10 kunstopplevelser i friluft du bør få med deg

Her ser du gratis kunst i Oslo

På en rundtur utendørs i Oslo kan du få med deg en rekke
kunstopplevelser helt gratis. Kjente kunstverk står plassert i parker, på torg og på andre åpne plasser.

  • Anne Bergseng

Enten du er turist eller fastboende, er det verdt å ta en titt på kunsten som preger bybildet. Kanskje har du gått forbi et kunstverk mange ganger uten å vite hva det er du ser.

Oslo kommune alene har 550 kunstverk plassert utendørs, som kan sees året rundt. Mange er i sentrum, men et stort antall er også i uterom i bydelene på torg, parker og ved skoler og sykehjem.

Kommunen bruker rundt 50 millioner på kunst årlig, både på innkjøp og nyutvikling av nye kunstprosjekter. I tillegg legges det ned mye arbeid med å vedlikeholde og konservere all kunst kommunen eier slik at turister og innbyggere kan nyte kunst i hovedstaden.

– Vi ønsker at alle som ferdes i det offentlige rom skal oppleve god kunst. Kunst gjør noe med oss mennesker, og det gjør Oslo til et godt sted å bo og besøke, sier Kjersti Tubaas, kommunikasjonssjef i Kulturetaten i Oslo kommune.

Les også: Norsk reiseliv tror på rekordsommer!

Omfattende samling

SAMTIDSKUNST: Graffitikunst på Vippetangen I disse dager preges havnepromonaden ved Vippetangen av grafittikunst, med navnet «Vippetangen gledessymfoni». Foto:TORBJØRN BRUNVAND,

Kommunens samling er ervervet over lang tid gjennom innkjøp, gaver, utlyste konkurranser, og gjennom direkte oppdrag til kunstnere. Kulturetaten forvalter hele samlingen, også Vigeland-museet og skulpturene i Vigelandsparken.

Oslo kommunes kunstsamling utenom Munch-, Stenersen- og Vigeland-museene er omfattende, med totalt ca. 18.000 verk, plassert både innendørs og utendørs.

Den mest besøkte turistattraksjonen og en populær park for fastboende er som kjent Vigelandsparken. Årlig besøker mellom en og to millioner mennesker denne parken.

– Det viser at kunst har betydning for folk, spesielt når den er lett tilgjengelig, sier Tubaas.

Av andre skulpturparker i hovedstaden har kan nevnes Ekeberg, Tjuvholmen og Rommensletta. Reiser du ut av Oslo mot Bærum, kan du finne samtidskunst både på Fornebu, Høvikodden og på Kistefoss.

Har du andre kunsttips? Del og diskuter i kommentarfeltet under artikkelen!

– Kunst er ikke alltid like lett å finne, men hvis du tenker etter, passerer du et kunstverk nesten alle steder du går i Oslo by. Oslo er rik på kunst og det kan vi være stolte av, sier Kjersti Tubaas.

Det er en økende tilstrømming av turister til Oslo, mye takket være 110 direktefly fra utlandet kun til Gardermoen. Mange av disse turistene er opptatt av kunst:

– Vi ser helt klart en økende interesse for kunst og kultur blant turistene som kommer hit. Før har vi alltid markedsført Norge med natur før kultur, men når det gjelder Oslo så rager kunst høyere enn natur, sier reiselivssjef i Oslo, Bente Bratland Holm.

I det hele tatt er det stor interesse for Oslo blant utenlandske turister for tiden.

– Både tilreisende og fastboende har mye å glede seg over når det gjelder bredden og utvalget av kunst i Oslo, sier reiselivssjefen.

Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge peker på at deres turistundersøkelse fra 2014 viste at 42 prosent av de utenlandske turistene karakteriseres som kulturturister.

Hvis man vil sitte hjemme og se på Oslos kunstskatter fra sofakroken, kan man nå se store deler av samlingen digitalt. Denne tjenesten ble lansert 23. juni i år, og er fremdeles ukjent for mange.

Her finner man deler av samlingen til Vigeland, 5400 av 19 000 verk, og deler av utendørskunsten til Oslo kommunes, 400 av 550.

10 kunsttips i sommer for turister og innbyggere

Av disse er noen veldig kjente, noen nye, men også noen av de monumentale historiske skulpturene man ofte bare går forbi. De er sentrumsnære, slik at du på litt i overkant av to timer kan se alle ti. På runden kan du selvsagt se flere kunstverk, så en kunstløype er å anbefale i sommer.

Mer om

  1. Reiseliv

Flere artikler

  1. Er Gustav Vigeland fortsatt relevant?

  2. Anmelder NRK etter tilgrising av Monolitten

  3. Gratis kulturopplevelser i Oslo

  4. Rekordmange vil til Oslo

  5. Pluss content

    Er verdens største private samler av Robert Mapplethorpe: Hjemme hos Stein Erik Hagen: Pikant nakenkunst til mange millioner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder