HISTORISK: Oscarsborg festning ved Drøbak. Foto: ESPEN BRAATA / VG

SØR-NORGE:

* Turen fra Tovdal til Åraksbø er Sør-Norges skogkledde åser på sitt aller vakreste, og en av de beste fotturene i hele Innlands-Norge. Åraksbø i Setesdal har også en av Norges eldste bygninger, Haugeburet fra 1219.

* Kystveien fra Mandal til Hafrsfjord er ifølge Riisnæs' liste den beste delen av hele North Sea Cycle Route, en 600 mil lang sykkelrute gjennom alle landene ved Nordsjøen.

* Øyriket på Sørlandet, fra Ryvingen fyr til Jomfruland, består av tusenvis av store og små øyer og skjær, med en lang, lang rekke steder der man kan sole seg om sommeren, eller padle i havkajakk.

* Telemarkskanalen tar deg, i løpet av noen få timer, fra industribyene Skien og Porsgrunn til Dalen innerst ved Bandak, hvor det heller ikke er langt til Morgedal, kunsthotellet Nutheim Gjestgiveri eller Hardangervidda.

* Rjukan og Rjukandalen representerer essensen av Norge som moderne industrinasjon. Norsk Industriarbeidermuseum i Vemork kraftstasjon viser denne historien.

FLERE TIPS: Norgesferie utenom det vanlige

VESTLANDET:

* Fjorddalene inn til Trollheimen og Dovrefjell, nærmere bestemt Todalen, Innerdalen, Sunndalen, Litjdalen, Grødalen og Eikesdalen, har fenomenale muligheter for fotturer, klatring, sykkel- og bilturer.

NORGES ELDSTE: Urnes stavkirke. Foto: DAG FONBÆK/VG

* Stadtlandet og Vågsøy er ikke bare et paradis for surfere, men har også Norges eldste kloster. Hoddevika er en av verdens heteste surfedestinasjoner, mens Vågsøy har tre fyrlykter du kan bo i.

* Ålfotbreen og Nordfjord byr på en av verdens aller fineste fotturer: Fra Vingen, over Ålfotbreen, via fjellhyttene Blåbrebu og Gjegnabu og ned til Hyefjord, ifølge Riisnæs.

LETTERE TURER: 10 anbefalte fjellturer med barn

* Innerst i Sognefjorden finner du Lustrafjord med fjellsenteret Turtagrø og fjellene Hurrungane, Veitastrond og Jostedalen - og Jostedalsbreen - i tillegg til Norges eldste stavkirke, Urnes.

* Kysten nord for Sognefjorden, med Solund-øyene og Værlandet, er det området i Norge der uttrykket «øyhopping» virkelig gir mening. Naturen er flott og det er mange små lokalsamfunn.

* Hardangervidda fra fjorden kan bli en fantastisk fottur, fra Eidfjord opp Hjølodalen til fjellhyttene Viveli, Hedlo og Hadlaskard, via Hårteigen, til hyttene Torehytte og Stavali og ned Husedalen.

* Skudeneshavn er den kystbyen i Norge som best har klart å bevare den hvite trehusbebyggelsen. Mer enn 200 bygninger er bevart i byen som blomstret i seilskutetida.

* Lysefjorden med Preikestolen, Kjæragbolten og hårnålssvingene ved Lysefjorden er Riisnæs siste tips i Vestlandsregionen.

LES OGSÅ: Helt på kanten på Prekestolen

Artikkelen fortsetter under bildet.

TREHUSIDYLL: Skudeneshavn på Karmøy. Foto: DAG FONBÆK/VG

MIDT-NORGE:

* Nidarosdomen var, i likhet med Santiago de Compastela i Spania, en av de viktigste pilegrimskirkene i middelalderen, og er den klart største katedralen i Europa så langt fra Roma.

TREHUSBY: Gruvebyen Røros er på Unescos liste over verdensarven. Foto: GEIR OLSEN

* Røros og området rundt er et gruvesamfunn på et høyfjellsplatå, og selve byen er trolig den eneste gruvebyen i verden som er bygd av tre, skriver Visitnorway.

NORD-NORGE:

* Grenseland mot Russland med kirkene i Grense Jakobselv og Neiden, fiskeværet Bugøynes ved finskegrensa, grenseveien fra Bjørnevatn til Øvre Pasvik nasjonalpark og Treriksrøysa.

* Gjesvær er et klassisk fiskevær i Finnmark, med tre fuglefjelløyer ikke langt fra land. Det nordligste stedet nevnt i Snorre Sturlasons kongesagaer.

* Lyngsalpene er et av de villeste landskapene i verden, mener Riisnæs. Lyngen er bra enten du vil fiske, jakte, gå i fjellet, dykke, hangglide eller drive ekstrem løssnøkjøring med ski.

GÅ ENDA HØYERE: Bestig Oksskolten i sommer

* Hamn på Senja er en glimrende base for å utforske Senja, øya som blir kalt et Norge i miniatyr. Selve fiskeværet er vakkert og har industrihistorie.

* De ytterste øyene i Lofoten, med Reine, Sørvågen, Å, Værøy og Røst har en unik blanding av natur og moderne turistbekvemmeligheter som restauranter og kunstgallerier.

MER I NORD: Nord-Norges Geiranger

* Træna og Myken er øyriker langt til havs som begge har vært bebodd i over 6000 år. De er rike på kulturhistorie og gamle monumenter.

* Vistenfjord på Helgelandskysten er «den ukjente fjorden» mellom øya Vega og fjellene De syv søstre. En av Nord-Europas mest varierte biologiske miljøer, og villmarkssenter på Bonø.

Bli tilhenger av VG Reise på Facebook!

LOFOTEN: Hamnøy like ved Reine. Foto: DAG FONBÆK/VG

Mer om

  1. Reiseliv

Flere artikler

  1. Ny, kul arkitektur langs norske veier

  2. Pluss content

    Verdensarv styres uten magamål

  3. Ny flott turistvei i nord

  4. Fem vakre fjellturer i Norge

  5. De mest populære fjellturene i sommer

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder