- GRATULERER: Etter fire uker med språkundervisning takker amerikanske Alex Katzman (26) for seg og blir belønnet med et studiediplom av lærer Ana Dias (36). Foto: Kikka Krog

Lær deg språket i ferien

Lei av kjipe og kjedelige nyttårsforsetter? Hva med å kombinere det hyggelige med det nyttige?

Gjør som denne gjengen. Bruk ferien din til å lære et nytt språk.

Nederst i artikkelen kan du lese hvem som tilbyr språkreiser for voksne

Les også:Opplev sangen som er forbudt i gatene i Portugal
Les også:Fado-restauranter verdt å besøke

Send inn spørsmål om reise til vårt Reisepanel

Det er slett ikke bare fjortiser som drar på språkreise.
Språkreiser for voksne tar av over hele verden. VGs medarbeider kastet seg på trenden og tok turen til Lisboa i vår for å lære portugisisk.

KULTUR-TUR: Nesten hver eneste ettermiddag tar skolens egen guide Miguel språkreisedeltagere i alle aldere med til ulike museer og turistattraksjoner i Lisboa. Her fra klosteret Madre de Deus. Foto: Kikka Krog.

- Gratulerer, her er beviset på at du har gjennomført og bestått kurset i portugisisk nivå 1, sier læreren vår, Ana Dias, i en liksomhøytidelig tone.

Amerikanske Alex Katzman (26) gliser bredt, tar imot diplomet og sier han skal ramme det inn i gull. - Dette er en av mine største bragder, tøyser han.

Alex har, som jeg, gått fire uker på den internasjonale språkskolen CIAL i Lisboa. Vi har hatt tre timer undervisning i nybegynnerportugisisk fra mandag til fredag. Det er klart, det er ikke akkurat noe universitetsdiplom vi nå sitter med i hånden. Men jammen har vi ikke lært såpass at vi kan slå av en prat med folk vi møter på byen, og vi kan forstå - i hvert fall mye av - det vi leser i portugisiske aviser.

Last ned reiseguider til 80 populære reisemål. GRATIS!

Trolig vil vi også få bruk for de nyervervede kunnskapene i våre respektive karrierer. Dét var nemlig årsaken til at både han og jeg ville ta kurset i utgangspunktet.

PÅ KAFÉ: Elevene praktiserer sitt nye språk på kafé. Fra venstre: Fina Mecinas fra Spania, Giusi di Girolamo fra Italia, Tomoko Takenishi fra Japan og Patricia Ferrera fra Spania. Foto: Kikka Krog

Naturligvis ville vi ha lært enda mer om vi hadde gjort som klassekameratene våre Javier Sacristan (25) fra Spania og Stefanie Rundel (19) fra Tyskland. De har nemlig planer om å fortsette på skolen i minst fire uker til.

De drives også av et motiv om bedre jobbutsikter. Litt annerledes er det kanskje med den tyske legen Felix Menzinger (45). Da kjæresten fikk jobb i Portugal, tok han seg like godt et friår og fulgte med på flyttelasset. Og i en slik situasjon kan jo språkkurs vær et nyttig tidsfordriv, mener han.

Bli med og diskuter Lisboa

- Gjennomsnittelig kurslengde er seks uker, men nesten ingen reiser akkurat så lenge. Det er typisk at de som reiser om sommeren, tar kurs på to, tre eller fire uker, mens de som reiser ellers i året, ofte blir i 12 uker eller lengre, forteller Ingvar Dyrseth, daglig leder i Språkreisebyrået, en av Norges største aktører innen språkreiser for voksne.

Voksne kunder

Ifølge Dyrseth er det en myte at det bare er tenåringer som drar på språkreiser.

BERØMTE BOLLER: Guiden Miguel (t.v.) og et utvalg språkreisedeltagere smaker på verdens kanskje aller beste vaniljekremboller på den berømte pastelariaen Pasteis de Belém utenfor Lisboa. Foto: Kikka Krog

- Det er veldig mange i alderen 18 til 25-30 år, men vi har også en god del i 30- og 40-årene og eldre. En del av dem som er 55 pluss, foretrekker å gå på egne seniorkurs, forklarer han.

Berge Language Training Services Språk & Ferie sender også godt voksne folk på språkferie.

- De fleste er nok mellom 18 og 35 år. Men det er også en del personer rundt 50 som drar. Det kan for eksempel være at de har kjøpt leilighet i Frankrike og ønsker å brushe opp fransken sin av den grunn. Et annet eksempel er en kvinne på rundt 50 som jobbet i næringslivet, og som merket at det stoppet litt opp når alt gikk på engelsk. Hun bestemte seg for å dra på språkskole i London i tre uker, sier daglig leder Sigbjørn Berge.

Også språkreisegiganten EF satser mer og mer på voksne kunder.

- Å dra på språkreise som voksen blir mer og mer populært i Norge, så vel som i Europa og i resten av verden, forteller Mariann Myrli, produktmanager i EF Internasjonale Språkskoler.

Spansk er inn

Ifølge Myrli har de i det siste merket en økt interesse for spesielt andre fremmedspråk enn engelsk.

- Spansk er populært, særlig i kombinasjon med frivillighetsarbeid i Ecuador og Costa Rica, men mange vil også lære fransk, italiensk og kinesisk, forteller hun.

KULTURSKATT: Madre de Deus-klosteret er også vel verdt et besøk. Foto: Kikka Krog.

Myrli mener den voksende interessen skyldes et stadig større behov for karriereutvikling. I tillegg opplever bransjen en stigende etterspørsel etter såkalt «smart-ferie», forklarer hun. Det vil si at man kombinerer språkkurs med for eksempel kulturelle eller sportslige ferieaktiviteter.

I Lisboa har Alex, jeg og de andre elevene ved språkskolen absolutt gode muligheter til å kombinere språkteori med mer ferierelaterte opplevelser. Etter skoletid og på lørdag formiddag arrangeres det nemlig alltid en eller annen kulturell eller sosial happening, som blant annet museumsutflukter, kortere turer, middager og pubbesøk. Det er derfor veldig vanlig - og sjeldent ensomt - å reise alene på språkferie.

Men som voksen språkreisedeltager står du selvsagt helt fritt til å velge hva du har lyst til å være med på. Hvordan du ønsker å bo mens du er på kurs, er også fullstendig opp til deg og lommeboken din. Ifølge Språkreisebyrået er det en ganske jevn fordeling mellom dem som velger vertsfamilie, delt studentleilighet og pensjonat / hotell.

- Typisk er at de yngre deltagerne ofte velger delt studentleilighet, mens de som er noe eldre oftere foretrekker vertsfamilie eller uavhengig innkvartering, forteller Dyrseth.

Disse tilbyr språkreiser for voksne

Berge Language Training Services Språk & Ferie:
Tilrettelegger for kurs i engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, portugisisk, gresk, polsk, kinesisk, russisk, tsjekkisk, japansk, tyrkisk og arabisk.
www.blts.no

Språkreisebyrået:
Tilrettelegger for kurs i engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, portugisisk, russisk, kinesisk og japansk.
www.sprakreisebyraet.no

EF Internasjonale Språkskoler
Tilbyr kurs i engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk og kinesisk. Har også spesifikke kurs rettet mot personer fra 25 år og oppover, der du kan kombinere språk med blant annet markedsføring, IT eller internship-program.
www.ef.no

LISA!
Språkreiser: Har kurs i engelsk, spansk, fransk, italiensk, russisk, polsk, tysk, kinesisk, japansk, thailandsk og arabisk. www.lisa-sprakreiser.com

(VG Nett er ikke ansvarlig for innholdet i eksterne linker)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder