FacebookTwitterEmail
Reise Logo
Magnifying glass

Mellom båter og berg i Vietnam

Av Jostein Matre 23.09.12 17:56

Del saken på:

HALONG (VG) Halongbukten kan få deg til å tro på det meste.

Til og med drager. Et av de mange sagnene om bukten nordøst i Vietnam forteller at lokale vietnamesere fikk hjelp av en dragefamilie til å holde unna folk som ønsket å innvadere landet. Dragene spyttet ut edelsteiner. Så snart de traff sjøen, ble de til de flere tusen kalkesteinøyene bukten består av. Øyene ble nesten som en mur, som fiendens skip krasjet inn i.

Man skal kanskje ikke tro på alt man hører om Halongbukten, men én ting kan du trygt tro på: Det er et svært vakkert sted. Og det trenger du ikke bare ta vårt ord på.

Halongbukten figurerer nemlig på UNESCOs liste over verdensarvsteder på grunn av sitt vakre ytre, men også på grunn av stedets geologiske verdi. Nylig kom bukten også inn på listen over verdens syv nye, naturlige underverker.

Men allerede for 500 år siden skrev den vietnamesiske dikteren Nguyen Trai at Halongbukten er et fantastisk underverk fra naturens side.

Eller for å bruke ordene til vårt australske reisefølge, Maddie Palmer:

-Jeg har aldri sett noe lignende.

BILDESPESIAL: Se bilder fra spektakulære Halongbukten

Latmannsliv

I tre dager lever vi latmannslivet om bord på en av de hundrevis av båtene som opererer i Halongbukten, rundt fire timers kjøring fra hovedstaden Hanoi. Selv når regnet kiler oss lett på kjakene, er det noe magisk over det hele i det vi sakte, og nærmest lydløst, glir ut fra havnen.

Med kalksteinsklippene innhyllet i tåke, får stedet et mystisk preg. Den ene klippen etter den andre kommer så vidt til syne. Stupbratte og grønnkledde er det som om de er skutt opp av det grønne vannet. Enkelte så tynne i forhold til høyden at det ser ut til at de kan velte bare du gir dem et lite dytt.

Andre er mer «fyldige», og skjuler store overraskelser. Som for eksempel den store grotten som har fått navnet Overraskelsesgrotten. Denne starter som en liten hule i fjellet, men jo lenger inn man går jo større blir den. Flere store «haller» åpenbarer seg, og kameraklikkene fra turistene intensiveres.

Lagune

Ikke langt unna finnes et annet spektakulært sted, Luon. Her har det dannet seg en slags tunnel gjennom fjellet. Noen få meter vid og enda færre meter høy. Padlende i kajakk tar vi oss gjennom tunnelen. På andre siden åpenbarer det seg en lagune, og man skjønner raskt at åpningen man kom inn er eneste mulighet til å komme ut igjen. Regnet har stoppet, og inne i lagunen hersker stillhet. Kun avbrutt av lyden fra en og annen kajakkåre. Samt små skrik fra apekattene som oppfører seg som fjellklatrere i de loddrette klippene.

Tilbake på båten går det mot kveld. En rask dusj på lugaren og vi er klare for et aldri så lite kurs i vårrull-rulling, før vi etter hvert får spist både vårrullene og en hel mengde ulik sjømat. Alt tilberedt på båtens eget kjøkken.

Resten av kvelden går med til kortspill og vindrikking. Med litt mer værflaks ville vi tatt med oss glassene på soldekket øverst, hvor både solnedgang og stjernehimmel kunne ha blitt nytt til fulle. Etter hvert er det på tide å trekke seg tilbake til lugaren der en sovner til duren fra strømaggregatet og den jevne dunkingen fra småbåten som slår inn mot ripa av hovedbåten.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Strender

Neste morgen er det tidlig opp til frokost, før ferden går lenger utover i bukten. Til et område ikke mange andre båter finner veien. I hvert fall ikke den dagen. Været er bedre, og faktisk skal vi få oppleve noen minutter med sol også.

Turen går til Ba Trai Dao, eller «De tre fersken-strendene». Her ligger tre små sandstrender nydelig til mellom det spektakulære klippelandskapet. En av dem blir vår for dagen. Vi bader i den lunkne sjøen, padler mer kajakk og vi nyter grillet lunsj på stranden. Og så kom altså solen også. Ren og skjær idyll.

Vi sitter på dekk mens båten igjen tøffer seg frem mellom klippene, forbi en av de flere fiskerlandsbyene i bukten. Her bor familier i hus plassert oppå det som minner mest av alt om en flytebrygge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

- Flere turister

Det er i en slik landsby vi avslutter vår rundtur i Halongbukten neste dag - med å få servert østers. Så fersk at saltvannet fremdeles drypper fra skallet. For ikke å glemme det unormalt store shotglasset med ublandet hjemmebrent, direkte fra en gul plastikkanne. Så sterk at vi vurderer å skylle ned med saltvann.

Det gjør vi selvsagt ikke. Mange turister har overlevd dette før oss, og vi kan selvsagt ikke være noe dårligere. Og mange turister er det i Halongbukten. Likevel oppleves det ikke som plagsomt mange. Kanskje med unntak av når vi stoppet i Overraskelsesgrotten.

- Jeg ble faktisk advart på forhånd. Vi har jo sett mange andre båter, men jeg synes ikke det har vært så ille likevel, sier Maddie Palmer.

Heller ikke guide Vu Minh, eller Jerry, som han på dårlig engelsk insisterer på å kalle seg selv, mener det er for mange.

- Kanskje noen ganger, men jeg tror egentlig ikke det gjør noe. Det sier bare noe om hvor kjent Halongbukten er blitt. Fremtiden her er positiv. Det vil komme flere turister nå som vi er inne på listen over de nye underverkene, og turismen vil utvikle seg. Du vil se stor forskjell dersom du kommer tilbake om to-tre år, tror Jerry.

Kanskje det bør være ditt stikkord for å besøke Vietnams naturlige underverk jo før jo heller. Dra før alle andre kommer, og det virkelig blir trangt.