FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Gratis-London

Av Hege Lyngved OdinsenAv Dag Fonbæk 24.05.11 17:38 | Oppdatert: 23.06.11 09:25

Del saken på:

(VG Nett) Pengene forsvinner fort når du er på ferietur i London. Men her er listen over hva du IKKE trenger å betale for.

Dette kan du gjøre uten at det koster deg en penny

Det er reisehåndboken Lonely Planet som har satt opp listen over tjue attraksjoner de mener er verdt å besøke i verdensbyen - og det uten at du trenger å ta opp pengeboka.

Øverst på lista troner matmarkedet Borough Market - et mekka for matelskere. Her kan du vandre mellom boder og disker og nyte synet og duften av mat fra alle land. Der er anledning til å prøvesmake, men skal du kjøpe større kvanta må du selvsagt regne med å betale. Markedet er åpent fra torsdag til lørdag, og lørdag er det definitvt størst trengsel.

Gratis film

Nummer to er British Film Institute's Mediatheque hvor du kan dykke ned i et hav av filmer og DVD'er.

British Museum er neste attraksjon og her kan du boltre deg blant sju millioner gjenstander, hvor ett av høydepunktene er Rosetta-steinen. Her får du også gratis omvisning på forskjellige deler av samlingen i såkalte «EyeOpener»-omvisninger.


Palace of Westminster huser det fantastiske klokkehuset Big Ben og Det britiske Parlamentet. Også Museum of London er gratis, her er det Londons historie som står i sentrum.

Gratis museer

National Gallery, med sine kunstverk av Van Gogh, Renoir, Leonardo da Vinci og Michelangelo, er også absolutt verdt et gratis besøk.

Se hele listen over gratis attraksjoner i London HER!

Enda flere gratis-attraksjoner finner du på de norske nettsidene til Visit Britain.

Blant ting du og familien kan gjøre - uten at det koster deg fem flate pence - er å besøke Spitalfields City Farm - en besøksgård bare et steinkast fra Londons turiststrøk, der en veldedig stiftelse driver en besøksgård for barnefamilier, full av dyr, der besøkende kan ta del i gårdsdriften ved på hente egg, melke kyr og se hvordan sunn mat blir til.

Science Museum, rett ved Hyde Park og Royal Albert Hall, har alltid gode utstillinger for barn. Akkurat nå kan du fly jagerfly-simulator og prøve deg som Red Arrows-pilot - eller se øyeepler og annet snacks fra medisinens verden. Gratis adgang.

Gratis lunch

I Soho street, 20 meter fra Oxford street, ligger Hare Krishna-bevegelsens restaurant Govinda's (vegetar). Har du ikke råd til å betale for maten, serverer de gratislunch i et lokale i 2. etasje. God mat, til og med!

LES OGSÅ: GP-Josteins beste London-tips

- I alt deler vi ut gratis mat til ca. 1000 mennesker ulike steder i London hver eneste dag, forteller munken som ordner køen.

Se byen fra oven

Pariserhjulet London Eye er ikke eneste stedet med utsikt over stor-London. Ta turen opp til Primrose Hill, der alle kjendisene bor. Derfra har du storlsått utsikt over byen.

Parliament Hill (Hampstead Heath) er et annet sted å se verdensbyen fra - helt gratis. Se etter landemerker som Canary Wharf, BT Tower, Big Ben og London Eye, spå orienterer du deg lettere.

Park-piknik

London har 8 kongelige parker, som er gratis å besøke - for f.eks. piknik-utflukter: Regent's Park nord i byen er svært populær (kan kombineres med Zoo-besøk). Kensington Gardens eller rådyr-spotting i Richmond Park eller Bushy Park er andre forslag. Besøk parkenes nettside for å sjekke åpningtsider etc. Gratis adgang.

Vaktskiftet utenfor Buckingham Palace hver dag klokka 11.30 i perioden mai-august er gratis å overvære.

Det samme er nøkkelseremonien i Tower klokka 21.30 hver kveld, som har funnet sted i 700 år.