Eksotisk sportsfiske? Dra til Toten

EINAVATNET (VG) - Krokodillefangst på Einavatnet. Det er ikke dårlig. Juhu!

Anders Haug Thomassen (51) gliser så kinnene nesten forsvinner opp i pannen. Fiskestangen står i bue og senen går stramt som en streng over det mørke vannet. I enden kjemper en grønnrutete gjedde for livet, desperat uvitende om at Anders vil kaste den uti igjen.

Han bedriver sportsfiske, ikke matauk. Og innlandsfiske er altfor moro til å spise alt han fanger.

- Du kan ikke ha det artigere enn dette. Gjedda er tøff. Den har tenner og brutalt utseende, og blir stor, mener fiskeren, som vet hva han prater om.

Som mangeårig konsulent for Mustad har han fisket «overalt». Han har dratt sverdfisk i Sørkinahavet og stått ved siden av krokodiller og fisket i Brasil.

Likevel er det ingen nedtur å komme hjem til Norge og Toten.

- Dette er like eksotisk som noe sportsfiske nesten overalt i verden, påstår Anders.

BILDESPESIAL: Se flere bilder fra gjeddefisket

Trekker tyskere

Nå satser Innlands-Norge på at ferskvannsfisk skal trekke turister. Og Gjøvik-regionen går i bresjen for satsingen. Turistkontoret der har til og med ansatt en egen prosjektleder for innlandsfiske.

Toten har også en egen, profesjonell fiskeguide. Han sitter bak roret i vår 13,5 fots Buster aluminiumsbåt, heter Terje Spjelkavik, og har gjennomgått kurs i fisketurisme på Skogbrukets kursinstitutt i tillegg til 30 års erfaring med fiskestang.

SAY GLIS: Anders Haug Thomassen smiler med en nyfanget gjedde. Foto: GJERMUND GLESNES / VG

- Min oppgave er å hjelpe kundene med å velge riktig redskap til vannet, været og sesongen, og å ta dem med til plassene der fisken står, forklarer Terje.

Gode napp

36-åringen erkjenner at det norske markedet foreløpig er trått.
Utlendingene er derimot i ferd med å bite skikkelig på agnet. Spjelkavik har allerede vært guide for både russisk og ukrainsk TV og flere tyske fiskeblader.

Det er en perfekt dag for å fiske. Vanntemperaturen er bra, og ifølge fiskeguiden liker gjedda litt grått vær og vind.

Livet virker såre enkelt, fisket også. Men så greit er det ikke. Einavatnet er 15 kilometer langt og over fire kilometer på det bredeste. Anders og jeg kunne ha dorget her i en uke uten å få napp.

Terje Spjelkavik, derimot, kjenner vannet som sitt eget badekar.

- Hundre meter der borte er det tre meter dypt. 150 meter mot den odden er det 1,70. Her er vi på rundt ti, forteller han og styrer inn mot en kant nede i dypet.

Plutselig smeller det i sideparavanen på styrbord side. En ny gjedde er sulten. Snart bukker en av stengene som en hovmester, gjedda har gapt over mer enn den burde svelge.

Slippes ut igjen

Nå er det min tur til å dra. Langt bak båten plasker en gjeddefinne i vannet, og de første gangene jeg løfter stanga opp mot brystet for så å dra inn slakken, går senen mer ut enn inn.

Det hjelper likevel lite. Snart er gjedda utslitt og slapp, og VGs journalist desto mer energisk.

- Seks kilo, konstaterer Terje da fisken er veid og klar til å slippes ut igjen.

INTERESSERT I FISKE? Les om verdens villeste fiske i Panama

TILBAKE I FRIHETEN: Terje Spjelkavik slipper ut gjeddene etter at de er dratt opp. - Ellers hadde det ikke vært vanskelig å fiske tomt Einavatnet, sier han. Foto: GJERMUND GLESNES / VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder