FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Søker fiskelykken kloden rundt

Av Dag Fonbæk27.02.14 13:29

Del saken på:

BANGKOK (VG) Tay-Young Pak (41) fra Oslo har nettopp kjempet i land enda en eksotisk sværing. Overarms-musklene dirrer fortsatt. «Monsterfiske» er tunge greier.

Annonse

Hekta på sværinger

FORNØYD!: Oslo-mannen Tay-Young Pak poserer med en 40-kilos Mekong Giant Catfish, tatt på stang i Bungsamran Lake rett utenfor Bangkok. Kjempefisken kan bli 300 kilo tung. Straks skrytebildet var tatt, ble kjempefisken pent satt ut igjen - til glede for neste fisker. Foto: Robert S. Eik

Vi treffer Tay ved fiskedammen i Bungsamran utenfor Bangkok, der lidenskapelige storfiskere måler krefter med opptil 150 kilos sværinger etter «fang og slipp løs»-prinsippet.

Moroa koster 1300 norske kroner dagen. Da får du utstyr, agn og hjelpemann med håv på kjøpet.

Annonsørinnhold

Mange av de eksotiske storfiskene er hentet hit fra andre kanter av verden. Damfiske er big business i Thailand.

Har fisket kloden rundt

Reiseglade Tay, opprinnelig fra Korea, besøker 15-20 land årlig - og fisker så ofte han kan. Målet er å rekke over alle verdens land.

I tillegg til å fiske elsker siviløkonomen fra Oslo å reise, dykke, spise god mat og oppleve naturen. Ikke rart vi finner ham i Thailand.

Fiskeinteressen har dog utviklet seg en smule. Torsken utenfor Storsand i Oslofjorden er byttet ut med eksotisk monsterfisk i fjerne himmelstrøk.

LITT AV EN RUGG: I Palm Tree Lagoon, sydvest for Bangkok, fanget sunnmøringen Per Gunnar Jansen sin største siam-karpe, veid til 64 kilo. - Det er nok den tøffeste og morsomste fisken å fange, sier ålesunderen, som brukte 45 minutter på å få sværingen i land. Foto: Privat

Bare siden 2011 har stangfiske-lidenskapen bragt Tay til Costa Rica, Jamaica, Trinidad og Tobago, Antigua, Kapp Verde, Seychellene, Maldivene og Sri Lanka.

Han har slåss mot tre meter marlin, hai, tuna, barracuda og giant trevally - en av verdens tøffeste fisker å fange.

- Thailand best

Likevel er ikke Tay i tvil:

- Thailand er verdens beste sted å fiske. Bedre enn Karibia og alt, sier han.

Igjen dirrer stanga, og står i stram bue mot vannflaten. 41-åringen biter tennene sammen. Hvert snelletak er en kraftanstrengelse. Etter 15 minutter kommer hjelpemannen løpende til med håven. En ny sværing!

KJEMPE-ROKKE: Tay-Young Pak måtte ha mannsterk hjelp for å buksere denne 150 kilos Mekong-ferskvannsrokken til land. - Begge bena mine skalv ukontrollert etter kampen, som varte i tre kvarter, forteller veltrente Tay fra Oslo. Foto: Privat

Lenge har Smilets Land vært kjent som en av verdens topp-10 havfiske-destinasjoner, hvor det klare, blå vannet fra Andamanhavet avføder blå marlin, sverdfisk, tuna og annen eksotikk.

Det færre vet er at Thailand kanskje har verdens beste ferskvannsfiske, der du kan måle styrken mot klodens største vannmonstre, opptil 500-600 kilo tunge.

Perfekt ferie-hobby

I feriebyen Cha Am spleises Tay og sunnmøringen Per Gunnar Jansen, som også har lagt ferien til Thailand for å slåss mot golden belly barb, tricolor shark fourfinger threadfin og jungle peerch.

- Fisking er en hobby for livet som fint kan kombineres med reising, sier Nordsjø-arbeideren til VG.

Thailand besøkte Per Gunnar første gang under tsunamien i 2004. - Å fiske var ikke i tankene mine da. Jeg ble forelsket i folket, smilene og maten.

FISKE-FLÅTE: I Khao Laem Dam, nær grensen til Myanmar, fisket ålesunderen Per Gunnar Jansen fra en husflåte i fire dager. Foto: Privat

Etter et par turer fant han ut at Thailand også er et eldorado for fisking.

- Havfiske-forholdene er fantastiske, men framfor alt er ting supert tilrettelagt for dam- og innsjøfiske. Her får du masse fisk, sier 51-åringen.

Moro og slitsomt

Et mangfold av fiskeoperatører med henteservice fra turistbyene, kombinert med en streng «fang og slipp løs»-policy, gjør det enkelt for turistene å kombinere badeferien med «fisketur» - med god samvittighet.

Den aller flotteste fiskeparken Per Gunnar har besøkt er Gillhams Fishing i Krabi, med finfine bungalower ved vannet og flere verdensrekorder på fisk over 200 kilo.

Blant favorittene er også Top Cat på Koh Samui, med garantert på godt fiske og Greenfield Village i Hua Hin med fine bungalower og mye stor fisk.

DINOSAUR-FISK: Per og Tay får hjelp av en ansatt i Cha Am Fishing Park til å vise fram arapaimaen på 100 kilo. Dinosaurus-fisken, som er hentet fra Sør-Amerika, har med sin ekstremt harde kropp og maksvekt på 400 kilo knust både bein og armer på fiskere. Foto: Privat

- En annen favoritt er Palm Tree Lagoon i Ratchaburi, et par timer sørvest for Bangkok. med mer enn 80 ulike fiskesorter.

Her fanget Per Gunnar Jansen sin største karpe, veid til 64 kilo. - Det er nok den morsomste fisken å fange, sier sunnmøringen.

Spenningen driver dem

Det er spenningen som driver gutta:

- Driver du med «big game»-fiske etter giganter og har en 100-200 kilos sverdfisk eller ferskvannsrokke på kroken, kan det gå timer med intens kamp og konstante kramper i hele kroppen, før du får fisken til båten, sier Tay.

Spenningen får utløsning idet karene ser fisken bryte vannflaten for første gang. Da ser de endelig hva de har på kroken. Lettelsen når fisken er landet trygt på land, er vanskelig å beskrive¿

AGGRESSIV KAR: Denne 20 kilo tunge Asian Redtail Catfish'en, som Tay fanget i Cha Am Fishing park like utenfor feriebyen syd for Bangkok, påstås å være blant de mest aggressive ferskvannsfiskene med en maksvekt på ca. 80 kilo Foto: Privat

Vinterens fisketur til Thailand har oppfylt alle Tays forventninger:

- Jeg har fått alle sortene jeg ønsket, og mer til, oppsummerer 41-åringen:

To mekong stingray - den største på 150 kilo.

Et 10-tall mekong giant catfish på mellom 20 og 40 kilo.

To arapaima på 80-100 kilo.

To alligatorer på 20-30 kilo, dessuten asian redtail catfish, giant snakehead og siamesisk karpe.

Dette får du på kroken

I Bungsamran utenfor Bangkok finnes over 10000 gigantmaller, mens andre innsjøer kan skilte med over 80 ulike typer fiskesorter.

PÅ'N IGJEN: Igjen dirrer stanga, og peker rett mot vannflaten. Økonomen fra Oslo biter tennene sammen. Hvert snelletak er en kraftanstrengelse. Sånn er det å dra sværinger i Thailands fiskedammer. Foto: Robert S. Eik

Fiske etter ferskvannsrokken og den siamesiske karpen er lettest tilgjengelig i elvene rundt Bangkok.

Disse er alle blant verdens største ferskvannsfisk.

Mekong-ferskvannsrokken, som ble oppdaget så sent som i 1990, kan veie 600 kilo. I mai 2005 ble det fanget en Mekong-gigantmalle på 293 kilo.

I tillegg har Thailand importert gigantiske ferskvannsmonstre fra alle verdenshjørner. Flere kan bli tre meter lange og veie 200 kilo. Noen av de mest kjente er Arapaimaen fra Amazonas, også kjent som dinosaursfisken.

Pansergjedden fra Nord-Amerika, som er utstyrt med et alligatorhode, kan man også få på kroken her.

YESSS!: Per Gunnar Jansen fra Langevåg utenfor Ålesund drar stadig på fiskeferie til Thailand. Drømmen er å få opp sværinger som denne Mekong catfish'en, tatt i Palm Tree Lagoon. Foto: Privat

Her kan du fiske

I Thailand finnes et mangfold av fiskeoperatører, med bredt utvalg av pakketilbud som inkluderer henting på hotellet, 4-12 timers fiske med guide, utstyr, agn og transport hjem.

Prisene varierer fra 400 til 3000 kroner, som er prisen for seks timers fiske etter ferskvannsrokken med tre båter, fult utstyr og seks guider.

En av de største satsingene de siste årene er Gillham Fishing utenfor Krabi, som har investert over 20 millioner i anlegget. 6-8 millioner kroner skal ha gått til anskaffelse av fisk.

Når du skal velge et fiskested, så sjekk de oppdaterte fangstrapportene som de ofte legger ut på sine hjemmesider.

Her er noen anbefalte fiskeparker og innsjøer:

Gillham Fishing (Krabi)

Palm Tree Lagoon (Ratchaburi)

PROFT OPPLEGG: I Thailands fiskedammer er alt tilrettelagt for fisketurister. Utstyr, agn, båt og hjelpeere fås leid for en billig penge. Foto: Robert S. Eik

Bungsamran Lake (Bangkok)

IT Monster Predatory Lake (Ratchaburi)

Cha Am Fishing Park

Greenfield Valley (Hua Hin)

Jurassic Fishing Park (Cha Am)

Prapradaeng Lake (Bangkok)

Pilot 111 (Bangkok)

Dreamlake Fishing Resort (Chiang Mai)

Her finner du mer reiseinspirasjon
Annonse
 
Klikk deg frem til din drømmedestinasjon